Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем цъфтящите краища на косата (+рецепти)

Причината за сухите и „цъфтящи“ краища е нарушение в структурата на косата. Как да й върнете жизнеността?

Най-често проблемът е свързан с промени в температурата, хлорираната вода, слънцето, морето – това е само малка част от факторите, влияещи върху структурата на косъма. За да ги избегнете, експертите съветват да използвате слънцезащитна козметика за коса, да поставите пречистващ филтър на крана за вода или да добавяте към водата, с която миете косата си, по малко ябълков оцет. Старайте се да използвате възможно най-рядко сешоар, маша, преса за коса – не по-често от 2–3 пъти седмично. Дръжте сешоара на разстояние 20–25 см, а идеалният вариант е струята въздух да е на стайна температура. Използвайте специални козметични средства за сухи краища на косата.

Правилно измиване

Опитайте се да миете косата си поне през ден – всекидневното измиване е изтощаващо за структурата на косъма. Добре е шампоанът да е с неутрално pH – това обикновено е оказано на опаковката. Сред допълнителните компоненти най-подходящи за справяне със сухите краища са копринените протеини, маслата от карите и арган, кератинът, аминикиселините.

Избирайте шампоан според типа на косата ви. Ако прилагате продукт за суха коса на склонна към омазняване, има риск да разрушите естествения липиден слой. При положение че не може да съкратите честотата на миенето, използвайте физиологичен шампоан – той е предназначен за чувствителен скалп и съдържа по-меки пречистващи вещества. 5–10 мин преди миене на косата, нанесете на кожата на главата с леки масажни движения растително масло – кокосово, тиквено, сусамово, конопено, зехтин. С помощта на гребен го разпределете по цялата дължина на косъма. След няколко минути измийте с шампоан.

Лесно е да определите правилната температура на водата: кожата на главата трябва да се чувства комфортно. Твърде горещата вода разрушава липидния слой и поврежда здравата коса, като я прави суха и крехка. Прекалено студената вода може да наруши кръвоснабдяването и да провокира косопад.

Преди нанасяне на шампоан се убедете, че сте намокрили добре цялата коса – измиващите компоненти може да навредят, ако са нанесени на суха коса. Предварително разпенете шампоана в шепа – така концентрацията става по-слаба, но от това шампоанът не става по-малко ефективен. Непременно използвайте балсам – той съдържа специални съставки, които „изглаждат“ косъма.

Ако сте привърженик на домашната козметика, пробвайте да си направите шампоан-маска за лечение на сухи и „цъфтящи“ краища. Смесете 2 жълтъка, 2 ч.л. водка или коняк и 1 с.л. заквасена сметана. Използвайте получения „коктейл“ вместо или след шампоана – може да го нанесете по цялата дължина или само в краищата като маска.

За боядисана коса е подходящ домашният шампоан от сух черен хляб: накиснете 200 г сух черен хляб (най-добре само кората) в топла вода за 1 ден. Отцедете с помощта на марля, добавете 1 яйчен жълтък и разбъркайте добре или пуснете в блендер. Нанесете и отмийте с топла вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X