Напишете дума/думи за търсене

Безопасни ли са диетите на звездите според учените?

Снимка: официален профил Ники Минаж, Инстаграм

Често попадаме на новината, че нов тренд при диетите е последван от някоя известна личност. Колко са ефективни и безопасни обаче хранителните режими, които звездите спазват, ни дават отговор от Британската диетологична асоциация, пише Би Би Си.

Един от най-популярните методи за справяне с излишните килограми, следван от модела Миранда Кер, актрисата Джесика Алба и много други известни красавици, е консумирането на пресни, прочистващи, полезни храни.

Той се състои в избягването на приема на рафинирана захар и преработени храни. Някои версии на този режим изключват от менюто дори зърнените храни, глутена и млечните продукти.

Мнението на специалистите за такъв тип диета е, че идеята за разделянето на храните на полезни и вредни, е притеснителна, защото може да доведе до ,,orthorexia nervosa" - състояние, което се характеризира с обсебеност по придържането към храни, който са считани за полезни и елиминирането на всички останали.

,,Дори храни, които имат жизненоважни за организма съставки, са сочени за вредни, без да има научни доказателства за това и няма причина да изключваме някакъв вид храна от менюто си, ако не сме алергични към нея." казват от асоциацията.

Друг способ за намаляване на теглото, към който се придържа реалити звездата Ким Кардашиян, е приемът на диетични хапчета, резултатът от които е топене на излишните мазнини и редуциране на апетита.

Британските експерти обаче съветват непременно да се консултираме с лекар, преди да вземем решение да използваме медикаменти с цел отслабване, тъй като много от тях имат странични ефекти и могат да причинят стомашни проблеми.

Още по-голямо предупреждение ни отправят от асоциацията за хапчета от този тип, които можем да поръчаме онлайн, понеже съдържанието им е неясно и понякога в тях има съставки, които са доказано опасни за консумация, като например пестициди.

Ники Минаж и Кайли Дженър споделят в профилите си в Instagram своя начин да стопят калориите, а именно детоксикация чрез чайове. Относно тези продукти учените ни информират, че съдържат високо количество кофеин и диуретични съставки, които дехидратират организма ни.

Лаксативи, като сената, която не трябва да се приема повече от една седмица без лекарски контрол, също са често използвани в производството на такъв тип чайове.

Диетата, която спазва вокалистът на групата Колдплей-Крис Мартин е еднодневно гладуване веднъж седмично. Някои привърженици на режима си спестяват храненето дори 2 дни в седмицата. 

Специалистите смятат, че гладуването може да ни доведе сериозни проблеми с концентрацията и да понижи енергичността ни.

Петя Пенишева

Снимка: официален профил Ким Кардашиян, Инстаграм
Снимка: официален профил Ким Кардашиян, Инстаграм
Снимка: официален профил Колдплей, Инстаграм
Снимка: официален профил Колдплей, Инстаграм
Снимка: официален профил Миранда Кер, Туитър
Снимка: официален профил Миранда Кер, Туитър
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X