Напишете дума/думи за търсене

Вниманието - как да помогнем на детето да го обърне

Случвало ви се е да говорите с дете, а то да се върти, да прави физиономии или да гледа в една точка някъде зад гърба ви. С други думи да не внимава. Или да не иска да внимава, дъното на празния варел е къде по-интересно...

Разговорът обикновено не стига до никъде и увисва в нищото между „Внимавай какво говоря” и „Я повтори какво казах току що”. Ясно е, децата и вниманието живеят на различни планети, но това съвсем не означава, че не може да се срещнат. Помогнете им.

Внимавайте

Детето иска да ви разкаже за приключенията си от деня, изслушайте го. Не проверявайте електронната си поща с половин око през това време и не се опитвайте небрежно да намерите дистанционното за телевизора. Няма нищо по-обезкуражаващо детското внимание от примера на разсейващия се родител.

Важно: Ако сте концентрирано заети с нещо, а детето настоява да ви занимае със себе си, не се поддавайте на изкушението. Това възпитава невнимаване. Обещайте, че щом приключите, ще бъдете на разположение на детето. И внимавайте да не забравите.

Поощрявайте усърдието

Когато детето положи усилия и обърне цялото си внимание и старание към дадено занимание, похвалете го. Накарайте го да се почувства доволно от себе си и уверено във възможностите си.

Извадете тъмната страна на протакането на светло

Постарайте се да обясните на детето разликата между размотаването и почивката. Заобикалянето на възложените задачи, не ги прави по-малки, нито ги отменя. Напротив, разяснете, че протакането „изяжда” от времето за забавления, за разходка навън или почивка. А тя е най-приятна след добре свършена работа.

Важно: Уверете се обаче, че зад протакането не се крие нещо друго - страх от провал, преживяно разочарование или унижение. Поговорете спокойно и открито с детето и потърсете истинските причини за липсата на концентрация у него.

Разбийте вниманието на малки парчета

Може би за вас няма нищо сложно в задачата „Излизаме, облечи се”. Но за детето това е уравнение с много досадни. Включете играта на помощ и вижте дали някой няма да си обуе панталона, докато преброите до 10 със затворени очи. А блузата, а якето... С по-големите този номер не минава, но принципът остава същият.

По-малко технологии, достатъчно сън и здравословна храна

Виждали сте го, буквално „потъва” в монитора, а светът около него може и да изгори. Дръпнете шалтера и сервирайте задушените зеленчуци. Ескортирайте го леглото за десерт и загасете лампата. Не е изключено да протестира, но вниманието си заслужава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X