Напишете дума/думи за търсене

Добромир Банев - Кари Брадшоу в панталони

Наричат го Кари Брадшоу в панталони. Всъщност е юрист. Пише от много малък и поезия, и проза, има няколко издадени книги. Наскоро представи "Аз съм в другото такси" - сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова.
Добри набира скорост заради популярността на неговия блог в интернет. Музикалните фенове знаят, че той е автор на текстове на песни на Ирина Флорин, Йоана, Нели Рангелова, Петър Антонов, Надя Ботева и Стратия.

Добри, с какво толкова интригуваш сърфиращите в интернет българи?
Хората се разпознават в онова, което пиша. Обяснява се и с механизмите на модерното общество - жажда да задоволяваш материални потребности - непрекъснато да сменяш мобилния телефон, да демонстрираш новия скъп часовник, колата, заведението. Въобще начина, по който те възприемат околните, занимава повече хората, отколкото любовта.

Отчаяни ли са съвременните хора, че могат да срещнат любовта? Толкова много се напъваме, че накрая не излиза нищо.
Любовта е дар от Господ. Много хора са способни да обичат, но не на всеки е отредено да бъде влюбен. Правя много сериозно разграничение между двете неща. Да обичаш е чувство. Но дали ще се намери някой, който истински да се влюби в теб? В моето семейство баба ми и дядо ми са ярък пример за влюбеност. Дядо ми почина, до последно те бяха неразделни, ръка за ръка. Ето това е нещо уникално.

Вярваш ли, че имаме половинка в Космоса, с която се срещаме и така образуваме едно цяло?
Вярвам. Сещам се за една от книгите на холивудската звезда Шърли Маклейн. Тя говори точно за това - че мъжът и жената са двете половинки на едно цяло. И тези, които си я намерят, ще са щастливците. Тук се намесват и други неща - вярваме ли в кармата, в съдбата...

Днес да намерим половинките си е по-възможно. Светът е отворен, глобалната мрежа съществува.
Социалните мрежи изместиха реалните контакти, но създават голямо разнообразие от хора. Оказа се обаче, че сме по-сигурни на клавиатурата вкъщи, отколкото когато застанем пред живия човек. Тъпото е, че когато тези хора се срещат очи в очи, прозира някакъв фалш. О, точно това не бях очаквал! Освен това има и друг вариант - в един чалга клуб не е възможно да се случи нещо сериозно. Е, не казвам, че е задължително да се случат в галерията или в библиотеката. Най-естествените и красиви неща се случват сред природата - на брега на морето, в ракитака на реката, в планината, изкачвайки някой връх. Може да тръгнем към село Ковачевица и в село Лещен да видим човека, който ни вълнува.

Има ли в нашето съвремие невъзможни социални любови?
Не. В България това никога не е било актуално. По простата причина че никога не сме имали истинска буржоазия или аристокрация, за да имаме такива предразсъдъци, каквито имат французите, англичаните или германците. Това е хубаво.

В днешно време думата “секс” е използвана до дупка - за много цели. Дори Зигмунд Фройд би завидял на употребата й. Какво е загубил съвременният човек от факта, че няма ограничения в тази посока?
Колкото по-освободени са хората, толкова по-пагубни са нещата в секса. Преодоляването на табуто те вкарва в ограничения, които сам си налагаш. Ето, вижте ме, аз съм абсолютно освободен, надявам латексовите дрехи, хващам камшика и започвам. Не е толкова просто. Трябва да имаш свободен дух, за да направиш подобно нещо, като изключим крайните фази на садо-мазохизма и всички видове перверзии. Мисля, че перверзиите в секса са привилегия на хора с висока степен на интелигентност - ярък пример са маркиз Дьо Сад, Казанова, Джовани Бокачо.

Коя е най-вярната любовница?
За мен е цигарата. Шегувам се. Тази, която остава приятелка, след като нещата са приключили. Защото когато любовта не е дадена от Господ, тя рано или късно приключва. Остават приятелството и взаимното уважение. За съжаление и сред моите приятели наблюдавам, че когато двама души скъсат, те веднага си стават врагове. Според мен хората изначало са родени лоши, а не добри. Слагат си маски - дали в любовта, дали в отношенията си. Въпрос на късмет е да срещнеш човек, който да провокира доброто в теб.

Във всеки човек има женско и мъжко начало. И все пак е трудно за един мъж да вникне в същността на една жена. Ти как го правиш?
Истинските мъже уважават женското в себе си и могат да го ценят. Това са чувствителните мъже. Те не са мачо, не са женомразци. Ако един мъж не може да усети нуждите на една жена, той не може да покаже и мъжкото в себе си.

с Алекс Раева
с Алекс Раева
Ти какви жени харесваш?
Интелигентни. Умни. Чернокоси, светлооки. Еталон за женска хубост за мен е Диляна Попова. Дама с умерено поведение, без простащини, никога не реагира нелепо. Винаги е усмихната, винаги е лъчезарна.

Харесваш ли дамите прависти?
Никога не бих си паднал по жена юрист. Познавам ги много добре. Не обичам компанията на тази среда. Скучни са ми. Не са широко скроени.

С какво може една жена много-много да нарани един мъж?
В никакъв случай не с изневяра. Защото тя важи и за жените, и за мъжете. В днешно време дори е наивно да говорим за нея. Според мен всички си изневеряват. Наскоро се запознах с интелигентна двойка мъж и жена. Те с такова задоволство си споделяха как се виждат с други семейни двойки и си правят размяна на партньорите.... Трагедията е в това, че нищо не ги смущава. Това обаче не е освободеност. Да не ревнуваш за това, че жена ти прави секс с друг мъж, докато ти в същото легло си с друга жена, е някакъв вид комплексарщина.

А с какво една жена стресира мъжа?
Когато е по-умна от него. Когато има повече енергия да се справя с неща, с които той не може.

Каква е връзката между хубавия секс и истинската любов?
Истинската любов може да трае цял живот. А хубавият секс може да трае 3 минути. Наскоро четох едно английско проучване. Сексът трае между 3 и 17 минути, като 3 минути са напълно достатъчни човек да изпита оргазъм, без значение от пола.

Според друго изследване щастието е в това да обичаш и да бъдеш обичан. Съзнаваме ли това в днешно време?
В моя блог си правя си несъзнателен експеримент с хората, в никакъв случай не тенденциозно. Пускам някакъв вид провокация и така разбирам какви тревоги имат и какво ги притеснява. Основно ги смущава притеснението да не останат сами. След това идва страхът от обвързване, но тук причината е, че са неуверени в себе си. И тогава написах, че не е важно дали ще бъдеш обичан, ако ти си способен да обичаш.

Значи искаш да бъдеш с някого, а нямаш достатъчно смелост да го направиш?
Това ме навежда на друга тема - за ценностите в България, които не са част от европейските процеси. Тия млади момичета, които на 14-15 години правят секс и изглеждат като 25 годишни - със силикона и изкуствените мигли, те буквално потискат съучениците си. Търсят чичковци с възможности, гледат от малки да си подредят живота. Какво остава за момчетата - да тръгнат по техния път, да станат гей, за да пробият в живота.

снимки личен архив

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X