Напишете дума/думи за търсене

Как да си отгледаме лютиче

Ранункулусът или още декоративното лютиче е красиво едногодишно или многогодишно растение с прости или кичести цветове.

Цъфти през юни с обагрени в бяло, розово, жълто, синьо, червено и други цветове.

Лютичето расте най-добре на богати глинести почви в полусянка. Напоследък все по-често се отглежда и като саксийно цвете. Размножава се чрез семена и най-вече чрез разделяне на коренището.

Внимавайте при засаждането

В цветарските магазини се продават коренища, които преди да се засадят се потапят във вода за 24 часа. При засаждането рано напролет трябва да внимвате за правилното поставяне на коренището в почвата. Тъй като корените приличат на малки грудки те не трябва да сочат нагоре, а да са обърнати с върховете към дъното на саксията или почвата в която се засаждат. В противен случай растението не се развива и загива.

Лютичето е светлолюбиво и топлолюбиво растение

Подходящо място за него е прозорец с източно или западно изложение, където цветето е огрявано от слънчевите лъчи през половината от деня.

Ако пък го отглеждате в градината, изберете място с шарена сянка. През лятото го пазете от прякото слънце, за да не изгори.

Тъй като ранункулусът е влаголюбиво растение, единствената грижа се състои в редовно поливане, дори преовлажняване. Ако растението се засуши дългите цветоносни стебла, които са кухи клюмват и след това не могат да се възстановят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X