Напишете дума/думи за търсене

10-те най-интересни животни

Тази класация е направена не от кой да е, а от авторитетното научно списание “Нейчър”, което се следи от всички сериозни изследователи по света. Дори и когато публикува студии, посветени на животните, то рядко се позовава на критерии като “готин” и “сладичък”.

Досега. Защото съвсем наскоро по повод новата година пусна видео, в което класира 10-те най-забавни истории със симпатични представители на фауната. И ги подреди според това какви открития са били направени за тях през изминалата година. Затова не бива да се изненадвате, че някои от най-умилителните същества в природата ще липсват в нея.

Нито пък, че вътре са включени и двама представители, които нямат нищо общо с биологията. Става дума не за най-сладките животни изобщо, а за тези, които по различни причини са били в центъра на науката през изминалите години. 

Октоподите Дъмбо

Наречени са така заради израстъците на главата, които наподобяват ушите на слончето Дъмбо от прочутия анимационен филм. Странното създание живее на голяма дълбочина - между 5000 и 7000 м, близо до морското дъно. Поради това негови изображения почти липсват.

Миналата година обаче подводен апарат, спуснат от изследователския кораб “Океанос експлорър”, успя да направи цяло видео за него в естествената му среда. На филма ясно се вижда как октоподът Дъмбо размахва плавниците си, подобни на уши, за да се движи.

Коалите прегръщат дърво, за да се охлаждат.
Коалите прегръщат дърво, за да се охлаждат.
Коалите

Те заемат първото място в класацията неслучайно. От една страна, наистина са много сладички и приличат на плюшени играчки. А от друга, през 2014 г. дойде откритието, че прегръщат дърветата, за да се охлаждат, което играе важна роля за оцеляването им през горещите австралийски лета. Изображения, направени с термални камери, показаха, че в горещините коалите избират най-хладната част на дървото, преди да се унесат в блажена дрямка.

Танцуващите жаби

14 нови вида танцуващи жаби бяха открити през предходните 12 месеца. Наричат ги така, защото мъжките правят необичайни ритници във въздуха, за да впечатлят женските по време на размножителния период. Тези рязки камшични удари с краката наподобяват смешен танц. Новите видове бяха открити в планински район в Южна Индия.

“Танцуващите жаби са толкова чувствителни към мястото, където живеят, че дори малка промяна може да се окаже достатъчна за изчезването на вида им”, обясниха учените.

Кучетата

През миналата година стана ясно, че най-добрият приятел на човека има вътрешен компас, който се синхронизира със земното магнитно поле. И го използва, когато реши да се облекчи. В момента на изхождането кучетата обикновено изравняват тялото си с оста север-юг.

Защо това е така? Американските зоолози, които направиха откритието, не дадоха обяснение, но пък спечелиха “Шнобел” - пародийния вариант на Нобеловите награди.

Гущерите анолис

Тези дървесни гущери са характерни най-вече за югоизточната част на САЩ. Тъй като могат да променят цвета си, ги наричат още американски хамелеони, макар да нямат родствена връзка с хамелеоните. Любопитни са и с това, че се случва мъжките да се бият с образа си в огледало.

През 2014 г. обаче учените откриха може би най-неочакваната им способност - да пътешестват по света, като се промъкват на търговските кораби.

Миниатюрните роботчета

Разбира се, роботите с големина на монета нямат нищо общо с животинския свят, но са попаднали в тази класация заради способността си да действат като рояк, като се трансформират и самоорганизират, комуникирайки помежду си. Така учените получиха възможност да изследват поведението на рояците живи същества в природата.

Мармозетките имитират това, което правят себеподобните им.
Мармозетките имитират това, което правят себеподобните им.
Мармозетките

Тези малки сладки маймунки, които тежат едва 100-150 г и са дълги не повече от 15 см без опашката, лесно се научават да изпълняват определени задачи - например да отворят кутия, в която има вкусни неща за похапване. Това се случва, след като им бъде пуснато видео, на което други мармозетки правят същото.

Интересно е, че тези мъници са и големи скачачи. Въпреки дребния си ръст могат да скочат до 5 метра.

Маймуните саки

Маймуните от вида саки са характерни с това, че козината на главата им наподобява човешка перука. През 2014 г. по поречието на Амазонка бяха открити 5 нови вида. Доскоро тези акробатични същества бяха подценявани от учените и смятани за подвид.

Скачащите паяци

Вероятно някои биха подскочили от това, че науката ги смята за симпатяги. Представителите на това семейство по-скоро са доста стряскащи на вид. Американски учени обаче са убедени, че те са едни от най-интелигентните безгръбначни. През миналата година изследователите се опитваха да разберат как те синхронизират двата си комплекта очи при лова на плячката си. Снимката на тези очи пък взе трета награда на световен конкурс по фотография.

Роботът пингвин

Той влиза в класацията заради външността си на бебе пингвин. И, разбира се, заради предназначението си - бе създаден от учените, за да изследва поведението на антарктическите обитатели, без да ги стресира. Оказа се, че човешкото присъствие променя поведението на много представители на дивата природа и ги подлага на стрес.

Роботчето пингвин е сред първите от серията, които помагат този проблем да бъде избегнат. Например при приближаване на човек сърцебиенето на пингвините се ускорява с цели 35 удара в минута, докато присъствието на приличащия на тях изследователски робот почти не ги безпокои. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X