Напишете дума/думи за търсене

Железни момичета: как да разпознаем анемията

Ако постоянно ви е студено, лесно хващате грип и бързо се уморявате, може би причината не е в настъпващата есен, а в дефицита на желязо в организма.
При жените 70% от всички запаси от желязо в тялото са от хемоглобина. Неговата основна функция е да транспортира кислорода от белите дробове до всички органи и тъкани. Желязото е необходимо за освобождаване от токсините и отровите, както и за унищожаване на бактериите в организма. Жените губят желязо при менструация (особено ако е по-обилна), по време на бременност, при травми, свързани със загуба на кръв, при язви на стомашно-чревния тракт.

Най-простата причина за дефицит на желязо обаче е недостатъчното постъпление на този елемент от храната. Усвояването на желязо може да се възпрепятства от нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт (гастрит, панкреатит и др.). Важна роля в процеса на усвояване на желязото играят хормоните на щитовидната жлеза – при дефицит на йод може да възникне и дефицит на желязо.

До какво води недостигът на желязо

При дефицит на това вещество организмът започва да го извлича от запасите си. Симптомите на анемията са слабост, повишена уморяемост, трудна концентрация на вниманието, непоносимост към студ (усещане за дискомфорт дори и при леко захлаждане). Възможно е да възникне чупливост на ноктите, атрофия на вкусовите рецептори на езика, апетит за нехранителни продукти (например бременните жени често изпитват желание да сдъвчат тебешир). Понякога се появяват световъртеж и тахикардия (учестена сърдечна дейност) при леко физическо натоварване. Дори малките рани заздравяват трудно.

Как да попълним запасите от желязо

За да поддържаме постоянно ниво на запасите, е необходимо всекидневно да приемаме 15-20 мг желязо. Може да го направите чрез консумация на ябълки (3 мг на 100 г), лешници (50 мг на 100 г), фасул (72 мг на 100 г). Месото е добър източник на желязо, но имайте предвид, че за да се усвои, е нужна аскорбинова киселина. Затова дефицитът на желязо може да е вторичен на фона на дефицит на витамин С. За целта според лекарите строгите протеинови диети не са препоръчителни (както и строгото вегетарианство) при липса на желязо в организма. Абсорбацията на желязо се възпрепятства от излишъка на фосфати, калций и цинк в храната. Поради тази причина няма смисъл да се вземат мултивитамини, в които присъстват всички елементи, тъй като те взаимно се неутрализират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X