Напишете дума/думи за търсене

Портокалово пиле с ориз

необходими продукти:

за портокалово пиле:

2 бр. пилешки гърди без кожа

1/4 ч.ч. царевично нишесте

сол и черен пипер

1 ч.ч. портокалов сок

1 ч.ч. вода

4 с.л. лимонов сок

2 с.л. оризов оцет

3 лентички портокалова кора

1/2 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.л. смлян джинджифил

2 смлени скилидки чесън

2 с.л. соев сос

4 разполовени сухи люти чушки


за ориза:

2 с.л. олио

2 яйца

1/2 ч.ч. лук на кубчета

1/2 ч.ч. моркови на кубчета

1/2 ч.ч. целина на кубчета

1 ч.ч. бобови кълнове

1 ч.ч. гъби на филийки

3 ч.ч. сварен ориз

2 с.л. соев сос

начин на приготвяне:

1 В плик за печене смесете царевичното нишесте, сол и черен пипер. Сложете в него пилешките гърди и го завържете. Раздрусайте, за да се омесят добре продуктите.

2 Извадете овкусеното пиле и го нарежете на кубчета. Сотирайте го в тефлонов тиган до златисто. После го сложете в тава в предварително загрята на 120°C фурна.

3 Смесете водата, соковете, оризовия оцет, портокаловата кора, кафявата захар, джинджифила, чесъна, соевия сос и лютите чушки. Разбъркайте и оставете да заври на средна температура. След това намалете градусите и оставете сосът да се редуцира с една трета.

4 За да сготвите ориза, в тиган загрейте 1 с.л. олио. и чукнете яйцата. След като дъното им хване коричка, внимателно ги обърнете и ги гответе, докато стегнат и жълтъците. Извадете ги от съда и ги сложете върху дъска. Нарежете ги на тънки ивици.

5 Изсипете и другата лъжица олио в тигана. След като започне лекичко да цвърчи, сложете лука, морковите и целината. Гответе 1 мин, като бъркате от време на време. Добавете гъбите и бобовите кълнове за още една минута. Прибавете предварително сварения ориз и разбъркайте добре със зеленчуците. Накрая сложете яйцата и соевия сос и разбъркайте добре.

6 Цитрусовият сос загрейте на слаба температура и в него сложете пилето. Разбъркайте. Сервирайте веднага с ориза.

В лютите чушки се съдържа капсайцин. Тази химическа съставка се използва за приготвянето на мехлеми, тинктури и натривки заради нейния свиващ, противовъзбудителен и аналгетичен ефект. Тези илачи се използват за лечението на артритна и мускулна болка.

Рецептата е изпратена от читателката Милена Иванова

За още вкусни предложения, срещи с любими кулинарни брогъри, практични съвети и интервюта със специалисти по здравословно хранене харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X