Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим стреса с няколко лесни трика

Някои се справят с него сами, други търсят помощ. В повечето случаи задачата съвсем не е лека, защото стресът дебне отвсякъде и не почива. Не пречи обаче да го сложите в джоба си с няколко трика, които може и да ви усмихнат. А това е сериозна крачка към победата над него.

„Напляскайте“ стреса с гумено ластиче
Сложете ластика на китката си и го опънете, когато усетите, че стресът се задава. Болката, която ще изпитате, не е много силна, но е достатъчно неприятна, за да послужи на нервната ви система като наказание за това, че се стресира. Навик, от който може постепенно да я отучите.

Изпийте чаша цитрусов сок
Проявете чувство за хумор и си представете колко туби портокалов сок ще са ви нужни, за да се преборите с всички стрес фактори около себе си. Ако вече се усмихвате, значи имате поне една обиколка преднина пред напрежението. И сте си набавили порядъчно количество витамин С в организма, което доказано има антистрес действие.

Надуйте няколко балона
Без майтап. Цветните балони действат положително на настроението. Не само на вашето, но и на околните. А това може да понижи нивата на стрес в обкръжението ви. Освен това дълбокото и ритмично вдишване и издишване помага за овладяването на емоциите.

Издърпайте си ухото
Но не нагоре, както класната в училище, а за възглавничката и надолу. Не прекалявайте със силата, а леко масажирайте и опънете. Според рефлексологията това упражнение действа успокояващо.

Скатайте се или се скрийте
В буквалния смисъл на думата, като децата. Отложете представянето на проекта пред шефа за утре или просто преместете срещата, която напряга целия ви график, за следващия ден. В крайна сметка не е престъпление да искате по-малко истерия и повече спокойствие около себе си. И не е незряло, ако последвате инстинкта си да избягате. За кратко изключете телефона си или просто излезете от офиса.

Сложете детска играчка в джоба си
Плюшена или пластмасова, без значение. Достатъчно е само да е с вас и да може по всяко време, когато стресът атакува, да я извадите и да се разсеете от него. Играчката ще ви напомни също да не приемате всичко крайно сериозно. Защото сигурно не е.

Нарисувайте нещо
Артистичните занимания са доказана техника за понижаване нивата на стрес. При това ефектът е дълготраен и продължава дори след като заниманието е приключило. Не са ви нужни платно и маслени бои, нито талант. Моливът, белият лист и въображението са напълно достатъчни. Не пречи да добавите малко хумор и сарказъм и да направите карикатура на дразнителите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X