Напишете дума/думи за търсене

Нетрадиционни гозби с традиционни храни

Боб, ориз, тиква, карфиол, шоколад – много са продуктите, които винаги са ни на една ръка разстояние и обикновено употребяваме в няколко заучени варианта. Бобът не е само боб чорба, тиквата не е само тиквеник, шоколадът не е само за десерт, а може да се ползва и в основно ястие. Предлагаме ви идеи, с които да разнообразите семейното меню и да преоткриете до болка познати вкусове.

Оризова салата

Оризът е един от най-традиционните продукти, с които готвим. С месо, със зеленчуци, в супичка – добре, всички ги знаем тези. Защо да не опитаме обаче нещо по-различно и съвсем простичко – оризова салата. За да е по-красива, може да сварите два вида ориз – кафяв и бял, да ги смесите и оставите да изстинат, а след това добавките са от типа „каквото е останало в хладилника“. Имайте предвид, че тази салата е чудесна и засищаща и без месо. Съставете вашата оризова салата изцяло по собствен вкус.

Може да добавите към ориза:

зеленчуци по избор: чушки на ситно (за повече контраст и красота нека чушките са различни цветове), морков на ситно, грах (може да използвате замразен), царевица, праз или пресен лук на ситно, пресни печурки на тънки лентички, краставица, крехки стебла от целина и т.н.

месо по избор: запечени на тиган тънки жулиени пилешко, свинско или телешко

пресни зелени подправки по избор: магданоз, копър, джоджен

запечени семки или ядки

сушени плодове: червената боровинка пасва чудесно

дресинг: сол, черен пипер, зехтин, оцет, лимонов и/или портокалов сок

Разбъркайте ориза заедно с добавките, овкусете добре с дресинга и ще получите красива и много полезна салата, при това по-различна от обичайните.

Портокалови моркови

Морковите са полезни, вкусни и евтини, но твърде рядко им поверяваме главна роля на трапезата. Обикновено ги ползваме като добавка – дори салатата от моркови обикновено не е само от моркови, ами съдържа и зеле или ряпа. Ето ви обаче един елементарен начин да си приготвите нетрадиционно ястие с моркови.

Използвайте млади моркови, защото са по-вкусни и крехки и се продават с дръжките, които ще добавят още цвят в ястието. Почистете ги, като оставите част от дръжките, и ги обелете. Запържете ги в зехтин и 1-2 минути преди да са готови, ги посипете с няколко лъжици захар, за да се карамелизират. След това осолете и залейте с изцеден сок от портокал. Сервирайте поръсени със сусам и/или запечени тиквени семки.

Многолистно тесто за „капак“ на яхнията

Това е един начин да разнообразите вечната яхния и визуално, и вкусово. Няма значение каква яхния сте приготвили – с месо, зеленчуци, дори картофите биха понесли едно такова капаче. Разстелете многолистното тесто на кухненския плот и го преместете внимателно върху съда, в който е вашата яхния. „Залепете“ го добре по всички краища и с нож или вилица направете няколко дупки върху повърхността му, за да може да излиза отвътре парата. Намажете с жълтък и запечете в силно нагрята фурна. С тази малка идея няма да има нужда да сервирате яхнията с хляб, освен това се получава наистина красиво.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X