Напишете дума/думи за търсене

Безценни съвети за приготвянето на сладкиши и печива

Продължаваме нашата поредица със съвети за по-здравословно и по-вкусно приготвяне на ястия. 

1. За да извадите лесно блата от формата, веднага щом я извадите от фурната, сложете я върху кърпа, намокрена със студана вода.

2. За да разрежете тортата/блата напречно, докато е гореща, разрязва се малко с остър нож на мястото, където ще се дели, вмъква се здрав конец, държи се с двете ръце и се тегли ту с едната, ту с другата, докато блатът за торта се разреже на две.

3. Изпеченият кекс или блат не се държат във формата. Те трябва да се обърнат веднага и да се оставят с дъното нагоре.

4. Тестото за кекс или тортен блат става пухкаво и леко, като се разбива с широка дървена лъжица.

5. Ако правите бисквити или курабии със свинска мас, добавете и сока от половин лимон, за да туширате аромата на мас.

6. За да опресните засъхнали курабии, кифлички или бисквити, наредете ги в тавичка, напръскайте ги леко с вода, сложете тавичката в по-голям съд с вода и ги затоплете във фурната само за няколко минути.

7. Когато вашите сладки или курабии не могат да се отделят от тавата, сложете тавата да поседи на пара.

8. За да се размие добре брашното в мляко или друга течност, се слага първо в дълбока чиния, налива се по малко от течността, като се бърка постоянно, докато се получи гъста и гладка каша.

9. Когато се забърква тесто в някакъв съд, било за кекс, бисквити или друго, намажете най-напред с масло съда и така ще употребите цялото брашно, без част от него да остане по стените на съда.

10. За да се опресни сух хляб, завийте го във влажна кърпа за 5 минути, после го открийте и сложете за 20 минути в немного гореща фурна.

11. За да се нареже пресен хляб на тънки филийки, без да се разпада, нагрейте ножа на печката или го потопете за една-две минути във вряща вода. По същия начин може да нарежете блат за торта.

12. Хлябът запазва пресния си вид, ако се държи в специална кутия за хляб или в голяма и суха тенджера с плътно затворени капаци.

13. Ако ви останат филийки хляб, препечете ги във фурната и ги счукайте на галета, която може да държите в буркан или кутия. Ще ви послужи за оволване на кюфтета, за паниране на кашкавал и т.н.

14. Юфка, фиде и макарони се варят на умерен огън, като се пускат във вряща и подсолена вода. За 1/2 кг макарони или друг вид паста са ви необходими 2 л вода. Изобщо тестените продукти се варят в дълбоки тенджери с леко открит капак, за да се избегне кипенето.

15. Тестените топки като кнедли например се варят, като се пускат в силно вряща подсолена вода. Когато излязат на повърхността, значи са готови.

16. Когато пържите тестени продукти, за да не поглъщат много мазнина, пържете ги на силен огън и в мазнината сложете 1 ч.л. оцет.

17. За да запазите прясната мая за по-дълго време, заровете я или в брашно, или в сол. Ако маята е разтрошена, стегнете я първо в топка и тогава я заровете.

18. Когато печете кекс или пандишпаново тесто, не бива да отваряте печката почти до края, защото тестото ще спадне.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X