Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в сладоледите

Вкусният сладолед е не само за децата. Любимото лакомство и на големите обаче крие множество рискове.

Сънсет жълто - Е110

Може да провокира уртикария, ринит, алергии, хиперактивност, гадене, повръщане, проблеми с метаболизма, дори тумори. Забранен е за употреба в Норвегия. Добавя се също в зърнени храни, тестени изделия, чипсове, замразени храни.

Индигокармин - Е132

Страничните му ефекти са стомашни проблеми, позиви за повръщане, тежест, гадене, повишаване на кръвното налягане, дихателни проблеми, екземи, алергии. Съдържа се в медикаменти, сладкиши, тестени изделия, бисквити.

Агар - Е 406

Освен в сладоледи, се добавя и в сладкиши, а също така и в месни продукти – салами, колбаси, луканки, кренвирши. Получава се от червени водорасли. Може да провокира стомашни проблеми, диария, позиви за повръщане, тъй като по принцип се използва като лаксатив.

Гума Карая - Е416

Силен алерген, провокиращ дихателни проблеми и стомашни реакции. Може да доведе до срив в метаболизма, до задържане на вода, свръхтегло. Добавя се в карамели, сладкиши и сметани, защото има способността да провокира увеличаване на обема на сместа десетки пъти. Именно заради това обаче е опасен при попадане в човешкия организъм.

Ксилитол - Е967

Опасен подсладител, който се среща в сладкиши, нискокалорични храни, продукти за диабетици, сладоледи без захар, сладка, шоколади. Може да провокира бъбречни и чернодробни проблеми. Има силен диуретичен ефект, но благоприятства развитието на камъни в бъбреците.

Калиев ацесулфам - Е950

Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни изделия, лекарствени средства и напитки. Смята се за изключително опасен, защото може да доведе до рак.

Тартразин - Е102

Особено рисков за децата, тъй като провокира пристъпи на хиперактивност, астма и уртикария. Доказано е, че води до образуване на тумори на щитовидната жлеза. Използва се също в напитки, сладкиши, мармалади. Забранен е в Норвегия и Австрия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X