Напишете дума/думи за търсене

Интуитивно хранене: как да ядем, без да напълняваме

Интуитивното хранене не е диета, а начин на живот. Последователите му твърдят, че можем да ядем всичко и да изглеждаме перфектно.

Основни препоръки:

1) Забравете за диетите. Когато ограничаваме себе си за дадена храна, правим я свръхзначима. Затова диетите обикновено завършват с психологически срив и самообвинения.
2) Наслаждавайте се на любимата си храна. Тайната е, че когато не се ограничаваме за вредните храни, желанието да се тъпчем с тях постепенно ще изчезне.
3) Обичайте тялото си. Това означава да се откажем от общоприетите стандарти и очаквания. Изобщо не гледайте кантара. Най-доброто тегло за нас е това, с което се чувстваме комфортно.

Въпреки че концепцията за интуитивно хранене на пръв поглед разрешава всички продукти, не е точно така. Липсват външни ограничения за сладки, мазни и тестени храни, но основно правило е да следим за „вътрешни ограничители” – усещане за глад и за насищане. От една страна, необходимо е да задоволяваме глада навреме. От друга страна, трябва навреме да ставаме от масата. За целта се препоръчва да направим пауза и да си зададем въпрос харесва ли ни ястието и доколко сме сити.
Школата по интуитивно хранене се формира в началото на 70-те години на ХХ в. Първата клиника е създадена през 1973-та във Върмонт, САЩ, и съществува и до днес. В нея се залага на осъзнато хранене и разнообразни занимания (йога, ръкоделие и др.). През 2006 г. методът получава научна обосновка в Университета в Охайо, САЩ. След експеримент с доброволци става ясно, че ако човек се вслушва във физическите, а не в емоционалните сигнали (тоест в усещането за глад и насищане, не в желанието да ядем, за да заглушим тревогата), наднормените килограми се стопяват.

Защо работи

Лекарите обясняват, че проблемът с преяждането е психологически. Важно е не какво ядем, а как и защо го правим. Трябва да се научим да се поощряваме (или да се успокояваме) без храна. Всяка емоция – гняв, скука, страх, тревога, има своята причина, но със сигурност не може да се разреши с храната. При системата на интуитивното хранене всичко е позволено, но съветът е да подбираме полезни продукти – не за да отслабнем, а от уважение към себе си.

Ако често се вслушваме в посланията на тялото си, ще разберем, че то няма потребност от вредни храни – просто защото те не съществуват в природата. Когато изпитате непреодолима нужда от сладко, може да хапнете плод или да потърсите алтернативен източник на удоволствие: масаж, танци, секс. Според американския лекар Стивън Хоукс, ако се откажем от правилата и ограниченията и се научим да се храним интуитивно в съответствие със сигналите на тялото си, реално ще живеем според нормите на здравословното хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X