Напишете дума/думи за търсене

Наследница на Захари Стоянов издаде мистичен любовен роман

Янислава Вълкова – наследница на големия български революционер и писател Захари Стоянов, представи дебютния си роман „Преди изгрев слънце“. В романтично арт пространство в центъра на София младата писателка посрещна гостите си с цветен венец на главата и под елегантен музикален съпровод.

Романът „Преди изгрев слънце“ (издателство „Монт“) разказва историята на младата журналистка Велина, която подготвя материал за празника Еньовден. Велина неусетно е въвлечена в рисковано приключение. Погълната от древните ритуали, тя не допуска, че наблизо дебне убиец. Две ченгета тръгват по дирите на престъпника, но дали той няма да ги изпревари?

Темата за мистичния Еньовден вълнува Янислава Вълкова още от дете. Веднъж баба ѝ разказала история как преди около сто години нейните майка и баща замръкнали далеч от селото. Било Еньовден. Тръгнали да се прибират с каруцата, когато видели синя светлина в гората, но нямало дим. Уплашили се много и продължили, като успели да бележат мястото. На другия ден се върнали. Запалили огън и зачакали. Те знаели, че заровеното злато свети в нощта на Еньовден Когато останала пепел, погледнали. Там имало отпечатък от човешки крак. Поверието гласи,че ако има следа от крак на животно, трябва да се покапе кръв от него на мястото. Но тяхното е било прокълнато и, ако са го изровили, е щял да умре човек. Затова си тръгнали.

Фотограф: Росен Калпачки
Фотограф: Росен Калпачки
Тази история дълго живяла в съзнанието на Янислава незнайно защо. След години, по време на своята бременност тя случайно научава, че има имен ден на 24 юни, което е Еньовден. След тази поредица от съдбовни знаци младата авторка тръгва по дирите на легендите и ги събира в литературен венец от мистика, крими, любов и мъничко еротика. Тя разбира, че именно този празник е най-магичният в годината и тогава имането свети. Светът, в който талантливата писателка ни пренася с романа си, е вълшебен и опасен, красив и страшен. 

Препоръка да прочетем тази книга дава самият режисьор и сценарист Стефан Командарев, който на гърба на книгата пише, че романът е находка.

Янислава, каква е твоята връзка със Захари Стоянов?

- Захари Стоянов е брат на моя прадядо Вичо. Двамата са били много близки.

А какво те вдъхнови да напишеш роман за Еньовден?

- Бях водена от любопитство, защото празникът е най-магичният в календара. Празнува се от древността, и то в няколко континента.

Има ли нещо в мистиката на този празник, което не е широко известно?

Смятам,че Еньовден се чувства със сърцето. Когато посрещнеш изгрева и тичаш бос по росната зелената трева, тогава ще го разбереш. Не може да се опише с думи.

Романът ти е микс от мистика, любовна история, еротика, крими. Как се носят толкова много жанрове под една корица?

Надявам се да е интересно за читателя. Когато писах, аз се вълнувах и мисля, че това се усеща. Смесването на жанровете доведе до желаната динамика.

Ако трябва да определиш жанра на своя живот?

- Един живот минава през много етапи. Има и драма, и любов, но моят предпочитан жанр е приключенският.

Стефан Командарев е написал на гърба на книгата ти, че историята е готова за филмиране. Имаш ли амбиции в тази посока?

- Би било чудесно, ако някой ден се случи.

Прекрасната Евелина Халтъкова украси тишината преди изгрева на слънцето...
Прекрасната Евелина Халтъкова украси тишината преди изгрева на слънцето...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X