Напишете дума/думи за търсене

Как ни влияят различните цветове

Цветовете влияят на нашата психика - не само очите, но и кожата възприема светлинната енергия. Повече от 30 хиляди години хората ги използват, за да общуват и да изразяват настроението си. Цветовете имат своя собствена магия - предизвикват емоции, асоциации, подсъзнателни реакции и влияят на настроението.

Синьото ободрява и притъпява глада
Синьото е студен, но лъчезарен цвят. То символизира широтата на небето, безкрая на морето и предразполага към мечти за щастие.
- Като лечебен цвят: Египетската царица Нефертити използвала сини масла за вана, когато искала да се отпусне. Защото синьото наистина дарява спокойствие, уравновесеност и хармония. Има охлаждащ и освежаващ ефект върху тялото.
- У дома: Придава известна студенина. Най-подходящо е за спалнята - носи хармония на душата и помага при заспиване. Синьо на тавана събужда мечтите. Сините тонове притъпяват чувството за глад - който внимава за килограмите, би трябвало да боядиса кухнята в синьо.
- Други особености:
тъмносиньо в облеклото придава авторитет и благонадеждност.
слънчеви очила със сини стъкла отморяват погледа.

Лилавото събужда медитативните способности
Въпреки че лилавото (виолетовото) също спада към така наречените студени цветове, то влияе върху психиката уравновесяващо. Ражда и чувство за съпричастност.
- Като лечебен цвят: Стимулира лимфния поток, действа прочистващо. Има положително влияние върху централната нервна система и дори успокоява болките. Събужда медитативните способности, духовните сили и действа върху подсъзнанието.
- У дома: Лилавото въздейства тържествено, празнично и е подходящо за приемни зали и дори за големи антрета. Внимавайте в спалнята - ограничава сексуалните желания.
- Други особености:
носенето на тоалет в този цвят с благороден метал като бижу говори за изисканост.
дреха в лилаво е много подходяща винаги когато се изисква дипломатичност.

Червено ражда страст
Това е най-агресивния цвят. Той възбужда физически и психически, повишава самоувереността.
- Като лечебен цвят: Червеното е топлина, енергия и събужда вътрешните сили. Стимулира обмяната на веществата и подпомага кръвообръщението. Който се чувства слаб, изтощен и уморен или има ниско кръвно налягане, трябва да яде червени храни.
- У дома: Сутрин зарежда с настроение и енергия за целия ден, затова се препоръчва за кухнята и банята. В кухнята събужда апетита. В спалнята стимулира страстната еротика. Тук е хубаво обаче да използваме само червена светлина или червено бельо, защото червените стени могат да причинят дълготрайна възбуда.
- Други особености:
температурата на стаи с червени стени е с няколко градуса по-висока.
червеното облекло повишава желанието за реализация.

Зеленото повишава концентрацията
Този цвят ни сближава с природата, въздейства успокояващо и хармонизиращо.
- Като лечебен цвят: Не случайно ходим в планините и в парковете, за да се освободим от стреса. Зелената светлина (например от лампион) успокоява вегетативната нервна система, "разгражда" напрежението и нервността, предпазва от нарушения на съня.
- У дома: Зеленото прави обитателите по-уравновесени и спокойни, подобрява настроението. Препоръчва се за дневната стая и за кабинета. Дъските в много училища са зелени, защото този цвят повишава способността за по-добра концентрация.
- Други особености:
при зелена светлина времето като че ли тече по-бързо, отколкото при червена.
в зелено обкръжение усещаме шумовете по-приглушено.

Оранжевото дава енергия
Като смесица от топло жълто и червено, оранжевото означава радост от живота, вдъхновение и енергия, но също така спонтанност и дружелюбност.
- Като лечебен цвят: То стимулира обмяната на веществата и подобрява лимфопотока. Бори стреса, успокоява и е важен лечебен цвят за жените.
- У дома: Оранжевото събужда удоволствие от работата и предизвиква креативните способности. Който работи в къщи, трябва да внесе в стаята оранжев акцент. Този цвят е подходящ за северни стаи и тъмни помщения с малко светлина и слънце.
- Други особености:
казва се, че оранжевото може да върне изгубеното щастие.
като цвят за дрехи е по-подходящ за свободно време, не за бизнес облекло.

Жълтото освобождава
То е цветът на слънцето, златото и топлината. Символ е на светлина, радост, възбуда.
- Като лечебен цвят: Златножълтите цветове въздействат на душата освобождаващо, повдигат духа. Жълтите цветя се препоръчват срещу меланхолия, безсъние и мигрена.
- У дома: Топлите жълти тонове носят слънце и желание за секс. Жълти стени, мебели, килими или завеси придават положителна атмосфера, въздействат ободряващо и възбуждащо. Цветът стимулира концентрацията, желанието за знания, приятните разговори. Той е идеален за детска стая.
- Други особености:
жълтото кара малките стаи да изглеждат по-големи.
жълтото облекло повишава настроението.
---------------------------------------------------------
Какво издава вашият любим нюанс

Казват, че предпочитанията към определени цветове издават черти от характера.
- оранжево: Умеете да се наслаждавате на хубавите страни на живота и имате творчески потенциал.
- лилаво: Този цвят е предпочитан от хора, които умеят да се налагат, реагират интуитивно, имат алтернативни идеи.
- червено: Хора, които умеят да се наслаждават на живота и живеят на 100%. Чувствителни и активни, обичат да са център на вниманието.
- жълто: Оптимисти, духовно богати, темпераментни, с чувство за хумор.
- зелено: Хора, свързани с природата, скромни, внимателни, на които може да се разчита.
- синьо: Хора с характер, които се стремят към уравновесеност. Те са лоялни и винаги готови да помогнат. Често обаче изглеждат студени.
--------------------------------------------------------------

Комбинациите са посланията на вашето облекло

Има изследвания, които показват как влияят комбинациите от различните цветове върху психиката. Тези познания се използват най-често в рекламата. Вие обаче можете да ги използвате в подбора на вашето облекло.
- бяло, сиво, синьо - практичност
- зелено, бяло, синьо - сигурност
- бяло, синьо, сребърно - интелигентност
- червено, оранжево, жълто - енергичност
- червено, синьо, бяло - атрактивност
- синьо, златно, червено - продуктивност
- синьо, зелено, кафяво – благонадежност

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X