Напишете дума/думи за търсене

4 специалисти съветват как да не пълнеем

Има моменти в живота, когато човек качва някои и друг килограм, и усеща, че връщането в старото тяло става трудно. Как да не напълняваме като следваме някои лесни и прости правила, ни съветват видни диетолози и специалисти по хранене у нас. Важно е да не забравяме, че основна причина за покачването на килограмите е високият стрес и нередовното хранене.

Огнян Симеонов - диетолог

За да не качваме килограми е важно да обръщаме внимание на количеството приемана храна. Здравословното хранене изисква дисциплина, а не воля. За закуска може да хапнем 2 филии пълнозърнест хляб, парче сирене и сезонен зеленчук. Нека междинната е 200-300 г плодове. Обядът примерно да е пълнозърнеста паста с домати или зеленчуци и малко сирене. Следобед да имаме кисело мляко с плод под ръка, а за вечеря – месо или риба с голяма свежа салата. Като е важно храненията да са през 3-4 часа.

Палачинките, баниците, кроасаните са деликатесна храна, която е добре да се приема от време на време и в умерени количества. За жените шоколадът е важен, но е добре да търсят този със 70% какао и да не се яде повече от половин на ден. По-добър и здравословен вариант са какаовите ядки – не повече от десетина на прием. Други супер храни, които носят малко калории, но много жизнена сила и енергия са: чия, киноа, годжи бери, водораслите на прах спирулина и хлорела. Всяка сутрин си слагам 2 с.л. чия в 100-200 г хладка вода, те набъбват и ги пия за енергия. И в мляко може да се потопят. Освен плодовете и зеленчуците, важни са и накиснатите във вода ядки.

Съветвам хората да вечерят около 19 часа. И преди да си легнат да е петото им хранене, което е нещо леко. Ако ви се яде сладко, хапнете извара, мед и орехи.

Когато ядем е най-добре да се наслаждаваме на храната. Не казвайте напълняла съм, не мога да се понасям, защото това ще е вашата реалност.

Д-р Митко Ригов – диетолог, специалист по лечебно хранене

За да не напълняваме е добре от време на време да хапваме шоколад, сладолед, но нека да са без захар, каквито вече има на пазара. Малко хляб, ядки, черен хляб, кафяв ориз, елда, млечни храни са подходящи за засищане. Бананът и гроздето са с по-бързи въглехидрати, а ябълките, прасковите, дюлите и нектарините - с по-бавни. На пазара до късно тази година има малини и ягоди, които също могат да се приемат. Но сушени плодовете стават богати на въглехидрати и от тях се пълнее. Важно е да се избягват тлъстите видове месо, храни като пача, саздърма, субпродукти, по-рядко да се консумират картофи и ориз, да се забрави за газираните напитки.

Закуската може да е от краставица, варено яйце, шунка, сирене. Плодовете в менюто са винаги между храненията. На обед може да се хапне салата поне от 300-400 г сезонни зеленчуци и примерно риба - печена, на барбекю или на грил. Или може да се замени месото с тиквички, гъби, пиперки, домати на фурна, пълнени пиперки с извара. Ако човек яде супа, то тя задължително да е без застройка, за да се усвои по-лесно от организма. Следобед гладът може да се засити с ядки и плод. Вечерта трябва да се избягват тежките храни и след хранене да се прави разходка.

Д-р Маргарита Виткина – диетолог, ендокринолог

Обикновено стресът е причина за натрупванията на мастна тъкан в областта на талията, и най-вече нередовното хранене. Ако не искаме да напълнеем е важно да хапваме балансирано, често, редовно, в неголеми количества и винаги да има закуска. Най-голямото хранене и най-обилно на въглехидрати трябва да е сутрин, защото предстои целият ден, в който ние ще изразходим тази приета енергия. В обедното ни меню също може да има въглехидрати, но в по-малко количество. Вечерята да е поне 2 ч. преди да си легнем и да не е обилна.

Диетолозите съветваме свинското месо, което се готви, да не е тлъсто и да се приема в малко количество. За цялата седмица да се хапва един или два пъти от него. Храните да не се пържат, панират, да се избягват тежките сирена и сметана в големи количества. Затова е добре поне 30-40 мин. всеки ден да ходим пеша, както и 2-3 пъти да имаме по-интензивни усилия – фитнес, плуване.

Трябва да се има предвид, че алкохолът е калоричен. Препоръчителното количество червено вино според здравословното хранене за жените е една чаша от 200 мл.

Георги Славов – диетолог, специалист по лечебно хранене

Добре е всяко основно хранене да започва с прясна сезонна салата, за да сме сигурни, че си набавяме достатъчно микроелементи, ензими и хлорофил. Присъствието на зеленолистни е най-здравословният избор за салата. За да не напълняваме е важно ежедневното меню да не е едно и също с празничното.

Една от основните причини за наднормено тегло са мазнините, с които се храним. Те се натрупват като мастни депа в организма и това води до натрупване на излишни килограми. Най-доброто хранене за здраве и отслабване е пълноценното с плодове, зеленчуци, зърнени (просо, царевица, булгур, жито, ечемик, овес, ръж), и бобови храни (боб, леща).

За закуска може да се изпие плодов или зеленчуков сок, да се хапнат плодове или здравословно сладко като плодови бонбони, плодов пай от сушени плодове, гофрети, палачинки (без мляко, яйца и мазнини, приготвени от пълнозърнесто брашно и покрити с мармалад от сушени плодове). На обяд може да се хапне салата от различни зеленчуци, в която да преобладават зеленолистните, а основното ястие да е от здравословни пълнени чушки, сарми, квасен или соден хляб, сурова лютеница.

Добре е плодовете да се приемат на гладно, поне 30 мин. преди друго хранене и поне 3 часа след. Картофите да не се комбинират с животински продукти. От животинските продукти да се консумира само един вид на хранене и то в комбинация със зеленчуци. Съчетанието от зърнени и бобови храни е най-пълноценната и питателна комбинация.

за още съвети от специалисти търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X