Напишете дума/думи за търсене

Боб Марли първи изпява Is This Love (+видео)

Фики Стораро представи новата си песен Is This Love и само няколко дни след това тя се превърна в хит. Твърдият му акцент и чалга орнаментиката породиха доста критики, но най-голямата идва заради избора на самото заглавие.

Боб Марли е прегърнал малката Наоми Кембъл в клипа на песента си Is This Love.
Боб Марли е прегърнал малката Наоми Кембъл в клипа на песента си Is This Love.

Защото, когато човек чуе Is This Love, веднага се сеща за онази песен на Whitesnake, която се е превърнала в един от най-големите евъргрийни.

Нейни автори са Дейвид Ковърдейл и китаристът Джон Сайкс. Двамата я пишат, докато работят по едноименния албум Whitesnake в Южна Франция. Според слухове

първоначално е трябвало да я пее Тина Търнър

“Преди да замина за Франция, приятел в ЕМИ (британската музикална компания - б.а.) ме попита дали имам някакви идеи, които ще помогнат на Тина Търнър. Ето така дойде и първоначалната идея за Is This Love”, ще разкаже след време самият Ковърдейл.

Песента излиза през юни 1987 г. във Великобритания, а в САЩ - през декември същата година. Във видеоклипа към парчето участва тогавашната приятелка на Ковърдейл - актрисата Тони Китаен. В кадрите групата свири на сцена, обвита в мъгла, а Тони танцува пред Ковърдейл.

Фики представи Is This Love на 30 ноември, а малко след това започнаха шегите с “Издислав”.
Фики представи Is This Love на 30 ноември, а малко след това започнаха шегите с “Издислав”.

Понеже Дейвид Ковърдейл уволнява всички други членове на групата по това време, той е единственият от Whitesnake, който участва в записа и на песента, и на клипа към нея.

По-малко известна от парчето на Whitesnake е песен на Боб Марли със същото заглавие, която се появява 9 г. по-рано. Може би няма да се сетите веднага, ако някой ви попита дали я знаете, но още с първите няколко тона веднага ще различите хита на Краля на регето.

Той излиза през 1978 г. в албума на Боб Марли и групата му The Wailers “Кая”. Клипът към песента е заснет в Лондон, където певецът живее по това време. Повечето кадри за видеото са направени в “Кескиди” - първия център за изкуства на чернокожата общност.

В клипа своя дебют пред камерата прави Наоми Кембъл

- бъдещият супермодел, която тогава е на 7 г.

По-късно песента е включена в саундтрака на филмите “Шест дни, седем нощи” с Харисън Форд, в номинираната за 7 оскара драма “В името на Отца” с Даниел Дей-Луис и в комедиите “50 първи срещи” и “Жена назаем” с Адам Сандлър.

Кавъри на парчето на Боб Марли Is This Love са правили Риана и Адам Ламбърт. Версията на британката Корин Бейли Рей от 2010 г., която през 2011 г. е пусната на пазара като сингъл, печели “Грами” в категорията за най-добро арендби изпълнение на 54-ата церемония по раздаването на престижните музикални награди.

Не по-лоша е друга песен със същото име, която е в малко по-различен стил. Тя е на американската рокбанда Survivor,

чийто пробив идва с песента Eye Of The Tiger от филма “Роки 3”

Is This Love на Survivor е с типичното за 80-те години, в които е записана, диско звучене.

Дейвид Ковърдейл в клипа на парчето със същото заглавие на Whitesnake
Дейвид Ковърдейл в клипа на парчето със същото заглавие на Whitesnake

Песента е включена в шестия студиен албум на групата When Seconds Count, който излиза на пазара през октомври 1986 г. Припевът на парчето започва със същия текст като евъргрийна на Whitesnake - Is This Love That I'm Feeling. То е написано от пианиста Джим Петерик и китариста Франки Съливан. “Това е песен, която съм направил от личен опит. Минаваме през тези мрачни улици, тъмни алеи, в които валутата на любовта има друго измерение - всичко е докосване без чувства, поредната свалка за една нощ. Всички сме минали през това. Почувствах това, като ходих по срещи, и се сблъсквах с празни връзки, които всеки знае, че не отиват наникъде. Какво е любовта? Става въпрос за един мъж, който се пита точно това”, разказва за парчето авторът му Джим Петерик.

Is This Love на български означава буквално “Това любов ли е”. Още един много известен млад български изпълнител направи парче с такова заглавие, но в съвсем различен стил. Криско, на когото всяка нова песен се превръща в хит,

пусна “Дали това любов е”

на 10 май тази година.

Музиката, аранжиментът и текстът на песента са на самия певец, а видеото към него снима режисьорът на “Х Фактор” Кирил Киров-Киро. Малко по-късно двамата обявиха, че са направили собствена продуцентска компания Adamand Records.

Кадър от клипа на Survivor
Кадър от клипа на Survivor

За клипа на “Дали това любов е” Криско замина в началото на годината за остров Бали. Видеото започва с кадри от оризови полета, а после се пренася в луксозен комплекс от вили с частни басейни, в който Криско рапира.

В годините се появяват различни песни със същото заглавие, но малко от тях се превръщат в хитове. Едно от последните парчета, което се казва Is This Love, е дебютният сингъл на младия певец Ейдън Гримшоу. Той стига до концертите на живо в седмия сезон на британския “Х Фактор”, но така и не печели желаната слава.

Криско снима видеото към “Дали това любов е” на остров Бали.
Криско снима видеото към “Дали това любов е” на остров Бали.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X