Напишете дума/думи за търсене

Саудитски принц: Много исках да се завърна в България

Султан бин Салман ал Сауд. Кадър bTV

Саудитска Арабия – държава, която се простира върху площ от повече от 2 млн. кв. км. Страната с най-големия запас и най-голям износител на петрол в света. Абсолютна монархия, управлявана от семейство Ал Сауд от 1932 г. насам.
Фамилията е от около 15 хил. души, но властта е съсредоточена в ръцете на около 2000. Кралят има абсолютната власт да назначава правителството, като ключовите министерства винаги се дават на членове на фамилията. Един от най-известните е Султан бин Салман ал Сауд. Той се различава от всички останали принцове, който сте виждали. Султанът даде ексклузивно интервю за bTV.

На 17 юни 1985 г., когато „Дискавъри“ излита към Космоса, той е на борда ѝ.
"Исках да стана пилот като всяко друго дете. В Саудитска Арабия, както навсякъде, през онези години да летиш със самолет беше мечта, не беше нещо нормално, както е сега. Спомням си деня, в който заедно с баща ми и по-големия ми брат отидохме на завършването на първия випуск на нашите военновъздушни сили. Там видях пилотите, самолетите и веднага разбрах, че искам да съм като тях. Научих се да пилотирам, а по-късно се присъединих и към въпросните военновъздушни сили и започнах да пилотирам изтребител. Така започва тази история", разказва султанът.

Той си спомня и за първото си посещение в България: "Между другото, знаете ли, първото ми посещение в тази чудесна страна – България, беше през 1988 г., точно по същото време – през октомври. Дойдох тук, за да участвам в срещата на Изследователите на космоса, по покана от вашите космонавти, които мога да нарека свои приятели. Сутринта ги оставих във Виена. Снощи си прекарахме чудесно с (Георги) Иванов и (Александър) Александров, с техните съпруги. На сутринта почти ги отвлякох на своя самолет, за да ги прибера в България. Но те имат още много работа на този форум. Но наистина през всичките тези години много исках да се завърна отново в България."

"През 1990 г. участвах в „Пустинна буря“. Наложи се да защитаваме страната си, освободихме Кувейт заедно с голяма международна коалиция. Това ми даде огромен опит. След това поисках да бъда пенсиониран, макар че беше рано, за да мога да продължа живота си в други области. Сега съм начело на много неправителствени организации, помагаме на хора в неравностойно положение, като не спирам да се уча през цялото време. Но продължавам да летя. Днес например сам пилотирах самолета си до София. Все още пилотирам много професионално и притежавам всички необходими сертификати. Имам сертификат на пилот от гражданската авиация, валиден за Съединените щати. Имам още саудитски и френски разрешителни. Трябва да преминеш през много практика, за да поддържаш тези сертификати. Пилотирам малки самолети, големи самолети, дори и планери. Знаете ли, заснехме с делтапланери един прекрасен филм за красотите на нашата държава", допълва принцът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X