Напишете дума/думи за търсене

Тенерифе - перлата на Канарските острови (снимки)

Близо 50 години най-големият и добре развит туристически остров (от общо 7-те) от Канарския архипелаг работи за имиджа си на световна туристическа дестинация. Тенерифе примамва най-вече с прекрасните си условия за отдих на Атлантическия океан и край басейните на потъналите в зеленина хотели, но предлага и всевъзможни културни и развлекателни изкушения.

По което и да е време на годината да отидете, островът ще ви приеме ласкаво и с усмивка. Целогодишният мек климат със средни температури от 24-27 градуса е истинска благодат. Световната криза отчита неблагоприятни резултати за туристическия бизнес, но ситуацията вече е обнадеждаваща. Най-осезателно е дръпнал напред друг остров - Палма, и това се дължи на нарасналия поток от испанци от континенталната част. Тенерифе обаче е притегателен център преди всичко за чужденците, а те по-бавно се завръщат. Доста са и българските туристи, особено по Коледа и Великден.

Санта Круз - този истински мегаполис с колониални и съвременни сгради и просторни булеварди, старинни криволичещи улички и представители на всички световни маркови бутици се радва на многобройни гости, дошли да се разходят и да си направят доста сполучлив пазар. На острова цените на някои стоки са дори по-ниски от нашенските.

За хората с по-духовни интереси вече втора година работи прекрасен Център на съвременното изкуство, дело на швейцарски архитекти. Оригиналното решение на разчупената сграда, разположена между историческия център и новия град, е продиктувано от идеята под един покрив да се съберат различни по вид културни обекти: огромна светла библиотека с прозрачни стени, читалня, работеща 24 часа, музей на съвременното изкуство, изложбени зали, кино. Така е постигната целта стереотипът на острова като не скъп курорт с разкошни плажове да се допълни с интересна културна програма и за по-богатите туристи.

Именно в тази посока тръгват и нашите размисли за българските курорти, привличащи преди всичко нискобюджетни туристи, които по цял ден се излежават на морския бряг. Светкавично са реагирали на острова и след заснемането на фантастичния филм “Сблъсъкът на титаните”, минал и по нашите екрани т.г. Част от снимките са направени на фона на неповторими лунни пейзажи на Тенерифе, които задължително трябва да се видят. Това е едно от запомнящите се за цял живот преживявания. Една от фирмите за трекинг вече предлага на любителите на киното и природата да открият за себе си неповторимите гледки, влезли в кадрите на американския филм.

Паркът Лас Канядас и вулканичният връх Тейде

Колкото до лунните пейзажи, те са в централната част на острова в парка Лас Канядас, обявен за национален парк през 1954 г. с площ от близо 20 000 хектара. Това е единственият субтропически алпийски район в Европа с уникални растителни и животински видове, развиващи се добре заради неповторимия климат тук. Паркът е увенчан с вулканичния връх Тейде (3718 м) - най-високия в Испания, често покрит със сняг. Именно на подстъпите към него в много голям периметър са разположени районите със застиналата лава на вулкана, изляла се в причудливи форми. През 1798 г. е било последното му изригване, като сега може да бъде видян огромният кратер от 80 м в диаметър. За това обаче се изисква специално разрешение от

Министерството на туризма на острова, което не е лесно да се получи.

Иначе туристите достигат до подножието на върха и кратера с телеферик до височина 3555 м, където има голяма площадка. На нея дъхът буквално спира от величествените, абсолютно непознати и невероятни гледки. Тази сиво-бежевникава панорама с извисяващи се странни скални образувания наподобява повърхността на луната и е притегателен център за интересни екскурзии и филмови продукции.

Похвален е стремежът на испанците да запазят за идните поколения автентичния неповторим пейзаж. Досега не е разрешавано човекът да се намеси сериозно в националния парк. Единствено обсерваторията се откроява със съвременния си вид сред мрачната земя. Направена е и ботаническа градина с причудливи растения и дървета, като преобладават ендемичните видове. Посетителският център и постоянната изложба разполагат с впечатляваща информация.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X