Напишете дума/думи за търсене

9 начина да избегнем Коледа

СНИМКА: Pixabay

Колкото и странно да звучи, има хора, които не обичат коледните празници. Ако и вие сте от тях, CNN предлагат 9 начина как да избегнете Коледа.

Пътуването може да бъде кошмар, а за други и самата Коледа, но двете в комбинация могат да бъдат доста позитивни изживявания. Пригответе багажа си мъдро и пропуснете километричните опашки в търговските центрове.

Посещаването на определени дестинации в навечерието на Коледа би могло да бъде изход за тези, които не желаят да се съсредоточават върху материалните подаръци. Ето и кои препоръчват специалисти:

1. Отидете до Нова Зеландия

Днес един от най-приятните начини за избягване от модерния начин на живот е летенето. Поради липсата на обхват и Wi-Fi, самолетният полет все още е добра алтернатива за пропускане на дневната доза стрес.

Тъй като еуфорията покрай Коледа привършва няколко дни по-рано, обикновено цените на билетите доста спадат в този момент. Благодарение на далечното разстояние, поне за живеещите в северното полукълбо, самото пътуване ще ни отнеме може би повече от 24 часа, през които спокойно ще пропуснем коледната вечер.

За местните оттам пък, подходяща дестинация за дълъг път е Испания.

2. Отидете в държава, която не е християнска

Мароко е дългогодишен фаворит за хора, които отхвърлят празника, особено ако температурите предлагат бягство от студените зимни месеци тук. Ниските температури по местата, където Коледа е в пълния си блясък - придружена от солидно количество сняг, са друга доста основателна причина да има противница на семейния празник.

През деня в Мароко температурата на въздуха достига до 24 градуса. Отидат ли там, те ще имат възможността да се отправят към древния имперски град Маракеш, с оживения му квадратен площад Джемаа ел Фна, изпълнен с музиканти, танцьори, аптекари и змиеукротители.

Тишината на вечерта, призоваваща към молитва, би трябвало да заглуши отзвука от звънчета.

3. Отидете в комунистическа държава

Би трябвало да посетите Куба, но откакто отпадна забраната за Коледа, наложена от Фидел Кастро, през 1998 година, дори Хавана не е абсолютен рай за отписващите празника.

Поради оставения отпечатък от Франция върху празничното отбелязване на датата във Виетнам и Северна Корея, може би и те не са съвсем подходящи локации. Няма да намерите покой дори и в Китай, където икономиката през последните години поощрява комерсиализирането на Коледа.

В крайна сметка най-подходяща подобна страна остава Лаос. Будистките традиции и недотам високите цени са притегателна точка за всички, които не желаят да празнуват.

Можете да се насладите на неутрална вечер преди Коледа в Луанг Прабанг, където нищо друго освен звука на леко течащата река Меконг се чува.

4. Усамотете се

Ако искате да съхраните душата си от коледната вечер и своя портфейл от банкрут, най-доброто решение е да се усамотите. Добра възможност да постигнете това е чрез записването на йога курс, който освен че ще подобри вашите физически възможности, ще ви помогне да се детоксикирате.

Друга алтернатива е манастир за тиха медитация. Отсъствието на коледари и такива песни е гарантирано.

5. Отидете на парти в града

Въпреки че можете да направите това всеки друг ден, в някои случаи на точно тази дата купонът най-много си заслужава. Ню Орлиънс е подходящо място за целта.

В исландската столица Рейкявик, където нощният живот е на ниво, покрай Коледа е изключително ограничено откъм украса и празнични елементи. Този факт придава на мястото достатъчно спокойствие за наблюдение на Северното сияние.

6. Работете

Доброволческият труд е прекрасно дело, което съчетава в себе си едновременно коледния дух с най-доброто избягване от празника.

Освен, че ще посветите времето си на добра кауза, ще бъдете толкова ангажирани да помагате на деца или животни, например, че ще забравите изцяло за точния ден и час.

7. Намерете някой самотен остров

Ако търсите някое отдалечено място, което да не е докоснато от празничното настроение и облик, остров Лънди във Великобритания е не толкова отдалечен от цивилизацията, но реално няма никаква връзка с нея.

Липсата на телевизия и интернет го прави достатъчно откъснат от света, а фактът, че през зимата единственият начин, за да се достигне до него е чрез хеликоптер, го превръща в още по-изкусителна дестинация.

На острова няма да срещнете нито едно коледно дръвче, но за сметка на това ще можете да се насладите на лазурния бряг.

8. Посетете центъра на Лондон.„

Въпреки ранните коледни разпродажби по търговските центрове в централен Лондон, атмосферата по време на самия празник е по-скоро пост-апокалиптична. За разлика от други големи европейски градове в британската столица общественият транспорт почти преустановява работа на 25 декември.

Повечето музеи и магазини затварят. Улиците са празни и пусти, а официалният туристически сайт на града дори напомня на туристите, че почти нищо не работи тогава.

Ако можете да се абстрахирате от богатата коледна украса, денят на Коледа е прекрасен за пешеходна обиколка на Лондон, поради липсата на тълпи, с които да се сблъсквате по улиците.

Липсата на отворена газ станция дори, би затвърдило усещането за липса на празник у вас.

9. Потънете в дълбините на природата

Единственото огласяване в гората е звукът от птички, а същото е и сигурен белег на отдалечаване от цивилизацията. Най-подходящият период от годината за посещение на Индия е именно последната седмица на декември.

Няколкодневното приключение по маршрута Кедарканда е едно от най-прекрасните зимни занимания в Индия. Ако треперенето в студа не е привлекателно за вас, в горите на Панама температурата си остава между 25 и 30 градуса през декември.

Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X