Напишете дума/думи за търсене

Гафовете в шоубизнеса

Раздаването на Оскарите тази година се превърна в истинско шоу, и то не само заради страхотните шеги на водещия Джими Кимъл, дори не заради прекрасното изпълнение в началото на Джъстин Тимбърлейк, а заради грандиозния гаф при обявяването на филм на годината. Огромната грешка предизвика такова изумление, че след години никой няма да си спомня точно колко номинации е имал “Ла Ла Ленд”, нито точно за какво се е разказвало в “Лунна светлина”, всички обаче ще помнят, че е станало невероятно объркване и на 89-ата церемония точно най-ключовата категория е била объркана.

Всъщност щеше да е от значение дори ако бе допусната грешка в категорията за монтаж, но когато става дума за обявяването на най-добър филм – новината, която всички чакат с притаен дъх цяла вечер, такава грешка е непростима. Направо не ни се мисли как са се почувствали създателите и на двата филма – на “Ла Ла Ленд”, че изпитаха невероятното щастие да триумфираш, но след минута да паднеш от много високо. Но и тези на “Лунна светлина” – да спечелиш, но след огромен гаф и да не можеш да се зарадваш напълно и да се възползваш адекватно от благодарствената си реч – моментът, за който си мечтал цял живот.

Кой е виновен за това, се запитаха всички? Първоначално бе обвинен дори самият Леонардо ди Каприо, защото той обяви наградата за главна женска роля и връчи статуетката на Ема Стоун. Съответно той е държал последно плика, който после попадна в ръцете на Уорън Бийти. Други сметнаха, че това е дело на агент на Тръмп, който вече намрази всички филмови награди в САЩ, тъй като актьорите си позволяват да говорят срещу него в речите си. Трети решиха, че ситуацията е нагласена, за да се привлече повече внимание към раздаването на Оскарите, защото церемонията всяка година привлича все по-малко зрители. А някои дори намесиха руските хакери, които според американците са виновни за всичко – от приза на “Лунна светлина” до спечелването на изборите от Тръмп.

Официално вината поеха от компанията, отговорна за броенето на гласовете - "Прайсуотърхаус Купърс", които имат сложна система за съхраняването на секретните пликове преди отварянето им на церемонията. Те обясниха, че имат по един официален и по един резервен плик за всяка категория и затова е имало дублиране. В момента тече разследване да се уточни кой точно е подал грешния плик на Уорън Бийти, неволно или нарочно е било и какви ще са последствията за отговорника за най-големия гаф в историята на Оскарите.

Всъщност на звездни събития често стават грешки, но в повечето случаи не са чак толкова показни. На тазгодишната церемония бяха объркали и нещо друго – когато вървеше възпоменателното видео, в което се отдава чест на всички починали през годината, бе показана снимката на продуцентката Джан Чапман, която си е съвсем жива и здрава. Гафът остана незабелязан от мнозина заради другия по-голям, който беляза цялата церемония, но самата Чапман сигурно се е почувствала много зле. Тя поиска да й се извинят. Стана ясно, че е допусната грешка, защото са я объркали с починалата по-рано нейна колежка Джанет Патерсън, с която заедно са били номинирани за престижната награда през 1993 г. за съвместната си работа по филма “Пианото”.

Стив Харви пък остана в историята като човека, сътворил най-големия гаф на конкурс за красота. В края на 2015 г. при коронясването на "Мис Вселена" той обяви за носителка на титлата "Мис Колумбия" Ариадна Гутиерес. Тя обаче имаше щастието да носи короната само секунди, преди Харви да уточни, че се е объркал и е прочел всъщност името на първата подгласничка, което направи "Мис Филипини" Пия Вурцбах победителка. Гафът му стана световна сензация, като предизвика недоволството на множество колумбийци, както и хиляди подигравки в социалните мрежи. Стив се превърна в един от най-мразените хора в Колумбия и срещу него дори имаше отправени заплахи. Той се извини за грешката си многократно, като обясни, че просто се е объркал, защото не е било ясно изписано коя е победителката и коя на второ място. Самата Ариадна Гутиерес обаче обяви, че му е простила.

Когато става дума за звездни гафове, често става дума за разголване на повече плът, отколкото е необходимо. През 2004 г. най-търсената снимка в интернет става тази на разголената Джанет Джексън по време на шоуто на финала на “Супербоул”. Според сценаристи показването на гърдата на певицата не е планирано, а е случаен гаф. Случаен или не, случаят става известен под името “Нипългейт” и стига дори до върховния съд. На телевизионната компания CBS бе наложена глоба в размер 550 хиляди долара, защото заради излъчването на живо 89 милиона американци стават свидетели на разголването на Джексън. За виновен се смята и самият Джъстин Тимбърлейк, който пее заедно с Джанет и по време на танца им разкъса костюма й. Така и не става ясно дали е нарочно, или не.

Актрисата Ан Хатауей пък сътвори новина на премиерата на "Клетниците" в Ню Йорк през декември 2012 г. Тя беше с рокля с цепка, която неволно се разтвори, докато актрисата слизаше от колата си. Скандал се разрази, защото Ан се оказа без бельо и снимките на интимните й части заляха интернет. Актрисата призна, че се чувства много разстроена от случилото се, но мнозина я заподозряха, че нарочно го е направила, обяснявайки, че който не си слага бельо, не може да бъде смятан за съвсем невинен.

Друго, от което звездите се страхуват, е да не паднат на сцената по време на важно събитие. Това за съжаление се случи на самата Дженифър Лорънс през 2013 г. отново на церемонията за раздаване на Оскарите. Тя бе обявена за най-добра актриса и от вълнение да вземе статуетката, се спъна и падна на стълбите към сцената. Хю Джакман и Жан Дюжарден веднага се стрелнаха да й подадат ръка. И когато след това цялата зала стана на крака да й ръкопляска, тя каза: "Знам, че ставате на крака само за да ме утешите, че паднах Сега се чувствам още по-притеснена." И сякаш това не е достатъчно, а следващата година на церемонията тя се препъна още на червения килим и се свлече на колене. А през 2015 г. на премиерата на последната част на “Игрите на глада” отново залитна, но беше хваната от своите колеги навреме.

Същата година на наградите БРИТ на сцената пък падна Мадона. Ударът бе доста сериозен и бе цяло чудо, че певицата не само че не се нарани, но и продължи изпълнението си след секундна пауза. Проблемът дойде от дълго наметало, което носеше. То по сценарий трябваше да бъде издърпано от един от танцьорите, но явно е било здраво закрепено, защото певицата бе издърпана заедно с него и падна назад от платформата, на която беше качена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X