Напишете дума/думи за търсене

Има ли лек за хемороидите? (+рецепти)

Хемороиди - те болят, сърбят и не дават мира. Какви са начините да се помогне - овладяването на паренето, болките и кървенето може да стане с мазила, билкови отвари или с помощта на хирург.

Виновна е слабата съединителна тъкан или заседналият живот

Всеки има хемороидни възли и това е добре, защото те помагат на аналния сфинктер при задържането на газове и фекалии. Но когато започнат възпаленията, положението става нетърпимо. Някои имат проблеми с вътрешни хемороиди, други с външни и често причината е генетична – слабост на съединителната тъкан и на съдовите стени. Друг проблем, който ги „отключва“, са честите и продължителни напъвания при запек. Сериозна предпоставка са и професиите, свързани с продължително седене.

Вани със студена вода и смрадлика облекчават болките

Тези, които се страхуват от среща очи в очи с хирург, може да опитат първо със седящи вани в хладка вода или в преварена със смрадлика. Ефикасни мазила са „Прокто-Гливенол“, „Пайлекс“ и най-вече „Антифлегмин“ от ветеринарната аптека. За почитателите на народните методи добър вариант е поне 10-дневното мазане с мед; с рициново масло; с каша от чесън и сварено на водна баня прясно мляко; със смес от охладена мас и 1 с.л. сода бикарбонат или със смес от 60 г свинска мас и 5 г камфор. Лапите със настърган суров картоф пък помагат за свиване на хемороидите, спиране на болката и кървенето.

Важен съвет за жените с този проблем е да не носят бикини стринг, за да не провокират „висулките”. Нужно е от менюто да се изхвърлят пикантните храни, лютите чушки, черният пипер и кафето. Хубаво е да се хапват картофи, карфиол, ориз, риба, чесън, повече каши, богатите на целулоза тиквички, тикви, сливи и кайсии. Желателно е в храната да се добавят ръжени или пшеничени трици.

Отвара от бял равнец също облекчава симптомите

При хемороиди помага пиенето на отвара от противовъзпалителни билки като бял равнец, лайка или мента. Листата от калоферче също лекуват хемороиди като увеличават здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Бърз ефект има и ежедневното пиене на отвара от настърган джинджифил, който също има противовъзпалително действие. Добър вариант е смесването на 50 г бял равнец, 150 г зърнастец и 100 г листа коприва. 1 с.л. от тази смес се вари 10 мин. в 250 мл вода на слаб огън, кисне 1 час и се пие вечер преди лягане по 100 мл.

Миниинвазивни методи

Банд лигирането е амбулаторна процедура за вътрешни хемороиди II и III степен, при която се поставя еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. Така се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан умира и отпада след 5-6 дни. Друг метод е фотокоагулацията (изгарянето) на хемороидите с инфрачервена светлина. Използва се при I и начална II степен на хемороиди. „Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране дава добри резултати и е „златен стандарт“ в амбулаторното лечение на хемороиди“, казва хирургът д-р Димитър Русев. А, освен класическия оперативен метод за отстраняване на излишната хемороидална тъкан има и по-нов начин с механичен ушивател. Този уред прекъсва кръвоснабдяването и отстранява хемороидите и излишната лигавица много бързо.

----- За да не се провокират хемороидите е нужно повече движение, коремни преси или клекове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X