Напишете дума/думи за търсене

10 звезди, които са бежанци

В момент, когато кризата с бежанците продължава да е в центъра на общественото внимание, нека видим на какво са способни някои от тях.

Бежанците са хора, които са избягали от родината си заради война, природно бедствие или преследване. Днес има над 65 млн. бежанци в цял свят, най-големия брой след Втората световна война, пише profit.bg.

Въпреки трудностите им бежанците са допринесли много за обществото. Business Insider публикува списък с десет бежанци, които са постигнали толкова много, че са се превърнали в международни звезди.

1. Актрисата Мила Кунис пристига в Лос Анджелис от Украйна с религиозна бежанска виза през 1991 г.

„След Холокоста в Русия не позволяваха на хората да бъдат религиозни. Така че родителите ми ме учеха, че съм еврейка. Знаеш кой си отвътре“, споделя Мила пред британския таблоид „Сън“

2. Певицата Регина Спектор е родена в СССР през 1980 г.

Семейството й бяга от Москва в САЩ, когато тя е на девет години. И двамата родители на Спектор учили музика и я насочили към класическата музика още от ранна възраст. В САЩ Регина продължава обучението си и в крайна сметка става поп певица с хитове като Samson и Us.

Регина Спектор Снимка: Инстаграм
Регина Спектор Снимка: Инстаграм

3. Когато е само на една година, семейството на актрисата и певица Рита Ора бяга от етническо преследване в Косово.

Ора е родена в семейство на албанци в Югославия (днешно Косово). С разпадането на Югославия етническите албанци са изправени пред преследване. Тя се мести в Лондон и сега е певица, актриса и модел.

Рита Ора Снимка: Инстаграм
Рита Ора Снимка: Инстаграм

4. Драматургът Том Стопърд е роден в Чехословакия. Той напуска страната, преди нацистите да влязат в дома му.

В деня, в който нацистите започват нахлуването си в Чехословакия, бъдещият автор на класически пиеси като „Аркадия“ и „Розенкранц и Гилденщерн са мъртви“ бяга от войната и се спасява от масовите убийства на евреи, извършени от нацистите.

Родителите му го отвеждат в Сингапур, една от държавите, в които компанията на баща му премествала служителите си. Нацистите убили четиримата му дядовци и баби, които не успели да избягат.

Две години по-късно семейството на Стопърд трябва да бяга отново, когато японците нахлуват в Сингапур. Той, братята и сестрите му и майка му заминават за Дарджилинг, Индия, а баща му става доброволец в британската армия и загива през 1942 г. След войната семейството се установява в Лондон.

Том Стопърд Снимка: Ройтерс
Том Стопърд Снимка: Ройтерс

5. Когато е на девет години, началното училище на рапърката M.I.A. Е разрушено при атака на силите на правителството в Шри Ланка.

Макар че е родена в Лондон, семейството й се мести в Шри Ланка, когато тя е на по-малко от една година. Баща й се бори за независима държава за етническите тамили, но гражданската война принуждава семейството й да напусне страната. То се установява за кратко в Индия, след което заминава за Лондон.

M.I.A. Снимка: Инстаграм
M.I.A. Снимка: Инстаграм

6. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт напуска Чехословакия преди Холокоста.

Разделянето на страната от Адолф Хитлер кара семейството й да бяга, като се мести в Англия. След Втората световна война семейството на Олбрайт се връща във възстановена Чехословакия до идването на власт на комунистическото правителство. След това тя се мести в Ню Йорк и оттогава нарича САЩ свой дом.

През 1997 г. Олбрайт стана първата жена държавен секретар и най-високопоставената жена в историята на САЩ. В мемоарите си „Госпожа министър“ тя пише как разбрала по-късно в живота си, че е родена еврейка и че семейството й избягало от етническото прочистване и политическото преследване.

Мадлин Олбрайт Снимка: Ройтерс
Мадлин Олбрайт Снимка: Ройтерс

7. Сатиричният писател Гари Щейнгарт и семейството му са дискриминирани като евреи в СССР.

Семейството му се мести в Ню Йорк, когато той е дете. Гари пише за преживяванията си по това време в мемоарите си „Малък провал“. Щейнгарт става известен с романа си „Супертъжна истинска любовна история“ и пише сатири за Съветския съюз като „Абсурдистан“ и „Наръчник на руския дебютант“.

Гари Щейнгарт Снимка: Ройтерс
Гари Щейнгарт Снимка: Ройтерс

8. Певицата и композитор Глория Естефан е родена в Хавана, Куба, в разгара на Студената война.

Семейството й бяга във Флорида след Кубинската революция, където баща й се присъединява към американската армия и участва в операцията в Залива на прасетата. Самата Естефан получава гражданство през 1974 г., присъединява се към легендарната група Miami Sound Machine и сега има седем награди „Грами“ в 40-годишната си кариера.

Глория Естефан Снимка: Ройтерс
Глория Естефан Снимка: Ройтерс

9. Рапърът K’Naan бяха от гражданската война в Сомалия, когато е на 13 години.

Той и семейството му живеят в Ню Йорк около година, преди да се съберат с баща му в Торонто. През 2010 г. кампания на Coca Cola, която използва песента му Wavin' Flag, го превръща в международна звезда.

Той пее за личните си преживявания в песните си като Take a Minute. Чрез музиката си и политическия си активизъм младежът се противопоставя на войната в Сомалия и подкрепя програми в подкрепа на бежанците.

K’Naan Снимка: Ройтерс
K’Naan Снимка: Ройтерс

10. Родителите на супермодела Иман се борят за независимостта на Сомалия.

Първият чернокож модел в света посещава пансион в Египет, но когато държавен преврат в Сомалия сваля правителството от власт, семейството й напуска страната за неопределено време. То се установява в Кения, след което се мести на други места в света.

След като се оттегли от модния подиум през 90-те години на миналия век, Иман се отдаде на филантропска дейност и създаде линия козметични продукти за различни видове кожа.

Иман Снимка: Инстаграм
Иман Снимка: Инстаграм

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X