Напишете дума/думи за търсене

Как да подобрим имунитета на ученика за есента, съветва д-р Михайлов

Мина първият учебен ден, а общуването с многото съученици нерядко води до прихващане на вируси. Точно сега е нужно да повишим имунитета на децата, за да започнат учебната година в здраве и тонус, и да се настроят за есента и зимата с лекота. Съветите дава уважаваният хомеопат д-р Атанас Михайлов.

Всекидневни мерки

За да бъде имунитетът на ниво е важно децата да се закаляват като всеки ден излизат навън поне за час, независимо дали е лято или зима, разбира се с подходящи дрехи и обувки. „Игрите, спортът, които са толкова естествени за децата, често се пренебрегват. Като ги лишаваме от възможност за достатъчно движение, създаваме условия за по-лесното им разболяване“, съветва д-р Михайлов. За да повишим имунитета на детето е важно ежедневно да използваме клеева тинктура, да му сипваме по чаша морковен сок всяка сутрин, да следим краката му да са топли и, ако се забележим, че са студени, да наръсваме смлян синап в чорапите. Студените крака се равняват на ангини и цистити.

Прополисът е най-ефикасното средство срещу простуда и грип

Той има мощни бактерицидни, противовирусни и противогъбични свойства. В аптеките и дрогериите се продава клеева тинктура, но тя лесно може да се приготви и в домашни условия. 30 г прополис се нарязват ситно и се заливат със 100 мл 95% етилов спирт. След една седмица той ще се разтвори като на дъното остава светла като пясък утайка, а над нея – разтвор като тъмен коняк. Разтворът се отлива в чист съд и може да се използва. Дозата е 1-2 капки на прием за всяка година живот, разтворени в сок, мляко, вода. Ако профилактиката започне в началото на октомври, един прием дневно е достатъчен, но със зачестяването на боледуванията, развихрянето на грипна вълна, може да се увеличат приемите на 2-3. Същата настойка от прополис е много ефикасно средство за блокиране на хрема, но само, ако се приложи при първите симптоми. 5-6 капки от нея се разреждат в 5-10 мл физиологичен разтвор и се накапват по 2-3 капки в двете ноздри през 1-2 часа.

Сиропът от бъз гони болестите през студените месеци

Бъзовите плодове имат антиоксидантни и дори антиракови свойства. Най-добре е наесен, след доброто узряване на бъза (по-добър е тревистият) да се приготви бъзов сироп. Плодовете и захарта се смесват 1:1. В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода. За имунитета помага още медът, чесънът, капките ехинацея, зеленият чай за учениците над 6 клас, синята боровинка. Джинджифилът помага при възпалено гърло. Може да се дъвче резен, да се настъргва в чай, а в магазините за ядки и сушени плодове може да се намери захаросан джинджифил, който децата харесват повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X