Напишете дума/думи за търсене

Люси Дяковска: Обожавам суровия кекс

“Добрата храна и кондицията на сцената вървят ръка за ръка”, казва певицата Люси Дяковска. И въпреки че зимата си е угаждала с различни храни, то от близо месец вече не е така. Причината е участието ѝ в предаването “Като две капки вода”.

Заради него всяка сутрин си приготвя храната за целия ден, като

слага избраното ястие в кутия, която отваря, щом огладнее

В тези кутии понякога може да се намерят курабийки, друг път различни манджички или шейкове с протеини. Причината е, че не иска да се изкушава от всичко, което предлагат по улиците. “Сега например имам една кутийка с много лошо изглеждащи курабийки”, смее се певицата.

Тя се храни здравословно, без да спазва разни диети или да гладува. Просто избягва хляба, пастата, ориза, варивата и късното хранене. В България е традиция да се събираме на маса вечерта и да решаваме важни въпроси. В Германия например това става на обяд.

Дяковска избягва да яде десерти.

Всеки ден в менюто ѝ задължително присъстват фибри и протеини

В момента от плодовете и зеленчуците обича да хапва домати, краставици, аспержи, манго, банани, фурми, сушени или свежи боровинки. Освен това спортува, за да запази добрата си форма.

Усилията ѝ дават резултат. Това си пролича още в първия епизод на “Като две капки вода”. Тогава влезе в ролята на Майкъл Джексън и трябваше не само да пее, но и да танцува като Краля на попа. Издръжливостта ѝ на сцената е в резултат на правилното ѝ хранене.

Графикът ѝ може да е препълнен със задачи, но ти винаги намира време сама да си сготви. Задължителната добавка към всяко нейно ястие е щипка фантазия. Все пак не оценява високо своите кулинарни умения, ако ги сравнява с тези на майка си и баба си. Те просто са много добри. И до днес традиционно

цялото семейство се събира веднъж в седмицата

- или при майката на певицата, или при баба ѝ. “Тогава всички седим в кухнята и наблюдаваме какво се прави”, казва Дяковска.

А това чакане я превръща в дете, което иска да опита от всичко. Обожава да хапва от суровите смеси за кексове.

Кухнята в дома ѝ в Плевен е царството на майка ѝ. “Нито аз, нито, разбира се, моят по-малък брат бяхме допускани до него”, спомня си със смях певицата. Двете деца не били задължавани да помагат при приготвянето на храната. Може би майка им се е притеснявала, че ще извършат някоя беля, че ще счупят домакински съд или ще разхвърлят така, както само едно дете може. На Дяковска и брат ѝ било позволено да стъпят в кухнята за най-сладката част - яденето на храната.

В детството на певицата се е отделяло много внимание на добрата кухня, като в резултат на нея цялото семейство задължително сядало заедно на трапезата. Макар и днес това да е позабравена традиция, тя сплотява хората. “Сядането на масата и оставянето на всичко друго, ако трябва и за 30 мин, за да бъдеш заедно със своите близки, са спомени, за които често се сещам”, казва Дяковска. И няма как да е иначе, щом се върне в Плевен и отново цялото семейство се събере около трапезата.

Бабата на певицата е майстор в приготвянето на ястия от българската традиционна кухня.

Майка ѝ е ненадмината в правенето на десерти

В ястията ѝ често се усещат френски или немски нотки. Освен това винаги гледа хубавите кулинарни предавания и може да си състави мнение кой готвач е добър и кой не е. Обича да експериментира и да поднася изключително вкусна храна. В това отношение Дяковска е като нея. Колкото и здравословни манджи да готви, най-важното е те да имат вкус.

“Моята храна рядко изглежда добре, защото, когато я правя за из път, тя е нахвърляна в една кутия, но винаги трябва да е малко по-вкусно, отколкото може би трябва”, казва певицата.

Когато посещава баба си, тя винаги приготвя на Дяковска любимите ѝ храни от българската кухня. На колкото и различни места да е била по света, певицата никъде не е опитвала по-вкусна мусака от тази на баба си. Тя гощава внучката си още с крем карамел и супа от зелени тиквички. Любими на Дяковска са бобът, приготвен в гърне, качамакът, типичните български разядки, яйцата по панагюрски, всякакви видове яхнии и виненият кебап.

Обожава азиатската кухня,

като започе от ливанската, тайландската, китайската, японската и индийската. Не ѝ допада американската, понеже е доста нездравословна. Харесва още френската и италианската.

ЕДНО ОТ ЛЮБИМИТЕ Й ЯСТИЯ е Виненият кебап

Необходими продукти:

500 г свинско месо

2 глави лук

2 стръка праз

1 ч.ч. червено вино

1 с.л. брашно

доматено пюре, червен пипер, дафинов лист, черен пипер и сол на вкус;

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и праза. Задушаваме ги в малко мазнина заедно с нарязаното на кубчета свинско месо. Добавяме вода, колкото да покрие месото. Изчакваме да заври и го оставяме да къкри, докато свинското полуомекне. Прибавяме виното и доматеното пюре, в което предварително сме размили една супена лъжица брашно. Овкусяваме с дафиновия лист, солта, червения и черния пипер. Оставяме ястието да ври до готовност, като от време на време го разбъркваме. Накрая го сервираме с ориз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X