Напишете дума/думи за търсене

Авокадото – враг на анемията, приятел на холестерола (+рецепти)

Още ацтеките са били наясно с полезните свойства на авокадото. Екзотично, вкусно и идеално като добавка на почти всяка салата, авокадото е и изключително полезно за здравето ни.

Ползите му са многобройни

- Стимулира имунната система

- Въпреки че е богато на мазнини, е подходящо за всички, загрижени за талията си, защото стимулира метаболизма

- Задължителна част е от менюто на дамите, защото се смята, че може да регулира месечния цикъл

- Подобрява храносмилането и предпазва от язва, гастрити и колити

- Богато е на калий, магнезий, цинк, витамин К и на витамини от групата В

- Наричат го “идеалната храна за вегетарианците”, защото от него може да се набави нужното количество протеини и без да се яде месо

- Препоръчва се на страдащи от анемия, защото е с високо съдържание на желязо

- Според специалистите, ако се хапва редовно, понижава нивото на “лошия” холестерол

- Има нисък гликемичен индекс, затова е подходящо за хора, на които им се случва кръвната захар да скача и с предразположеност към диабет

- Смята се също, че нормализира кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни заболявания

Как да го избираме?

Когато купувате авокадо, винаги избирайте по-меките плодове. Ако е твърдо, означава, че не е добре узряло. Цветът на кората трябва да е еднакъв и да няма петна.

Тънкости на приготвяне

По принцип не бива да се вари, пече или пържи. Термичната обработка го прави горчиво, затова е най-добре да се използва сурово като съставка на салати и предястия.

Задължителна част от любовната вечеря

Освен за стимулиране на имунната система, те го използвали и като афродизиак. Славата му като “плодът на секса” била толкова широко разпространена в Южна Америка, че испанските завоеватели, които били католици, го обявили за “дърво на греха” и го изгаряли. По-късно обаче осъзнали ценните му качества и го пренесли в Европа. За щастие днес авокадото не е забранен плод, а качествата му като сексуален стимулант са дори хвалени. То трябва да е част от всяка любовна вечеря, поднесено като част от салата или ордьовър, за да сте сигурни, че ще получите от партньора си “страхотен десерт”.

От него става и чудна маска за лице

Освен в кухнята, авокадото се използва и в козметиката. Този плод прави чудеса с кожата и косата. Намачкан с жълтък и хума е прекрасна маска за лице, а за бляскава коса се смесва с 1-2 с. л. зехтин. Маслото от авокадо също е широко използвано – лъжичка от него с лъжичка зехтин е идеално мазило против стрии, а няколко капки смесени с лимонов сок са заздравител за нокти.

100 г авокадо =190 kcal

Препоръчителна дневна доза – 1/2 авокадо

Смути от авокадо

Необходими продукти:

- 250 мл. соево мляко

- 1 с.л. кисело мляко

- половин авокадо

- половин банан

- 1 манго

- 1 ч. л. мед

Как се прави

Плодовете се пасират отделно, след това се добавят соевото мляко, киселото мляко и меда и се пасира отново. Поднася се с лед.

---

Гуакамоле

Необходими продукти:

- 2 бр. авокадо

- 1 домат

- 2 бр. лайм

- 2 глави лук

- 1 скилидка чесън

- 1 люта чушка

- стръкове магданоз

Начин на приготвяне:

Обелете лука и чесъна, както и домата. Нарежете ги наситно. Обелете авокадото и намачкайте месестата част. Добавете сока от лайм. Нарежете ситно магданоза. Добавете нарязаната люта чушка или лют червен пипер, сол на вкус и пюрирайте, докато получите хомогенна смес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X