Напишете дума/думи за търсене

Свети Валентин срещу Трифон Зарезан

Независимо от вяра, етнос, хората от цял свят знаят, чувстват, убедени са, че няма нищо по-велико от любовта. И са си избрали да го отбелязват на 14 февруари, Денят на влюбените - Свети Валентин като традицията е католическа, но е превзела целия свят.

На този ден в България пък други празнуват Трифон Зарезан, празникът на лозаря и виното, ако са пропуснали да го направят преди 13 дни.

Денят на влюбените започва да се празнува масово в Западна Европа. Традицията на писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че гибелната западна традиция обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X