Напишете дума/думи за търсене

Снегът оживя (галерия)

Всяка година през февруари Сапоро е дом на приказен фестивал. Огромни скулптури от сняг украсяват града и в продължение на седем дни привличат туристи от цял свят. Фестивалът дори е обявен за най-значимото зимно събитие в Япония.

Сапоро е административен център на перфектура Хокайдо и неин най-голям град. Населението му е около 2 милиона души. Градът е заобиколен с планини и е известен като един от най-добрите центрове за снежни спортове в света.

Снежният фестивал в Сапоро се провежда вече повече от шейсет години. Специално за случая се правят малки и големи скулптури от сняг, както и ледени фигури. Дълги години фестивалът е предимно за японците, но постепенно се превръща в международна атракция. През 2005 г. организаторите регистрират 2,19 милиона посетители и смятат, че това е рекорден брой, но оттогава насам броят им не само че не пада, но дори се увеличава. Тази година, за да видят снежните произведения, идват 2,5 милиона души.


За първи път фестивалът е организиран през далечната 1950 г. по инициатива на кметството на града и на местната туристическа асоциация. Той обаче не е прецедент. През зимните месеци открай време в Сапоро се организират множество фестивали и празници. Прекъснати са по време на Втората световна война. След края й от кметството настояват зимните празнични традиции да бъдат възобновени. Идеята за снежен фестивал идва от местно училище, което всяка година организира състезание за най-красива снежна фигура в двора си. От кметството решават да разгърнат тази идея и да предоставят по-голяма площ, където да се издигнат по-високи скулптури.

По време на първия официален фестивал са построени 6 снежни статуи. Авторите им са само ученици от художествени гимназии. Празникът толкова се харесва на местните, че още на следващата година се включват всички училища в града.
Постепенно програмата на фестивала започва да се обогатява с множество атракции - състезания със ски, шейни, впрягове с кучета, кънки на лед, дори пеене и танци.

През първите години има ограничение височината на снежните фигури да не надвишава седем метра, но през 1953 г. - за четвъртото издание на фестивала, учениците от инженерния техникум в града създават скулптура, която двойно надвишава позволената височина. Те имат интересна технология - използват не сняг, а снежни блокове като носещи конструкции и така успяват да създадат стабилно 15-метрово произведение на изкуството. Учениците от инженерния техникум не само не са санкционирани, защото са нарушили правилата за седемте метра, но и получават специална награда. Тяхната идея за изграждане от снежни блокове е възприета и още от следващата година няма вече ограничения за височина. Но тъй като за създаването на снежни блокове е необходимо много повече сняг, кметството на града предоставя камиони и булдозери в помощ на участниците, а снегът се донася седмици преди изграждането на скулптурите.
На петото издание на фестивала през 1954 г., е премахнато ограничението участниците да са ученици. Всички желаещи вече могат да се включат. Участват различни фирми, организации и асоциации, дори спонтанно решили се хора. С всяка изминала година славата на фестивала расте и той започва да привлича все повече туристи.

Световно известен става обаче през 1972 г., когато Сапоро е домакин на зимните олимпийски игри - първите зимни игри, провеждащи се в Азия. Снежният фестивал е неизменна част от олимпийската атмосфера и картички и снимки с изображения от него обикалят целия свят. Броят на посетителите скача многократно и продължава да расте през следващите години. През 1974 г. е разрешено в надпреварата да се включват и представители на други градове.

Няколко години по-късно е организиран отделен фестивал в квартал Сусукино - този път на ледени фигури. Той има успех, но бързо е слят със снежния фестивал и до днес освен снежни фигури на специални места се излагат и ледени скулптури.
Отделно от фестивала, военни от японската армия всяка година издигат огромни фигури от сняг в местния парк Одори като част от обучението си за реагиране в зимни условия. И тъй като фестивалът се разраства и обхваща все повече и повече площади и паркове, Одори също е включен, дори става основното място на провеждане. Военните решават не само да преотстъпят парка си, а да се включат във фестивала, изграждайки огромни фигури, възможни да бъдат създадени единствено с техника, с която те разполагат. Години наред най-големите и най-красиви скулптури са построени от тях или поне с тяхна помощ. След 2001 г. обаче военните са включени в различни антитерористични отряди и участието им на фестивала е ограничено. За да компенсира липсата им, кметството организира доброволци, които да помагат в изграждането на скулптурите. А те са разнообразни и впечатляващи. Всяка година отделните участници сами избират какво ще изобразяват - няма предварително зададени теми. Винаги обаче има любими образи и персонажи. Често чуждестранните участници избират някоя забележителност от своята страна. Правени са огромни копия на Храма на небето в Пекин, модерните сгради от Теджън в Южна Корея, както и множество фигури на Буда. Разбира се, винаги присъства и забележителност от Япония. Освен туристически обекти, най-често изобразявани са и герои от анимационни филми - Мики Маус, Цар Лъв, Пепеляшка, Снежанка...

За тазгодишния фестивал са построени 228 фигури, като най-високата от тях e 40 м. За изработването им месец преди официалното откриване от близките планини са превозени почти 40 хил. т сняг. Сред най-интригуващите фигури тази година са индийският храм Тадж Махал, известният японски замък Цуруга и сградата на тайванския Национален музей.
Фестивалът привлича туристи и през деня, и през нощта. Денем се организират занимания за децата - правене на снежни човеци, каране на кънки на лед или театрални представления. Вечер скулптурите се огряват в множество цветове и празненствата продължават и през нощта - концерти, кино и танцувални забави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X