Напишете дума/думи за търсене

Аромати, с които домът е по-приятен през зимата

Забелязали ли сте, че когато за първи път влезете в нечий дом, веднага ви прави впечатление какъв е неговият аромат? Това безспорно може да предизвика позитивни или негативни чувства и асоциации. Когато говорим за собствения дом, е задължително да постигнем баланс, който да ни зарежда позитивно и да ни напомня приятни моменти, включително от детството.

Коледа и Нова година

Това е периодът на едни от най-обичаните семейни празници и освен с очакването за подаръци и веселби, го свързваме и с определени миризми. Ето как да възпроизведем една от тях: В тенджера наполовина пълна с вода поставяме канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче, кардамон, мента, а при желание - още някоя любима подправка. Сместта ври 10 - 15 минути, след което изключваме котлона. При желание за по-сладки нотки в отварата се слага ванилия или ванилова захар. А ако предпочитанието е към хвойната - мънички пръчици от бор или смърч.

Прясно печиво

Ако обичате този аромат, но не печете всеки ден кексове и домашен хляб, можете да го постигнете като в тиган поставите малко захар и канела и леко запържите. Миризмата се допълва ефектно с тази, която се излъчва от кафето, приготвено в джезве.

Портокал

Ако обелите един плод, ароматът се разнася моментално. Но можете да си го осигурите за по-дълго време, ако си направите топки. Пробийте на доста места кората на портокала най-напред с карфица, така че да стигнете до месестата част. Разширете видимата част на дупките и забодете в там парченца подправка карамфил. Чудесно допълнение би била купичка, в която има кора от лимон и парченца джинджифил, залети с кипяща вода.

Свеж мирис

Всеки може сам да си приготви домашен ароматизатор изкючитеЛно лесно. Необходимо е подходящо спрей шише, в което да се постави любимо етерично масло. На 2 - 3 капки се наливат 150 мл вода. Най-подходящи са розмарин, хвойна, евкалипт, мента, здравец. С получената смес пръскайте не само във въздуха, но и върху текстила. Така миризмата на свежест ще се излъчва по-дълго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X