Напишете дума/думи за търсене

Храни афродизиаци

Афродизиаците (от гръцки афродизиак - „любовен”) са храни и подправки, които повишават настроението, увеличават чувствеността, изпълват ни с енергия, възбуждат сексуалното желание, отключват фантазиите.

Науката все още твърди, че афродизиаците са по-скоро част от културата, историята и фолклора на човечеството, отколкото медицинско явление. През 1989 Американската администрация за храни и лекарствени средства (FDA) заяви, че няма доказателства за никой от обявяваните за афродизиаци продукти, че може да влияе на либидото. От друга страна, изследвания на френски учени потвърждават, че има продукти, които оказват непосредствено въздействие върху емоциите ни.

Храните афродизиаци са напълно достъпни, а възбуждащото им действие се дължи на активирането на естествени аминокиселини, които разширяват кръвоносните съдове и водят до приток на кръв към половите органи. Освен това, повечето продукти, смятани за афродизиаци, съдържат витамини, минерали и редица полезни вещества, благодарение на което повишават тонуса, ускоряват метаболизма, борят се със стреса и пробуждат интерес към живота, а някои стимулират синтеза на хормоните, повишаващи либидото. Въпреки че официалната медицина не признава съществуването на афродизиаци, никой лекар няма да отрече, че здравословното хранене оказва благотворни влияние на сексуалния живот. Повечето от тези храни носят полза за здравето като цяло, и на сексуалното здраве в частност.

Подправки

Според древните китайски учения канелата тонизира и възбужда. Джинджифилът подобрява кръвообращението и усилва мъжкото начало. Кардамонът предизвиква сексуално влечение. За засилване на либидото е особено подходящо подправките да се комбинират в греяно вино – глювайн. Виното, подправено с карамфил, канела, индийско орехче, стафиди, сушени сини сливи, парчета цитруси и мед е проверен афродизиак.

Шоколад

Всеизвестно е, че шоколадът спомага за изработването на ендорфини – хормоните на щастието. Освен това черният шоколад зарежда с енергия и съдържа вещество, което ни прави по-възприемчиви към докосване.

Нектарини

Тези нежни и сладки плодове са полезни за сърдечносъдовата и половата система, благодарение на високото си съдържание на калий, витамин С и два пъти повече витамин А от обикновените праскови.

Стриди

Казанова, гуруто в любовните дела, смятал стридите за безотказен афродизиак и изяждал не по-малко от 24 (а според някои източници и 50) преди среща. Вкусът на стридите е фин и деликатен, а в състава им има калций, йод, цинк, магнезий, фосфор и кобалт – вещества, които стимулират синтеза на хормоните на щастието.

Каперси

Названието им от гръцки capparis spinosa се превежда от гръцки като „желание” и „страст”. В 100 г каперси се съдържат 150 мг витамин С и голямо количеството витамин Р, които укрепват кръвоносните съдове.

Жълтък

Учените са установили, че в яйчения жълтък има много витамин В6 (пиридоксин), който отговаря за синтеза на хемоглобин и отслабва действието на хормона пролактин. По този начин се противодейства на понижаването на сексуалното желание.

Трюфели

Александър Дюма, който е не само талантлив писател, но и известен гастроном, споменава за свойствата на трюфелите като афродизиак. Според него те правят жените по-нежни, а мъжете – по горещи. В трюфелите се съдържат вещества, подобни на феромони, които подсилват привлекателността за срещуположния пол.

Чесън

Може би ще ви се строи странно, но на Изток хапват сериозно количество чесън преди любовна среща. В Гърция също са смятали, че този афродизиак кара жените да се влюбват, а мъжете – да бъдат неустоими любовници. А холандски учени дори са разработили спрей на основата на чесън, който спомага за повишаване на любовната страст.

Нар

Нарът отдавна е известен като натурален афродизиак, който възбужда желанието и освежава чувствата. Неслучайно според някои Ева е съблазнила Адам не с ябълка, а именно с нар. И до днес съществува поверие, че нарът винаги трябва да бъде споделен с любимия човек.

Кедрови ядки

Шейх Ал-Нафзави, писал любовни трактати през XVI век, препоръчва преди среща да се изяждат не по-малко от 100 кедрови ядки (не повече от три поредни дни) за подсилване на любовната енергия. Може би това е една от причините за силното присъствие на кедровите ядки и в средиземноморската кухня, където ги добавят обилно към салати, ориз, печива, десерти и сосове.

Хайвер

Хайверът (най-вече този от сьомга) е богат на протеини, витамини и микроелементи. Уникалното съчетание на биологично активни вещества, аминокиселини, липиди, витамини А, D, C, фолиева киселина, калий и фосфор е изключително полезно както за женското, така и за мъжкото либидо.

Манго

Ако думата божествен трябва да се употреби за плод, това описание безспорно се отнася за мангото. Мангото расте в Близкия изток и Индия. В Аюрведа се описва като лесно за преработване, укрепващо и възбуждащо средство.

Водорасли

За най-хранителния сред афродизиаците се смята водораслото ламинария, което оказва благотворно въздействие и балансира хормоналния фон.

Кокос

Източните лекари препоръчват кокоса като безценно средство срещу повишена умора, предизвикана от хронични заболявания. Напитка, приготвена от пресен сок от ананас и настърган свеж кокос, е деликатес, който подмладява, освежава, попълва запаса на организма от феромони и възбужда емоционално.

Мед

Медът оказва благотворно действие на половата система заради способността си да възстановява енергията. За подсилване на качествата му на афродизиак може да се сервира към ядки, плодове, яйца, месо.

Чили

Лютите чушки чили загряват любовните отношения до най-висока точка. Причината е в съдържанието на капсаицин – вещество, което усилва притока на кръв и разкрепостява сексуално. Тази съставка се съдържа също и в кърито и останалите подправки с лютив вкус. Сърцебиене, приток на кръв, повишаване на синтеза на ендорфин – това са резултатите от консумацията на люти подправки.

Лакрица

От незапомнени времена лакрицата се използва от китайците за лечение на различни болести. Но този продукт, който впрочем е 50 пъти по-сладък от захарта, има и други качества. Лакрицата събужда чувствеността, като при жените действа особено възбуждащо.

Целина

Този непретенциозен зеленчук има мощно любовно действие. Качествата си на афродизиак дължи на веществото андростерон – хормон, който се отделя с мъжката пот и влияе възбуждащо на жените.

Индийско орехче

Отново китайците са открили, че тази подправка въздейства на потентността. Но не бива да се прекалява, тъй като в големи количества индийското орехче има халюциногенно действие.

Аспержи

От древни времена този зеленчук се смята за символ на плодородие – вероятно заради формата му. Но не става дума само за митове и легенди – в съдържанието на аспержите влиза витамин Е, който пренася кислород към половите органи.

Банани

Те също се смятат за силен афродизиак, отново не единствено заради формата. В бананите има много калий и витамини от групата В, които отговарят за усилване на сексуалността и оргазма. Съдържат още бромелин, който укрепва мъжкото либидо.

Антиафродизиаци

Ако искате сексуалността ви да е на високо ниво, е необходимо да се въздържате от храните, които блокират телесните наслади. Забравете за тежките сладкиши, мазната и пържена храна, алкохола в големи количества. Тези продукти водят до намален приток на кръв към половите органи. Особено опасна е пържената храна за мъжете, тъй като води до натрупване на трансмазнини и понижава нивото на тестостерон. Опитайте се да консумирате колкото се може по-малко полуфабрикати, избягвайте големите количества сол и захар.

За още неустоими рецепти, съвети за бързо и здравословно готвене, интервюта със специалисти по здравословно хранене и кулинарни блогъри търсете новия брой на сп. "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X