Напишете дума/думи за търсене

Танци на народите са новата мания

Изучаването на различни танци завладява все повече ентусиасти. Характерните танци, популярни и като танци на народите, тъй като това са сиртаки, тарантела, пасо добле, руско-цигански романс и египетски танц, са част от многообразието, което се предлага в денс-студиата.


Дипломираната актриса и танцов преподавател Илияна Типова признава, че танците са нейна страст от детинство, когато изучава именно характерни танци. Сега се стреми да обучава увлекателно, разбираемо, за да е лесно за възприемане от учениците. Постепенно ги запознава първо със стъпките, след това с движенията, които изграждат определен танц. “Искам през тези 90 минути, определени за едно посещение, човек, докато се забавлява, да тонизира и тялото, и душата, и ума си, да обогати културните си познания, да съживи интереса и любовта си към танците, допълва тя. - Със сиртаки и тарантела стартира обучението ми. Те са по-лесни за усвояване и желанието ми е хората да изпитват удоволствие, а не допълнително да се натоварват и обременяват, като идват при нас. Затова им преподавам по-изчистени стъпки, не ги натоварвам с излишни движения, за да не мислят сега какво следва и да се затормозяват. Сиртаки и тарантела са весели, фриволни танци, основните стъпки бързо се възприемат и са полени, защото натоварват всички мускули на тялото, разтоварват от стреса и зареждат с положителен заряд. Танците и сближават, което е добре за подрастващите, за да се научат да работят в екип, както и за възрастните, за да изградят нови контакти”.

Пасо добле
(две стъпки) е испански танц, имитиращ корида. Танцьорите представят матадора и неговия плащ. Преподавателката казва, че може и по двойки да се танцува, както и да се изпълнява от много жени и един мъж или от много жени и мъже. Жената обикновено е плащът, който привлича бика, затова и костюмите са в черно и червено. “Основните стъпки не са трудни, ритъмът може да е бърз, но за напреднали танцьори, за начинаещи е нормален, за да могат спокойно да го следват. Изпълнен с темперамент, танцът олицетворява куража в борбата за живот, символизира и прелъстяването на жертвата - бика. Пасо добле е включен и в състезателните латиноамерикански танци.”

Сиртаки,
макар да е най-популярният гръцки танц, не е типичен народен танц за южната ни съседка. Създаден е специално за филма “Зорба Гъркът” през 1964 г. и изразява волният дух на гърците. “Този танц започва с бавно и плавно движение и ритъмът постепенно ескалира, като изригване на вулкан е, казва Илияна Типова. - Сиртаки се танцува групово, хората са хванати за ръце, но може да са прегърнати и през рамената, а може да се играе и индивидуално. Има много нежност, но и болка в него.”

Руско-цигански романс
е характерен танц за ромската култура. Има много болка в него, но и фриволност, като живота на циганите, които живеят ден за ден. Пресъздава съвкупност от силни чувства, присъщи за огнения нрав и стремеж към безгранична свобода у циганите. Не е труден за изпълнение, отличава се с характерни плавни движения на ръцете, както и на тялото от кръста нагоре.

Египетският танц
е основан на тотемизма - обожествяването на различни животни. Фараоните осъществявали контакт с боговете, като изпълнявали така наречения танц “бяг на фараона”. Пропито с мистика, египетското изкуство се опитва да обезсмърти живота. “Този танц е бавен и при него всяка част от тялото трябва да се контролира, обяснява Илияна Типова. - Именно поради спокойния ритъм, при който се вижда всяко движение, той е и по-сложен.”

Тарантела
е бърз танц, който се ражда в Южна Италия. Според легендите името му идва от отровния паяк тарантула. Илияна Типова пояснява, че този енергичен танц, при който непрекъснато се подскача, по принцип се танцува с дайре. И ако за италианците той е символ на любов и страст, то тя вижда в него страст към живота въобще. И предупреждава, че за тарантела се изисква доста енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X