Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Sugar Coated Nothings има място за грешки

В нейния блог Sugar Coasted Nothings има много повече от рецепти и ако си търсите онлайн приятелка, Борислава Миланова-Буба може да ви стане такава само с един клик на мишката. Ще ви изкушава със страхотни кулинарни идеи, ще ви помогне да украсите трапезата за голямо и весело парти, ще ви покаже дори няколко магични трика - като това как да си направите „Буркан за размисъл“. Адресът на всички тези приятелски закачки е http://thesugarcoatednothings.blogspot.bg.

Ти си популярна в интернет с красотите, които твориш, но ми се иска да се представиш и на нашите читатели с няколко думи.

Казвам се Борислава и съм на 33 години. Майка съм на две възхитителни малки момичета и съм щастливо омъжена за училищната си любов. По образование и професия съм икономист, но истинското ми призвание са семейството и грижата за него, откъдето започна и цялата ми авантюра с кулинарията като хоби.

Какво означава името на твоя блог и как го създаде?

Името на блога ми надали има точен превод, но ако трябва да измисля най-близкото до него, то би било нещо като “Захаросани небивалици”. Истината е, че първоначалното име на блога бе друго, но го замених с това, защото много по-точно обхваща формата на съдържанието му - симпатичен творчески хаос от предимно сладки изкушения, съчетани с разнородни хобита - проекти, т.нар. DIY, и гарнирани с общи размисли от живота на обикновената съвременна жена в ролята й на майка и домакиня в стил Марта Стюард, каквато май вече се очаква да е всяка модерна представителка на нежния пол. Всичко това, поднесено без претенции за кулинарен перфекционизъм, а просто така – като споделено с приятелка. За да бъде споделено с приятелки, бе и случайното създаване на блога ми преди повече от седем години, когато трябваше да напиша няколко дълги рецепти на две мои близки дами, за което блог формата ми се стори просто най-удачният начин да ги имат на лесно достъпно място за дълго време.

От кого се научи на готвене и кой е най-силният ти мотиватор днес?

Кулинарната страст и уменията съм наследила от двете си баби, които още от детството ми са моят личен пример за подражание като кулинарки - креативността, вниманието към малките детайли и важността на добре приготвената и разнообразна домашна храна за семейството са неща, които съм научила от тях. Вече достатъчно пораснала и заела житейската си роля на домакиня, днес моят най-силен кулинарен мотив е същият, какъвто е бил на моите баби преди - грижата за децата и за съпруга ми, както и големите семейни събирания, които добрата храна винаги прави още по-приятни и вълнуващи.

Имаш две деца. Налага ли се да променяш рецепти, за да бъдат по техните вкусове? Някакви съвети и трикове за други майки?

С децата винаги се налагат компромиси тук-там. Мое лично убеждение е, че детският вкус се възпитава от ранна възраст и с личен пример. Семейство с добри хранителни навици е много по- вероятно да възпита и у детето си такива, без да се налага да прибягва да особена психология в това отношение, защото децата копират по-голямата част от поведението на родителите си, а каквото обичат мама и татко, то рано или късно ще обичат и децата им.

В храненето на децата се постигат много добри резултати при периодично и ненатрапчиво предлагане на новите и предполагаемо несъвсем обичани от всички деца храни като някои зеленчуци например, но без да бъде съпроводено от задължение те да бъдат изядени изцяло, особено ако същите зеленчуци не присъстват и в родителската чиния или са непокътнати и там. “Опитай, за да ми кажеш как съм се справила с приготвянето им днес, моля!” или “ Опитай само хапка и ако не ти хареса, може да не го ядеш сега” са много по-печеливши начини за привикването с вкуса и вида на храната от императивните “Изяж го или си наказан!” или “Докато не го изядеш, няма да станеш от масата!”, които изграждат омраза към конкретната храна и извикват негативни емоции у детето всеки път при вида и миризмата на дадения продукт. В светлината на адаптирането на самите рецепти, защото въпреки всички родителски усилия понякога просто не се получава, с цел да не бъдат забелязани неособено любимите зеленчуци, често ми се случва да пасирам отделно тиквичките в супата или в основното ястие, а за да пробутам броколито в чинията, често играта на динозаври, похапващи цели дървета, т.е. самото броколи, върши чудеса. Както при възрастните, така и при децата половината от храната се консумира с очите, така че никога не подценявайте забавното и креативно поднасяне на порциите вкъщи.

Има ли рецепти, които ти помагат да накараш децата си да се хранят по-здравословно?

В съвременната кулинария гъвкавостта и находчивото комбиниране и обработване на продуктите дава възможност да се маскират изцяло като вкус полезни, но неособено любими за децата съставки в ястия, които всъщност им харесват. Първата от този раздел рецепти - троянски кон, е тази за шоколадовия мус. Той е много харесван десерт от всички деца, на които съм го предлагала досега, без изобщо да осъзнават, че всъщност е направен с огромно количество пасирано авокадо в него. За моите деца това е единственият начин да успея да ги накарам да ядат авокадо, което във всеки друг вариант е разпознавано и отхвърляно.

Коя е любимата закуска у вас?

Любимата закуска се прави винаги в един от любимите два дни от седмицата, когато семейството е заедно - това безспорно са палачинките. Те са нещо като женска семейна традиция и се предават от майка на дъщеря, макар за тях да няма точна рецепта, а да се правят някак на око и под вещото ръководство на мама.

Какво приготвяш, когато нямаш никакво време, но искаш да хапнете здравословно и прясно?

Подобно на повечето жени аз също често съм изправена пред силно ограничено време за приготвянето на вечерята. По тази причина винаги държа във фризера си филета замразена сьомга и градински грах. Сьомга на грил с гарнитура от грах с мента е едно от честите ми спасителни ястия. Друго такова са яйцата в различни вариации - поширани с аспержи или яйца по мексикански са винаги харесвани и бързи за приготвяне вечер в натоварен ден.

Кои са най-често употребяваните от теб подправки и открила ли си за тях и някаква по-нетрадиционна употреба?

Обичам голямото разнообразие от подправки, защото те са душата на всяко ястие, когато са използвани правилно. Най-често използвам магданоз, чубрица, босилек, риган, кориандър и мащерка. Друга много важна за мен подправка е куркумата, която използвам както за овкусител и оцветител, така и за лекарство, тъй като тя притежава внушителен списък от ползи за здравето на децата и възрастните. Интересен и много подходящ начин за нейното използване е като топла напитка преди сън, която приготвям, като смесвам в малка тенджерка на слаб огън една чаша мляко (истинско или алтернатива) с една ч.л. куркума, щипка черен пипер, щипка канела и джинджифил, една ч.л. кокосово масло и ги оставям да се загреят, докато маслото се разтопи. След като са готови, но преди да са заврели, ги оттеглям от огъня и добавям една ч.л. мед. С меда трябва да се внимава - не бива да се прибавян към горещи течности с температура над 40-45 градуса. Готовата напитка се сервира в чаша и се консумира приятно топла с книга в ръка. Наричат я Златно млечице заради приятно жълтеникавия цвят от куркумата.

Имаш ли трикове и любими рецепти с остатъците от храна?

Стремя се винаги да готвя с пропорция и мярка. Правя това, защото имам силно негативно отношение както към разхищаването на храна, така и към повторното приготвяне на изостанала храна. Някои остатъци може да бъдат включени към следващо ястие - например студеното печено телешко е страхотен пълнеж за сандвичи на другия ден, както и някои печени зеленчуци, а от изостанал хляб се правят най-вкусните домашни крутони за супа, като се нарежат филийките на кубчета и се полееят с мазнина и сух чесън, след което се запичат във фурната до зачервяване и хрупкавост, но извън тези едно-две неща се стремя да не ми се налага да използвам остатъци.

Какво е последното, което научи за готвенето?

Непрекъснато уча нещо ново за готвенето, тъй като чета огромни количества литература, свързана с темата. През последната година съм по-концентрирана да изучавам безопасността на продуктите в традиционната европейска кухня и тяхната термична устойчивост, както и тази на използваните в домакинството на съвремието съдове за приготвяне на храната, отколкото техниките за самото приготвяне на отделни ястия.

С каква мазнина готвиш и каква ползваш за сладкишите и за салатите си?

В светлината на предходния си отговор съм много щастлива от настоящия въпрос, тъй като в България все още темата е много неглижирана и сериозно се подценява вредата от традиционното слънчогледово олио, продавано в прозрачни пластмасови бутилки, както и от сравнително модерното рапично олио. Много време ми отне, за да се ориентирам в света на мазнините и тяхното оксидиране, точка на горене и наситени и ненаситени мазнини. Не съм експерт, но от всичко прочетено до момента за моето семейство съм взела решението да използвам при термична обработка само сусамово олио или Гхи, за приготвяне на тестени изделия и сладкиши използвам масло или Гхи, а за салати и студени предястия зехтин и по-рядко олио от авокадо. Всички мазнини от използваните в моята кухня съхранявам само в хладилник, с изключение на кокосовото масло, което е там само през лятото, а зимата е в шкаф.

Най-лесната и най-вкусна торта е...

С риск да вляза в клиширан отговор ще отговоря, че най-вкусната торта е тази, която е направена с любов вкъщи. Няма торта, независимо колко красива и пъстра е тя, която да се сравни с тази, в която е вложена цялата грижа на приготвящия я, желаещ да донесе радост на любим човек. Само храната, приготвяна с емоция, може да носи същата такава и при консумирането й, а тортата е нещо като перлата в короната на празничната храна, така че в нея най-силно си личи и вложеното. Лекотата на правене на тортата зависи от опита на готвача, но надали има по-лесна торта от бисквитената, която може да бъде направена от почти всеки, дори и напълно неопитен кулинар, и отново да донесе много повече радост и топлина в сърцето на получателя й от която и да е купена торта в картонена кутия.

Любимата ти кухня и три съвета за начинаещи кулинари в тази кухня?

Любимата ми кухня е средиземноморската, тъй като тя съчетава в себе си характерен вкус, естествено и непринудено здравословна е и носи усещането за един цялостен начин на мислене и отношение към живота, присъщ за хората по тези места.

Ако мога да си позволя да дам три съвета, те може би биха били общовалидни за всяка кухня: винаги подбирайте само най-добрите съставки, защото хубавото ястие зависи изцяло от хубавите изходни продукти; опознайте добре подправките и тяхната сила, защото те може да направят или да унищожат едно добро ястие, и на последно място - не се страхувайте да опитвате непознатото, да допускате грешки и да се учите от тях, за да станете още по-добри.

Пикантни карамелизирани ядки

Необходими продукти:

300 г захар

450 г ядки (аз използвах бадеми, бразилски орех, кашу и лешници)

1 с.л. морска сол

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. канела

1 ч.л. кимион

щипка индийско орехче

1 ч.л. сух джинджифил

300 мл вода

Начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната до 180 С и застелете с пергаментова хартия най-голямата си и широка тава.

2 Сложете в тенджера с дебело дъно захарта, ядките, солта и подправките.

3 Налейте водата, разбъркайте и сложете на котлона. Оставете да заври, като бъркате докато захарта се разтопи, след това намалете леко котлона и продължете да бъркате за около 15-20 минути докато сместа се сгъсти и сиропът стане плътен и започне да бълбука.

3 Изсипете ядките в голям гевгир, поставен върху купа, след което поставете отцедените от захарния сироп ядки върху предварително подготвената пергаментова хартия. Разстелете ги на един пласт и ги сложете във фурната.

4 Печете ядките докато станат леко златисти, но бъдете внимателни да не ги прегорите.

5 След като извадите ядките от фурната, ги оставете да се охладят върху хартията, а след това ги начупете, за да ги отделите една от друга.

Съхранявайте в добре затворен съд до няколко дни, но реално не се надявайте да останат по- дълго от няколко часа.

Бързи скоунс/ бухтички с пушена сьомга и млечен крем

Необходими продукти:

За бухтичките

125 г брашно с набухвател

2 средни яйца - разделени на белтъци и жълтъци

150 мл мляко (аз използвам соево)

сол и пипер на вкус

мъничко зехтин за намазняване на тигана

За млечния крем:

150 г крем сирене или извара

50 г гъсто кисело мляко

3 с.л. сибирски лук- накълцан на ситно

3 с.л. магданоз- накълцан на ситно

1 к.л. сух чесън

сол и пипер по желание

200 г пушена сьомга

няколко резена лимон

*За вегетарианци сьомгата може да бъде заменена с гриловани чери домати, тиквички и моркови, авокадо и парче лимон

Начин на приготвяне:

1 Разбийте в чиста и суха купа белтъци на сняг.

2 Пресейте брашното в купа и подправете с черен пипер и сол по желание.

3 Направете кладенче в следата на брашното и поставете жълтъците.

4 Сипете малко мляко и започнете да разбърквате като постепенно събаряте по малко от брашното.

5 Добавете останалото мляко, за да се получи гъста и гладка каша.

6 Внимателно прибавете към кашата белтъците, като внимавате да не бъркате бързо или твърде много, така че да се запази обемът им.

7 Загрейте широк и плосък тиган на котлона и намазнете леко повърхността му, колкото да не загарят бухтите ви.

8 Когато е достатъчно горещ, гребнете супена лъжица от сместа и я изсипете смело в тигана, като я оставите да се разлее до кръг с около 7 см. диаметър. Сместа е достатъчно гъста, за да може да дооформите с обратната страна на лъжицата, ако се изкриви формата на бухтичката. Поставете още няколко в тигана- в зависимост от големината му, и оставете да се зачервят за няколко минути, след това обърнете и от другата страна.

Готовите бухтички съхранявайте на топло докато приготвяте останалите.

Намазвайте тигана със зехтин от време на време, когато прецените, че има нужда.

9 В купа смесете крем сиренето и киселото мляко и разбъркайте, за да се хомогенизират.

10 Добавете подправките и посолете според вкуса си, но опитайте преди това, защото някои марки крем сирене слагат сол, която ще ви е повече от достатъчна.

11 Сервирайте скоуновете/ бухтичките гарнирани с млечен крем и парче сьомга или поставете добавките в отделни чинии оставете всеки сам да нареди своята според вкуса си.

Фини орехови пасти

Необходими продукти:

4 с.л. брашно

4 яйца

1 ч.ч. смлени орехи

9 с.л. фина захар + 5 с.л. за жълтъците

150 г масло

За крема:

5 с.л. прясно мляко

3 с.л. захар

1 ч.ч. смлени орехи

30 г масло

1 среден шоколад- за наръсване

Начин на приготвяне:

1 В чист и сух съд разбийте белтъците с 1-2 с.л. от захарта до сняг и оставете настрана.

2 Маслото и захарта се разбиват до пухкаво.

3 Към тях се прибавят добре смлените орехи и брашното на малки порции.

4 Когато сухите съставки се смесят добавете белтъците и разбъркайте внимателно колкото да се поемат, но да не спаднат.

5 Изсипете в правоъгълна тава покрита с пергаментова хартия или намазана с масло и поръсена с брашно и поставете в предварително загряна печка на 160/180 С.

6 Докато сладкишът се печете разбийте жълтъците с 5 с.л. захар.

7 Малко преди да е изпечен блата го извадете от фурната и го залейте с жълтъците, след това го върнете обратно във фурната, за да се позасуши и доизпече.

8 Готовият блат се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно.

10 В това време може да приготвите крема като поставите млякото, захарта и смлените орехи в огнеупорен съд на котлона и ги загреете леко, за да се сгъстят.

11 Махнете ги от огъня и ги оставете да се охладят малко, а след това прибавете към тях маслото и го разбъркайте. Когато се разтопи изцяло разбъркайте отново сместа.

12 Изстиналият сладкиш се намазва на равен слой с маслено- млечния крем и се поръсва плътно с настърган шоколад. Разрязва се на малки пастички.

13 Всяка пастичка може да се декорира с малко плодове преди поднасяне - аз използвам замразени горски плодове директно от фризера.

Торта Персийска любов

Необходими продукти:

За блата

1 ч.ч. брашно с набухвател

14 с.л. захар

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

3 големи яйца, разделени на белтъци/ жълтъци

6 с.л. розова вода

1/4 ч.ч. рапично олио

2 ч.л. настъргана кора от лимон

1/4 ч.л. семена кардамом- смлени

ванилия

За захаросаните розови листа

2 белтъка

листенцата от 1-2 рози- необработвани с химикали

1/2 ч.ч. захар

За крема

2 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана

1 щипка шафран

2/3 ч.ч. пудра захар

1 с.л. розова вода

2 с.л. неосолени ядки шамфъстък

N.B. 1ч.ч. = 240 мл чаша

Начин на приготвяне:

За захаросаните розови листа

1 Отделете внимателно розовите листенца от розите. Измийте ги добре и ги подсушете много внимателно.

2 Разбийте белтъците до пяна в малка купичка. С помощта на четчица намажете розовите листа от двете страни с разбит белтък и след това поръсете щедро със захар- не се притеснявайте, че е повече- когато изсъхнат остават само полепналите по тях кристали.

По време на мазането с белтък може да се наложи да го разбивате лекичко отново, за да възстановявате консистенцията му.

Поставете захаросаните листенца на незалепваща решетка, за да изсъхнат през нощта.

За блата

3 Загрейте фурната до 160 С. Пригответе си две форми с 15 см диаметър (ако нямате може да използвате две с 20 см диаметър, но тортата ще стане по- ниска) - намаслете и облепете с пергаментова хартия, ако не са с добро незалепващо покритие.

4 Поставете в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и солта.

5 В отделен съд разбийте жълтъците от трите яйца с половината от захарта (т.е. 7 с.л.). до побеляване.

6 Прибавете към тях розовата вода, рапичното олио, лимоновата кора, ванилията и кардамома.

7 Прибавете жълтъците към сухите съставки и разбийте до гладко.

8 В отделен съд, който сте се уверили че е напълно сух и чист, разбийте белтъците. По средата на разбиването прибавете към тях останалите 7 с.л. захар и разбивайте докато не стане плътна и тежка консистенция, нещо като разтопен маршмелоуз.

9 Прибавете така разбитите белтъци към основната смес с помощта на дървена лъжица, като използвате максимално най- малко движения и бъркате внимателно и само в една посока.

10 Разделете сместа между тавите и поставете във фурната. Печете до зачервяване и докато дървено шишче забито в средата на блата не излезе съвсем чисто и сухо.

11 След като ги извадите, оставете блатовете във формите за 15-на минути, след което доохладете на решетка.

Блатовете пригответе ден по- рано и съхранявайте плътно увити във фолио за свежо съхранение, след като са напълно изстинали.

За крема

12 Ден по- рано, т.е. в деня на приготвянето на блатовете: Смесете 1/2 ч.ч. сметана с шафрана в малка тенджерка. Кипнете леко и отстранете от огъня. Оставете да поеме аромата за 20-на минути, след което поставете в хладилника за през нощта докато се охлади напълно.

13 Разбийте останалите две чаши течна сметана с розовата вода и захарта. Отделете около половината за глазура.

14 Към останалата разбита течна сметана прибавете ароматизираната с шафран доза от предишния ден и разбийте.

Сглобяване на тортата

15 Ако сте използвали 15-см тави, разрежете блатовете на две, за да получите общо 4 по- тънки блата. Пропуснете тази стъпка, ако сте ползвали по- големи тави и съответно имате два тънки блата.

16 Поставете един блат върху десертна чиния и намажете обилно от шафраново- розовия крем. Върху него поставете другия блат и така редувайте, като завършите с блат. Бъдете щедри в мазането между отделните слоеве.

17 С белия сметанов крем измажете тортата отгоре и отстрани. Завършете като декорирате със захаросаните розови листа и шамфъстъка.

Готовата торта поставете в хладилника за час преди сервиране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X