Напишете дума/думи за търсене

Здравословните свойства на семената и мястото им в менюто

Семената, също както и ядките, са безценен източник на протеини, фибри, витамини, микроелементи, полезни мазнини. Любителите на кулинарията са наясно, че семената са най-лесният начин да се направи едно ястие по-интересно – като му се придадат необичайни нотки и лека хрупкавост. Важно правило обаче е да не прекаляваме с количеството: винаги спазвайте препоръчителните дози.
Семената са едновременно лека и питателна храна, която засища, без да оставя усещане за тежест в стомаха. Освен това изключително наситени с витамини, минерали, протеини, етерични масла. Най-голямо количество хранителни вещества има в ядрото на семката.

Как да ги консумирате

Най-сигурният начин да получите максимум полза от семената е консумацията им в суров вид. При нагряване се разрушава естествената структура на витамините, минералите и етеричните масла. Ако не можете да отстраните люспата, или пък тя е твърде здрава, за да се сдъвче, семената може да се накисват или смилат. Диетолозите препоръчват да избягваме пържените, захаросаните или осолени семена.

Ленено семе

Препоръчителната доза е 1 с.л. дневно (смляна непосредствено преди консумация). За ползата от лененото семе говори още Хипократ, като го препоръчва срещу болки в стомаха. А Карл Велики дори е приел закон, задължаващ поданиците му да включват редовно семена от лен към храната си.

Днес е известно, че леното семе съдържа вещества, които са в състояние да намалят възпаленията в организма. Понижават риска от развитие на заболявания на гърдите при жените и на простата при мъжете. По съдържание на фибри 1 с.л. ленено семе е равна на ½ ч.ч. овесени ядки. Разтворимите фибри спомагат за понижаване нивото на холестерола в кръвта и така предпазват от инфаркт и инсулт. Семената на лена са един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини (дневната норма се покрива само от 1 ч.л. ленено семе). Нормализират мастната обмяна, богати са на фибри, пречистват стомаха и стимулират дейността му, предпазват от запек. Затова лененото семе е особено препоръчително за хора, които се опитват да свалят наднормените килограми – но не само за тях.

Семената на лена са особено препоръчителни за жени в менопауза, тъй като съдържат растителни хормони, сходни по действието си с женските хормони. Подобряват хормоналния баланс, правят кожата и косата здрави и блестящи. Диетолозите препоръчват да смиламе лененото семе в кафемелачка непосредствено преди употреба – така ще се възползваме максимално от полезните му качества. Можете да го добавяте към кисело мляко, както и да поръсвате с него салати, супи и ястия.

Чиа

Дневната порция е 1 ч.л. Чиата представлява зърна на испански градински чай – растение, растящо в Южна Америка. Тези зърна притежават способността да попиват много влага – по този начин създават обем в стомаха и засищат. Поради това са добър избор за хората, които искат да отслабнат. Препоръчват се при нарушения в метаболизма и хронични заболявания на храносмилателната система. Тези супер семена съдържат 2,5 повече протеини от зеления фасул. 3 пъти по-активни са по антиоксидантното си въздействие от боровинките. В тях има 3 пъти повече желязо от спанака и 6 пъти повече калций, отколкото в млякото. Ако продължим сравненията – количеството на витамин С в чиата е 7 пъти повече, отколкото в портокалите. Омега-3 е 8 пъти по-голямо количество, отколкото сьомгата. Семената чиа са незаменим източник на фибри, протеини и антиоксиданти.


Включването им в менюто облекчава болките в ставите, подпомага отслабването, спомага за отстраняване на дискомфорта при диабет и сърдечносъдови заболявания. Зърната не съдържат глутен, поради което могат спокойно да се включват в менюто на хора с глутенова непоносимост. Освен това съдържат вещества, които спомагат за поддържане на мозъчната активност и зрението, съдействат за превенция на депресия и артрити. Включването им в менюто е полезно и за дейността на сърцето и черния дроб. Най-лесният начин е да ги добавяте към вода, сок, коктейли, салати, ястия.

Тиквени семки

Размерът на 1 порция е ½ ч.ч. Някои учени смятат, че семената на тиквата може да бъдат отнесени към продуктите, които оказват алкално въздействие на кръвта. Освен това, са богати на протеини – всекидневната консумация на 100 г осигурява 54% от дневната нужда от протеини. Добър източник са на витамин В, а благодарение на съдържащото се в тях вещество триптофан, помагат за борба с депресията. Потвърден факт е, че предотвратявт появата на камъни в бъбреците. Тиквените семки са уникално средство за борба с паразитите, особено с тениите. Също така, са изключително богати на цинк. Особено полезни са за възрстаните мъже и страдащите от заболявания на простата. За профилактика на „мъжки” болести се препоръчва всекидневната консумация на 50–60 семки.

Сусам

1 порция е равна на ¼ ч.ч. Сусамът вероятно е едно от най-древните маслодайни растения, познати на човечеството. Сусамовото масло се цени високо заради неговата устойчивост на гранясване. Семената на сусама са изключително богати на микроелементи – мед, цинк, желязо, магнезий, калций, манган, както и на фибри и витамин В1. Съдържат веществата сезамин и сезамолин, които понижават холестерола и кръвното налягане и повишават съдържанието на витамин Е в организма. Сезаминът е в състояние да защити клетките на черния дроб от оксидативния стрес, появяващ се под въздействието на свободните радикали.

Слънчогледови семки

Размерът на 1 порция с ¼ ч.ч. Слънчогледовите семки са отличен източник на витамин Е, който е един от главните антиоксиданти в тялото. Като циркулира с потока на кръвта, витамин Е неутрализира свободните радикали, които са в състояние да повредят клетъчните мембрани и мозъчните клетки. Слънчогледовите семки съдържат и фитостероли – съединения с растителен произход, които напомнят по химична структура на холестерола, а функцията им е да изграждат клетъчните мембрани. Когато в храната присъства достатъчно количество фитостероли, нивото на холестерола в кръвта намалява. Освен това, фитостеролите засилват имунната система на тялото. В слънчогледовите семки се съдържа и голямо количество магнезий, който облекчава пристъпите на астма, спомага за понижаване на кръвното налягане, предотвратява главоболието и намалява риска от инсулт и инфаркт.

Кимион

Препоръчителна доза кимион е 1 с.л. Тази подправка е известна от древни времена – свидетелства за използването на кимион са намерени при разкопки в Индия, датирани 2 хил. години пр.н.е. Кимионът е полезен при стомашни разстройства и действа като антиспетик. Високото съдържание на желязо в семената на кимиона увеличава активността на черния дроб. Още едино положително качество е облекчаване на симптомите при простуда. Чаят от кимион е отлично тозизиращо средство, дори и да не страдате от настинка и грип – действа сгряващо, подобрява метаболизма и кръвния поток. Кимионът е полезен при повишена киселинност на организма, укрепва имунитета, действа благотворно на бъбреците и черния дроб. Черният кимион се използва при лечение на астма и артрит.

Гроздови семки

Дозата за всекидневен прием е 1–2 с.л. Повечето хора обикновено ги изплюват или ги гълтат цели – но правилният подход е да ги сдъвкваме внимателно, тъй като имат висок потенциал в лечението и превенцията на опасни заболявания. Семената на гроздето съдържат висока концентрация на витамин Е, флавоноиди, полифеноли и линолова киселина. Екстрактът от гроздови семки е в състояние да предотврати сърдечносъдови заболявания като хипертония и атеросклероза. Като намаляват окислението на липидите, полифенолите, съдържащи се в гроздовите семки, понижават риска от тромбози. Екстрактът от гроздови семки се грижи за здравите клетки и отстранява повредените от тялото. Според изслдване, публикувано в списание Applied and Environmental Microbiology, гроздовите семки могат да намалят заразността на норовирусните щамове, които причиняват гастроентерит.

Може ли да вредят

Според лекарите правило номер едно при консумацията на семена е спазването на препоръчителните количества. Не забравяйте, че слънчогледовите и тиквените семки са доста калорични – например в 100 г обелени слънчогледови семки се съдържат калории, приблизително колкото в 1 шоколад или 1 пържола. Освен това, семките често се консумират солени или след термична обработка, което ги лишава от полезни вещества.

Когато купувате семена, винаги изисквайте сертификат за качество – тези храни не са застраховани от натрупване на токсични вещества. Непременно ги измивайте преди консумация – люспата може да съдържа вредни вещества, които да станат причина за инфекции. Стоматолозите предупреждават, че честото „люпене” на семки е вредно за зъбния емайл и може да повреди предните зъби – те се рушат, по-податливи са на кариес и потъмняване. Зъбите на любителите на необелените семки по-често страдат от зъбен камък.

За още информация за здравословното хранене, вкусни предложения и съвети от специалисти търсете списание "Рецепи за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X