Напишете дума/думи за търсене

Глоксиния - цвете за ценители

Ако сте пристрастени към цветята, задължително трябва да имате глоксиния в колекцията си. Прекрасно растение, което заслужава вниманието ви.

Глоксинията или каменното цвете, както още е известно, е познато на градинарите отдавна. Първите растения са открити в Бразилия, откъдето са пренесени и култивирани. Стайните видове, които сега се отглеждат, са различни от цветята, които растат в бразилските джунгли.

Още с откриването на цветето, ботаниците оценили качествата на глоксинията като декоративно растение и я поставили в род Sinningia. В него са включени растения, които са изключителни, дори имат колекционерска стойност за ценители.
Глоксинията прилича на други два популярни вида - африканската теменужка и стрептокарпуса. Като тях цъфти продължително и с прекрасни цветове. Въпреки че изглежда нежно и капризно, цветето се отглежда лесно и не е взискателно. Разбира се, има своите изисквания, с които е препоръчително да се съобразите.

Цвете за колекция

Глоксинията е сред растенията, които притежават колекционерска стойност, което се дължи не само на прекрасния им вид, но и на голямото им разнообразие.
Цветовете на глоксинията са като камбанка и изглеждат като кадифени. Насочени са нагоре и могат да са прости или кичести. Срещат се едноцветни, както и пъстри представители. Затова любителите правят колекция от глоксинии с различни видове.

Грижи

Поставете глоксинията на светло. През зимата може да е на южен прозорец, но през топлите месеци за цветето е по-добре да е на източно изложение. Светлината е фактор, който влияе на цветните пъпки. Ако не е достатъчна, има опасност цветето да не разцъфне.

Глоксинията обича умерена температура - между 18 и 24 градуса. Ако температурата е под 10 градуса, листата и цветовете започват да чернеят. При температури около и над 30 градуса цъфтежът е по-кратък, което не е желателно.
Като най-важна и отговорна грижа се явява поливането. Не бива да мокрите листата и грудката на цветето, за да не загният. Поливайте почвата около грудката. Добър вариант е да сипвате водата в подложката на саксията.
Отглеждайте глоксинията в плитка и широка саксия. Торопочвената смес трябва да е пропусклива, а на дъното да има добър дренаж, за да се оттича излишната вода.
Подхранвайте растението, за да се образуват едри и качествени цветове. Правете го в активния период, като използвате тор за цъфтящи растения с повече калий.

Период на покой
Особеното при глоксинията е, че се нуждае от период на покой, който е през зимата. За да се подготви растението за него, необходимо е да се спре поливането през септември. Така листата постепенно изсъхват, в грудката се натрупват хранителни вещества и тя е готова за зимуване. Някои цветари вадят грудката от почвата, а други я оставят в саксията. Възможни са и двата варианта. Ако оставите грудката в саксията, през зимата трябва да я наблюдавате. Възможно е да се наложи да полеете, но с много малко вода, за да не се сбръчка и изсъхне грудката.
Глоксинията се събужда от края на януари до края на февруари. Ако имате няколко саксии може да го направите през няколко дни, за да имате по-дълъг цъфтежен период. За да пробудите цветето към живот, поставете саксията в топло и светло помещение и полейте почвата. Ако сте извадили грудката, засадете я. Важно е да оставите около 1/3 от нея над повърхността на почвата. Когато корените са по-дълги или са засъхнали в краищата, може малко да ги подрежете.

Размножаване

Най-разпространено, а и най-лесно е размножаването с листни резници. През лятото отрежете лист заедно с листна дръжка и го потопете във вода. След около месец ще се образуват коренчета и зачатък на грудка. Получените нови растения се засаждат в малки саксийки и се поставят в помещение с температура около 15 градуса.

По-опитните градинари практикуват разделяне на грудката. Това обаче е по-сложно начинание и не може да се направи от всеки. Ако разделите грудката неправилно, може не само да не получите ново растение, но и да изгубите майчиното.

Глоксинията се размножава и чрез семена. Те се сеят от края на декември до края на февруари. Тъй като са много дребни, поставят се на повърхността на почвата и не се покриват. За да се осигури добра влажност, съдовете се покриват със стъкло или подходящ найлон. Имайте предвид, че семената поникват бавно. Растенията се засаждат в малки съдове, след като добре формират първи лист.

полезно
Имайте предвид, че младите растения не се приспиват през първата зима. Ако се прихванат и започнат да нарастват, започват да цъфтят още през лятото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X