Напишете дума/думи за търсене

14 начина да спрем с лошите решения

Прилив на адреналин, учестено дишане, разширени зеници, потни длани. Това са само част от промените, които настъпват в тялото ни, когато сме изложени на стрес или чувстваме паника.

В същото време в мозъка ни зазвучава оглушителна аларма и хиляди неврони биват впрегнати да намерят решение на проблема, който е причинил чувството. Това обаче граничи с невъзможното, тъй като биохимичните процеси, които са настъпили вече в тялото ни, са сериозна пречка за трезвата мисъл. Подобно нещо се случва и при много други емоционални състояния, сред които чувство на гняв, страх, тревога.

В тези случаи има много просто решение. Когато забележите, че тялото ви започва да се държи така, затворете очи, поемете дълбоко въздух и се въздържайте от действия, докато не усетите, че се успокоявате. Целта ви е да спечелите максимално време, за да дойдете на себе си, да направите трезва преценка за ситуацията и да излезете от нея максимално безболезнено.

Разбира се, има много други трикове, които биха ви били от полза при решаване на проблем. Ето 14 от най-добрите съвети за това как да спрете да вземате лоши решения.

1. Не си губете времето да търсите най-добрата опция.

Да имаш много варианти, е чудесно, докато не се превърне в кошмар. Всъщност според изследователи от Лондонското бизнес училище и университета в Чикаго прекарваме толкова много време да издирваме нови и нови опции, че в един момент вече не търсим решение, а просто още едно възможно такова.

Затова когато започнете процесът по вземане на решение и проверите различните възможности, си наложете срок за вземане на решението и се уверете, че не търсите нови просто за да отлагате до безкрай.

2. Не се залъгвайте, че всеки разполага с повече информация от вас

Немалко хора имат навика да се самоубеждават, че всички останали знаят повече от тях. Затова приемат, че е най-добре да правят като другите. Това е известно под името стаден принцип и е изключително вредно при вземането на сериозни решения. Изглежда, надценяваме хората, мислейки си, че те знаят повече, когато на практика подценяваме колко много те следват другите. Разбира се, възможно е действително някой да има повече информация по даден въпрос, но в повечето случаи той също следва тълпата.

3. Използвайте силата на пълноценната дрямка.

Изследване на университета в Амстердам показало, че когато става дума за комплексен проблем, е най-добре да оставим подсъзнанието ни да вземе решението. В случаите, в които има много независещи от вас фактори, и вземането на решение когато съзнанието ви не е изцяло фокусирано върху казуса, всъщност може да се стигне до по-добър и удовлетворяващ избор. За да се впрегне силата на подсъзнанието, разсейте съзнанието си чрез спане или работа върху нещо друго. Не, това не е отлагане на проблемите.

4. Убедете се, че не виждате това, което ви се иска

Когато получим несигурна информация, сме склонни да я тълкуваме по начин, който потвърждава това, което вече си мислим или искаме. Това ни кара да се пренавиваме за взетото вече решение, и то без да има каквато и да било причина за нашата сигурност.

Ако забележите, че имате предпочитания към определено решение и то е най-лесното или най-познатото, е необходимо да се убедите, че не го вземате несъзнателно само и само да се случи това, което ви се иска.

5. Не позволявайте важните неща да бъдат скрити от ненужна информация.

Дяволът е в детайлите. Проблемът е, че наличието на прекалено много детайли може да ви удави в море от факти, които не само не ви вършат работа, но и парализират мозъка ви по пътя му на вземане на решение. Хубаво е също да отсеете важната информация от най-новата. Психологията обяснява това с факта, че много често вторият вид има по-голяма тежест в съзнанието ни и е в състояние да омаловажи или изтрие изцяло фактите, които знаем от по-рано.

Този съвет включва и числата - не вярвайте сляпо в тях като носител на информация, особено когато става дума за статистика.

Най-добре подходете с лек скептицизъм, след като сте наясно точно какво значат цифрите, и се доверете на шестото си чувство за важността им в ситуацията.

6. Опитайте се да предвидите всички изходи от ситуацията.

Да предположим, че вече имате няколко решения за това как да подходите към даден проблем. Всяко от тях обаче има своите плюсове, минуси и вероятности за провал или успех, които вие ще знаете още по време на измислянето им. Затова най-добре се опитайте да прогнозирате възможните изходи на всяко едно от тези решения. Добре е да вземете предвид също външните фактори, които не зависят от вас, както и да се обърнете към грешките, които сте допуснали в миналото. След време ще усетите, че ставате все по-добри в прогнозирането.

7. Затваряйте очи, за да се концентрирате върху етично решение.

Когато сме изправени пред труден избор, често затваряме очи за няколко секунди. Това, не е излишно театралничене. Според изследване на “Харвард” и университета в Чикаго затварянето на очи при поява на проблем води до повишена концентрация, елиминиране на емоцията и вземане на обективно решение, което не обслужва само личния интерес.

8. Не се страхувайте от загуба

Според изследвания най-добрите голфъри в света губят средно по 1,2 милиона долара годишно при победи заради явление наречено “отвращение от загуба”. По пътя на логиката те би трябвало да са по-внимателни, когато печелят, но се оказва, че стават по-внимателни едва когато започнат да губят.

Така действа съзнанието и на неголфърите. Загубата ни кара да бъдем по-внимателни, а радостта от печалбата ни дава увереността, че оттук нататък нищо не може да се обърка. Ако влезем в цикъл от малки победи, това ни дава допълнителна увереност, която би могла впоследствие сериозно да пострада при първия провал.

Затова е добре да се абстрахираме от малките загуби и малките победи и да насочим по-голяма част от вниманието върху постигането на целите, които биха ни обезпечили в дългосрочен план.

9. Мислете на чужд език.

Според психолози мислим много по-аналитично, когато го правим на различен от майчиния език. Причината за това е, че избягвайки да мислим на собствения си език, ние се отдалечаваме мислено и от обвързването си с даден проблем. Това от своя страна понижава стреса от вземане на решение.

10. Запомнете, че няма завинаги да се чувствате по начина, по който се чувствате в момента.

Когато правим планове за бъдещето, изхождаме от състоянието, в което се намираме в момента. Когато сме спокойни, имаме трезва преценка и можем да вземем по-категорични решения. Единственият проблем е, че не можем да вземем предвид емоционалното състояние, в което бихме били, ако плановете ни се провалят или изборът ни не се увенчае с успех.

11. Не забравяйте, че най-добрият избор понякога е липсата на такъв.

Понякога имаме възможност да изберем как да подходим в дадена ситуация, но в много случаи нямаме абсолютно никакъв избор. А това често е и най-добрият вариант. Оказва се, че сме склонни да вземем най-рисковото решение, когато имаме само две опции. Когато обаче не сме ние тези, от които зависи изходът на дадена ситуация, преценяваме по-трезво и сме склонни да намалим до минимум негативните последствия.

Затова, ако имате само два пътя пред себе си, първо си задайте въпроса дали наистина има смисъл да тръгвате по някой от тях.

12. Премахнете умората от вземане на решения.

Знайте, че колкото по-често ви се налага да правите избор, толкова по-неспособни ставате да вземете следващо решение. Няма значение колко рационален се опитвате да бъдете, защото умореният ви мозък ще ви саботира. Той ще се опита да намери кратък път към следващия избор. Накрая или ще станете ужасно емоционални, а това ще доведе до замъгляване на преценката ви, или ще се опитате да избегнете решаването на новите проблеми. По тази причина е най-добре да се оправите с казусите си рано през деня, когато все още мозъкът ви не е особено затормозен.

13. Прилагайте стратегията “премортем”

Премортем е психологическа управленска стратегия, използвана най-вече в бизнеса. За нея е нужно мениджърът да се пренесе мислено в бъдещето и да си представи, че даден проект се е провалил. Идеята е да се опита да се върне назад до настоящия момент и да проследи защо би се случило това.

Опитайте се да направите абсолютно същото, ако вземането на решение се окаже невъзможно.

14. Изградете си план Б.

Вече сте направили избора, но все още ви е страх, че може да грешите. Затова не изпадайте в паника, а просто измислете втори план, който ще вкарате в действие, ако нещата се объркат. А те могат да се объркат не само заради вас, но и заради променящите се фактори в дадена ситуация. План Б ще ви даде не само сигурност, но и ще значи, че сте подготвени за евентуален провал, а това ще ви помогне да го приемете по-лесно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X