Напишете дума/думи за търсене

Направи си сам истински френски пастет (+рецепти)

Вече ви показахме основните начини да си приготвим разядки и пастети, които не съдържат месо, но няма какво да се лъжем – българите обичат да замезват главно с месо, а пастетът е на нашата трапеза от много години насам. Пастетът обаче все още си носи старата слава на нискокачествена храна, защото години наред го консумирахме главно в купешки и евтини варианти с неясни съставки. Той нерядко се възприема дори като кучешка храна. А пастетът може да бъде много изискана и скъпа храна, ако е направен от добри качествени продукти. Чували сме за пастета от гъши дроб, а който е опитвал истински такъв, вероятно знае, че вкусът е несравним. Това е деликатес, цената на който е доста висока. Не се заблуждавайте от някои етикети, които срещу 4-5 лева ви лъжат, че купувате пастет от гъши дроб. Французите се гордеят с този свой специалитет, а най-претенциозните ресторанти се съревновават в неговото изтънчено приготвяне.

Въобще пастетът е фина елегантна храна. За белгийците и французите той е истинско гастрономическо изживяване. Чехите също са известни със своите пастети. Те ги приготвят най-често чрез варене или печене на месото на водна баня. А британците не сядат на коледната трапеза без хрупкави франзели с пастет от гъши дроб. Разновидност на пастетите са терините – те обикновено се правят с по-груба консистенция и може да заместят основното ядене.

Добрият пастет трябва да съдържа различни видове чисти меса, сред тях задължително дроб, зеленчуци, подправки и нерядко алкохол. Французите са известни особено със страстта си към готвенето с алкохол (те понякога го слагат и в храната, нали знаете :)

На пастетите върви страхотно доброто сухо вино, конякът, дори шампанското.

В тях присъстват всякакви видове зеленчуци – лук, моркови, гъби. Най-изисканите рецепти за пастет съдържат трюфели. Обикновено се добавя и по някое по-шарено месо като бекон. Подправките също са разнообразни – от черен и бял пипер, та чак до канела и карамфил.

На първо място ви предлагаме да опитате рецептата на единствения по рода си Джейми Оливър. Би било добре, ако може да откриете пилешки дробчета от свободно гледани пилета в екологични райони, но, разбира се, и с най-обикновените пилешки дробчета, които се предлагат навсякъде, рецептата ще ви допадне.

Класически пастет от пилешки дробчета

автор Джейми Оливър

необходими продукти:

300 г меко масло

зехтин

2 глави лук шалот (може и стар жълт лук)

2 скилидки чесън на ситно

400 г нарязани пилешки дробчета от свободно гледани пилета

няколко листа салвия (градински чай)

1 малка винена чаша бренди

сол

прясно смлян черен пипер

щипка индийско орехче

за сервиране:

франзела или френски хляб чабата

кресон или друга фина салата

начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната на 110*C и сложете половината масло в тиган, който може да се ползва във фурна. Нека маслото се разтопи за около 10 мин. Оставете настрана да изстине.

2 В друг тиган загрейте няколко лъжици зехтин и задушете в него за около 10 мин лука и чесъна, след което ги извадете настрана в чиния.

3 В същия тиган, почистен само с хартия, хвърлете дробчетата и повечето листа от салвия. Гответе ги от всяка страна по няколко минути. Трябва да останат розови отвътре.

4 Добавете брендито, разбъркайте и извадете дробчетата да изстинат. След като вече са хладки, ги пасирайте заедно с лука и чесъна. Трябва да се получи гладко меко пюре. Добавете остатъка от разтопеното масло и продължавайте да пасирате.

5 Овкусете пастета със сол, черен пипер и индийско орехче. Преместете го в подходящ съд.

6 Поставете няколко листа салвия върху добре заравненото парфе и разпределете отгоре първоначално разтопеното масло. Оставете в хладилника за няколко часа, а още по-добре за ден-два.

7 Пастетът сервирайте върху хрупкава франзела или чабата с кресон или други листенца от лека зелена салата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X