Напишете дума/думи за търсене

Вторият живот на затворите по света (галерия)

1881 Heritage в Хонконг

Местата за лишаване от свобода едва ли са най-добрият източник на вдъхновение с мрачните и груби помещения. Но дизайнери доказват, че трансформациите са възможни, а новият им живот е далеч по-атрактивен от тъмната слава.

Пирати и контрабандитси са излежавали присъдите си в 1881 Heritage в Хонконг. Сградата е построена през 1880-а и е била и щаб квартира на морската полиция. По проект на архитект Даниел Лин от студио A+T Design през 2009 година е трансформирана и сега е многоетажен търговски център с 5-звезден хотел.

В австралийския град Мелбърн от 1851-а до 1997 година в затвора Pentridge са превъзпитавани маниаци, серийни убийци и крадци. Днес обаче там се правят сватби и модни дефилета, конференции, провежда се дори фестивал на бирата. Но има план за далеч по-мащабно развитие. Той включва използването на една част от сградата за хотел, а на друга за жилищни нужди. Трансформацията трябва да приключи окончателно през 2020 година.

Френски манастир, строен през XVII век и използван за затвор в миналото, от 1990 година живее втори живот като музикална школа. През 2012 година тя е разширена по проект на архитектурното студио Opus 5 чрез стъклена надстройка.

Затворът Sultanahmet в Истанбул е бил свидетел на страховити човешки драми, но днес се радва на завидна слава. Защото се е превърнал в 5-звездния хотел Four Seasons. За мрачното минало напомнят единствено надписите издълбани в колони в двора, в който някога са се разхождали осъдените.

Архитектите от испанското студио Exit Architects са създали културния център Centro Civico в южния град Паленсия, използвайки сградата на бивш затвор, която е архитектурен паметник. Реконструкцията е продължила 4 години до 2011-а.

В Словения на всички е известен арт хостелът Celina. Намира се в сграда в столицата Любляна, построена през 1882 година за затвор. Тя е изпълнявала тази функциа до 199-а. Хостелът е открит през 2003 г., като 20 затворнически килии са превърнати в уникални стаи с помощта на 80 художници от цял свят.

В нигерийския град Лагос бившият затворнически комплекс Broad Street работи като място за развлечения, защото включва ресторанти, магазини, художестмена галерия, музей. Трансформацията е по проект на местния архитект Тео Лоусън.

Затворът Pentridge в Мелбърн ще преустройван още
Затворът Pentridge в Мелбърн ще преустройван още
Новата музикална школа в Нормандия
Новата музикална школа в Нормандия
Хотел Four Seasons в Истанбул, който е бившият затвор Sultanahmet
Хотел Four Seasons в Истанбул, който е бившият затвор Sultanahmet
Културният център в Паленсия
Културният център в Паленсия
Арт хостелът Celina в Любляна
Арт хостелът Celina в Любляна
Бившият затвор Broad Street в Лагос е място за развлечения
Бившият затвор Broad Street в Лагос е място за развлечения
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X