Напишете дума/думи за търсене

6 симптома, че децата ни вече са възрастни

Една от повратните точки в живота на всеки родител е осъзнаването на факта, че децата вече не са просто деца. Нито са просто големи на години, женени или с деца. А възрастни. Някои родители получават прозрението по-навреме, а други така и не стигат до него. Разбира се, това не означава, че децата им отдавна не са възрастни, просто мама и татко отказват да го приемат.

В това няма нищо лошо, но и има. Възрастните деца имат нужда от малко по-различно и по-зряло отношение. Което не отрича по никакъв начин всеотдайността, обичта и вниманието, което родителите са готови да дават на децата си до гроб, но включва прилична доза уважение и съобразяване с решенията им. Ако се чудите дали вашите деца го заслужават, вгледайте се по-внимателно в симптомите.

Интересуват се как я карате
Не че по принцип не го правят, но изведнъж става различно. Обаждат ви се в необичаен ден, по необичайно време и не ви затрупват с проблемите си, а просто питат как сте. И са готови да изслушат, онова което имате да казвате. На всичкото отгоре питат как да ви помогнат. И не, нямат задни мисли, нито тайни планове да ви използват. Просто детският им егоизъм е вече на години.

Плащат за личните си нужди
Не ви искат джобни, купуват обеда си сами, плащат си четката за зъби и тоалетна хартия самостоятелно. Дори да живеете под един покрив заедно и да не отказват финансовата ви подкрепа, когато я има, покупките за домакинството вече не са само ваш ангажимент. Децата участват, при това със свои пари и доброволно. Доста зряло.

Плащат понякога вашите сметки
Изненада - ваучер за spa-уикенд, торта за рождения ви ден, платена сметка в ресторанта. Повярвайте, и най-вече позволете. Децата ви не се перчат, нито се състезават финансово с вас. Просто се опитват да са полезни.

Не знаете как прекарват свободното си време
И не смятат за нужно да ви информират. Не настоявайте. Времената на вечерния час и на „не и ако няма възрастен с вас“ отдавна са отминали. Пораснете и вие като родител.

Не ви обвиняват за грешките си
Това е категоричен знак за зрялост. Децата ви вече знаят, че само те са отговорни за изборите, които правят по отношение на личните си отношения, образованието, работата, дома.

Не се опитват да ви променят
Дали защото са разбрали, че няма смисъл, защото са осъзнали, че не трябва или нямат право да го правят, е без значение. Важното е, че децата ви ценят такива, каквито сте. Може би е време и вие да го направите спрямо тях. Като възрастни към възрастни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X