Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие съветва как да ускорим метаболизма

Лесни трикове може да ни осигурят ускоряване на метаболизма. Една от най-големите грешки, които хората правят при отслабване, е да се хранят нередовно. Честото и по малко приемане на храна е задължително. Може да се пропуска само вечерята, и то веднъж седмично.

Джинджифилът е сутрешният помощник в храненето

Когато сутрин искаме да засилим храносмилателния си огън, е нужно първо да изпием чаша топла вода. Така загряваме организма, ускоряваме метаболизма и изчистваме останалото по храносмилателния тракт от вечерта. „Закуската е много важно хранене, нека следваме едно просто правило - да дам на тялото си качествена храна, домашно приготвена с малко мазнини, а не готова мазна храна от типа на вафли, кроасани, баници, кифли и т.н”, съветва диетологът Ипократис Пападимитракос. В сутрешната закуска може да включим 1 с.л. сусам, който ускорява метаболизма. Хапнем ли кисело мляко с малко трици, ще почистим идеално червата. Тези, които искат да забързат разграждането на храната сутрин, може да разтворят в малко вода 1 равна ч.л. спирулина.

„Тя ускорява изхождането и от нея се отслабва”, съветва диетологът Енджи Касабие. Друг метод за по-бързо смилане на храната е сутрешният фреш от лимон и джинджифил. Добавим ли сок от бъз, ще подсладим напитката и ще подобрим имунитета си. Други подправки, които забързват метаболизма са куркума, черен пипер, канела (приема се с прясно мляко). Добър вариант за закуска е елда или овесени ядки с мляко или вода, мед и шепа орехи.

Обядът е основа на отслабването

Основно правило за тези, които искат да ускорят разграждането на храната, е да хапват повече топли ястия. Затова супите са перфектен вариант. А лещата е известна с това, че ускорява метаболизма. Тя може да се комбинира със салата, в която има риба или пиле. На обяд не е проблем да си позволим спагети с доматен сос и гъби или месо, или пък пица с тънък блат. Добре е всяко хранене да е балансирано с прием на мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Много важно е да не се гладува, защото така се забавя метаболизмът, а и се разграждат мускулите, наличието на които стимулира по-бързото разграждане на храната. Рязкото ограничаване на калориите при гладуване може да доведе до апатия и депресия, раздразнителност и вялост. Плодовете, каквито и да са те, е добре да се консумират между храненията, тогава се усвояват по-добре. Затова е важно да се приемат час–два преди хранене, или час–два след хранене, и никога – вечер.

Вечерята трябва да е лека

Най-добре е да вечеряме към 18 ч., за да се преработи храната до сутринта. Пилешка супа и задушени зеленчуци с ориз са добър вариант, както и риба и зеленчуци на пара или миш-маш. Важно е да знаем, че леко лютото сгрява тялото и то гори повече мазнини. Освен бързото ходене упражненията, които ускоряват метаболизма, са клекове, напади и планк (упражнение, при което се стои статично в поза като за начало на лицева опора, но на лакти).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X