Напишете дума/думи за търсене

5 мита за мазнините

Със замяната на вредни с полезни мазнини е възможно да се избегне риска от преждевременна смърт с 25%, съобщава CNN.

Ново проучване на Харвард показва, че някои мазнини са по-здравословни от други и те могат да ни предпазят от специфични заболявания. За разлика от 80-те и 90-те години, днес експертите съветват да се приемат високомаслени продукти като мляко, авокадо и кокосово масло.

Те директно се нареждат сред редиците на суперхраните. Ето и някои от развенчаните митове относно мазнините:

Мазнините в яденето означават мазнини в тялото ни

Този мит произлиза от диетите с ограничен прием на мазнини, но всъщност е далеч от истината. Хапвайки мазнинни продукти, това не означава, че ще натрупаме веднага същите в организма ни, доре напротив. При абсолютното отрицание на подобни храни, съществува възможност за наддаване на тегло, защото тялото ни се чувства лишено от тях. Освен това нискомазнинните диети могат да забавят метаболизма ни.

Наситените мазнини мигновено се превръщат във вредители

Представяни като най-големите врагове на здравето ни в миналото, днес наситените мазнини не са чак дотам отричани. Ако се приемат такива от време на време, това не би довело до влошаване на здравословното ни състояние или увеличаване на талията ни. Специалисти дори ги признават за по-полезни от всякакви техни растителни заместители.

Всички видове мазнини причиняват здравословни проблеми

Приемът на различни източници на мазнини може дори да окаже положително влияние върху здравето. Омега-3 мастните киселини могат да спомогнат за укрепване на сърцето и психичното ни здраве. Мононаситените мазнини, съдържащи се в зехтина, ядките и авокадото, също могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания.

Храните, които съдържат високо ниво на холестерол, задължително повишават лошия холестерол

Всъщност този вид храни могат да имат положителен ефект и върху нивото на добрия холестерол в тялото ни. Действително трансмазнините вредят на здравето. Те могат да се срещнат в пакетирани стоки като бонбони с пълнеж от крем, замразени пици и маргарин. Понякога етикетът на стоките не показва този вид мазнини, затова трябва да бъдем по-внимателни с подобни покупки.

Мазнините ще попречат на нашите фитнес цели

В действителност много от активните атлети спазват хранителни режими, в които от 70 до 75% участие взимат именно мазнините. Това е препоръчителният източник на енергия пред въглехидратите. Препоръчителните представители на тези вещества не са бургерите и мазните пържени картофи, а по-скоро риба, авокадо, фъстъчено масло, месо и яйца.

Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X