Напишете дума/думи за търсене

Писателят Калин Терзийски: Болен съм, мама ме гледа! (Снимки)

Калин Терзийски СНИМКИ: "България Днес"

Сърцето ще ме предаде, счупих крак и две ребра

"Болен съм от много неща накуп - сърце, алохолизъм, депресия... Върнах се при майка и татко. Сега те ме гледат и се грижат за мен!"

Така започва своята изповед пред "България Днес" писателят Калин Терзийски. Преди броени дни той скандализира интернет пространството с изказване, че ще умре до няколко дни. Някои му се присмяха, други се притесниха сериозно, а трети решиха да се уверят на място как е Кайо.

Екип на вестника го откри в жилището на майка му Люба и баща му Кольо. Възрастните хора от години живеят сами в панелен блок в столичния кв. "Дианабад". Калин обикновено стопанисва фамилна вила в полите на София.

Там прекара и цялата зима - в уютната къщурка в Банкя, построена именно от неговите родители. Във вилата той дописваше своите романи и твореше поезия. След като го закъсал със здравето, се прибрал при родителите си.

"Паднах и се изпотроших целият. Имам счупени костици на ходилото и две строшени ребра. Не мога да се грижа сам за себе си. Нито някой му пука за мен, че да ме гледа... При нашите се чувствам спокойно", казва Терзийски.

Сигурно за никого не е изненада, че поетът и единственият българин, носител на престижната награда за литература на Европейския съюз (2011), отново е посегнал към чашката. Подут, видимо качил доста килограми и замаян от сутрешния коктейл водка-вино, Кайо често губи мисълта си, прави дълги паузи и безуспешно се опитва да направи изречение. Алкохолът го е зашеметил до краен предел. Майка му Люба прави усилия да го убеди да остави пиенето, но без резултат.

"Много е добър, обаче пак е в дупка. Кой каквото си надроби - никой не може да му стори. Няма воля, това е! По света милиони смъртно болни хора имат една-едничка надежда - да оздравеят, да оцелеят, да се радват на живота... Борят се за дните и здравето си. А други се съсипват съвсем доброволно! Катеогрично не смятам, че алкохолизмът е болест и оправдание човек да се напива. Алкохолизмът е липса на воля и слаб характер!", размишлява родителката. Мама Терзийска е минала 75 години, но изглежда в страхотна форма. Нейният съпруг Кольо - също. Двамата са усмихнати и ведри, с изключително чувство за хумор. Домът им е бял и чист, секциите отрупани с десетки книги, а стените - украсени с картини на Калин и дърворезби от другия им син Светослав, който живее и работи в Англия.

Люба и Кольо са приели, че едното им дете има проблем и са до него, без да го сочат с пръст и порицават непрекъснато. Понякога майката не сдържа яда си, виждайки го пиян.

"Съвсем доскоро беше добре. Не пиеше изобщо. Сега отново тоя дявол му дойде на главата", признава пенсионерката.

Въпреки масата почитатели и доста фенки Калин Терзийски днес отново е сам. Не скрива, че и приятелите един по един са изчезнали. От нищото се присеща и споменава името на журналиста Мартин Карбовски, с когото дълги години имаха добро приятелство.

"Ако не се лъжа, още в казармата се запознаха. Бяха млади зелени момчета... После нещо се раздружиха, не знам защо. Карбовски остана приятел с другия ми син Светослав. Всъщност Мартин живее съвсем наблизо...", казва Люба, гледайки през прозореца на панелката в "Дианабад".

Целия текcт, снимки, още факти и интересни детайли чети в "България днес".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X