Напишете дума/думи за търсене

Стивън Хокинг: Помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си (видео)

Титаничният физик и космолог Стивън Хокинг беше един от най-виртуозните учени, които някога са дръзвали да се ангажират с доказателството и измислянето на една или друга теория за съществуването на всичко около нас. Днес той напусна този свят на 76 години.

Екипът на британския вестник „Гардиън старателно е побрал в 150 секунди обширните трудове на Хокинг, за да ни покаже неговото величие.

Макар да е популярен с това, че придава тежест на теми като съществуването на извънземен живот и религията, истината е, ме ученият е известен и със своето чувство за хумор, което проявява въпреки ограниченията на Амиотрофична латерална склероза - болестта, от която страда вече пет десетилетия.

Ето някои от най-знаменитите му теории за живота.

„Животът би бил трагичен, ако не беше забавен.”

„Недостатъкът на моята известност е, че не мога да отида никъде в света, без да бъда разпознат. За мен не е достатъчно просто да сложа тъмни очила или перука. Инвалидната количка ме издава.”

"Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, са загубеняци."

"Ние сме просто една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но ние може да разберем Вселената. И това ни прави много специални."

"Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание."

"Рискуваме да се самоунищожим заради собствената си алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само вътре в себе си на малка и все по-замърсена и пренаселена планета."

"Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие."

"Ако извънземни ни посетят, резултатът ще е сходен с този, когато Колумб пристигна в Америка, което не се отрази добре на местното население."

"Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй."

"Тихите хора имат най-гръмки умове."

"Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни."

"Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е и защо изобщо съществува."

"Хората никога няма да намират време за вас, ако се винаги ядосани или се оплаквате."

"Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме."

"Изненадан съм колко незаинтересовани сме днес от неща като физика, космос, вселената, философията на нашето съществуване, нашата цел, нашата крайна дестинация. Има невероятен свят. Бъдете любопитни."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X