Напишете дума/думи за търсене

Газираната вода освежава с нула калории

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!“, е казал Хипократ, древногръцки лекар и баща на медицината. Тази максима е валидна и за напитките, които са част от ежедневната ни диета. В изобилието от стоки на пазара е все по-трудно да се ориентираме за състава на предлаганите продукти, които съдържат куп консерванти, оцветители, подсладители и захар. Често не се замисляме какво купуваме и на каква цена.

Подсладените газирани напитки например са изкушение за всички любители на сладкото. Те са лесен начин да си набавим енергия и да разнообразим храненето. Знаем ли обаче какви са последствията от консумацията им?

Проучване на международен екип от стоматолози, посветено на влиянието на подсладените газирани напитки върху оралната хигиена и здравината на зъбите на хора в активна възраст, показва някои от страничните ефекти*. Тези напитки съдържат значително количество захар, което променя нормалното pH в устната кухина и създава предпоставки за появата на кариес. Киселинността на сладките газирани напитки увеличава възможността за разграждане на зъбния емайл и допринася за неприятното оцветяване на зъбите. Ето защо специалистите по дентална медицина препоръчват консумацията на газирани подсладени напитки да бъде сведена до минимум, особено сред децата и подрастващите, а устната хигиена да включва внимателно почистване на зъбите, както и редовна профилактика.

Освен това, подсладените газирани напитки могат да бъдат предпоставка за проблеми като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, гастрит и др. Те съдържат дълъг списък от добавки - захар, глюкозо-фруктозен сироп, оцветители, фосфорна киселина... Какво да правите, ако сте страстен почитател на сладките газирани напитки, но искате да живеете по-здравословно?

Просто изберете газираната вода, която е изцяло натурална. Нейният състав включва единствено минерална вода и газировка, без никакви допълнителни консерванти, оцветители или стабилизатори на вкуса. Газираната вода има 0 калории, не съдържа захар и не вреди на зъбите при консумация. Нивото й на pH обикновено е по-високо от това на подсладените газирани напитки, а това намалява значително риска от кариес. Тя потиска апетита, създава усещане за ситост, носи естествено освежаване и утолява жаждата без допълнителни калории.

Газираната вода е подходяща както за възрастни хора, така и за подрастващите, които обикновено са сред основните консуматори на подсладени газирани напитки. Децата често предпочитат да пият сок или газирана сладка напитка заедно с храната, но много по-здравословно би било да я заменят с чаша газирана вода. Вкусът й може да бъде обогатен с няколко резенчета лимон, с листа прясна мента или с ароматни плодове според сезона.

*Източник: Effect of Various Sugary Beverages on Salivary pH, Flow Rate, and Oral Clearance Rate Among Adults Survey, Scientifica (Cairo), 2016

X