Напишете дума/думи за търсене

Календар на профилактичните прегледи на бебето

Най-чести са посещенията при педиатър през първата година на бебето. Тогава всеки месец задължително детето се води при специалист, а и му се правят над десет имунизации. Кои прегледи са задължителни, поясняват от Националната здравноосигурителна каса.

След раждането на бебето родителите трябва да изберат педиатър. Това става със специална регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. До 28-ия ден от раждането специалистът е длъжен да посети младите родители два пъти в дома им. Първият път е до 24 часа след изписването от болницата, а вторият – между 14-ия и 20-ия ден. Следи се общото състояние.

На лекар всеки месец

До навършване на една година всеки месец се измерват теглото и ръстът на детето и се прави оценка на развитието му. През първите шест месеца при всяко посещение се измерва обиколката на главата и на гърдите. След това меренето вече се прави веднъж при навършване на девет месеца и още веднъж - на една година. Два пъти годишно – на шестмесечна и на едногодишна възраст, се извършва обща оценка на зрението и на слуха.

Кръв и урина

При навършени 6 и 12 месеца се назначава изследване на кръв - хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, както и изследване на урина – седимент и албумин.
По здравна каса има предвидено и изследване на тазобедрените стави. При съмнения за риск от дисплазия личният лекар дава направление за консултация с ортопед.
От 2013 г. в пакета за деца до едногодишна възраст е включено ехографско изследване на отделителна система, което се извършва еднократно при навършени 6 месеца.

Имунизации по закон

Задължителните ваксини според имунизационния календар на Република България включват:

- през първите 24 часа след раждането - против хепатит
тип В (I прием)
- от 48-ия час след раждането - против туберкулоза
- на 2 месеца - имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б (първи прием), имунизация против пневмококи (първи прием)
- на 3 месеца – имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б (втори прием), имунизация против пневмококи (втори прием)
- на 4 месеца – имунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б (трети прием), имунизация против пневмококи (трети прием)
- на 7 месеца - проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба манту. Отрицателните се имунизират;
- на 12 месеца - реимунизация против пневмококи, не по-рано от 6 месеца след третия прием.

Препоръчителни ваксини

По желание на родителите може да се поставят и допълнителни препоръчителни имунизации. Те не се поемат от здравната каса. Приемът на ваксината срещу ротавирус се извършва перорално след навършване на 6 седмици и трябва да завърши за препоръчване на 16-седмична възраст и задължително на 24-седмична.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X