Напишете дума/думи за търсене

Нестандартни рецепти с ягоди

Ягодите се задържаха дълго на пазара и сега са по-сладки от всякога. Може би ви омръзна да ги консумирате само така или с класическите сметана, пудра захар, кисело мляко?

Предлагаме ви няколко идеи за това какво друго може да приготвите с ягоди освен сладкиши и сладка.

Салати с ягоди

Сигурно ви се струва абсурдно, но първо пробвайте. Следващия път, когато си правите зелена салата, добавете няколко ягоди на половинки. Ще останете приятно изненадани от съчетанието на вкусове.

Може да си направите и друга салата с ягоди: нарежете 1 парче моцарела на тънки кръгове и ги поръсете с малки парченца ягоди и червена суха чушка. Направете си винегрет от мед, оцет, зехтин и сол и полейте. Отгоре украсете с лестенца босилек. Оставете ароматите да се смесят поне за 1 час в хладилника преди сервиране.

Напитки с ягоди

Тук най-доброто ни предложение е ягодово смути, но може също така да опитате ягодова лимонада. За целта изцедете няколко лимона, за да получите 300 мл лимонов сок и го смесете с 300 мл вода и 300 г захар. Добавете 500 г ягоди на парченца и оставете да кипне. Нека поври ва слаб огън 15 мин. След това прецедете течността и така ще получите концентрат за лимонадата. Разреждайте с вода, може и газирана и сервирайте с кубчета лед и парченца мента.

Нетипични десерти с ягоди

Със сигурност сте опитвали десетки видове сладкиши с ягоди, но правили ли сте например желирано кисело мляко с ягоди? За целта разбийте 1 кофичка кисело мляко с 12 с.л. захар. В това време накиснете 2 пликчета желатин в 1 к.ч. вода и добавете ванилия. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори желатинът. Добавете го към киселото мляко и нарязани на малки парченца ? кг ягоди. Разпределете сместта в десертни купички и оставете в хладилника да стегнат.

Ако детето ви не иска да консумира само ягоди, смесете ги на малки парченца със сладолед и напълнете с тях сладоледени фунийки. Украсете с шарени пръчици, захаросани пуканки, шоколадови стърготини.

Ако и така не приеме ягодите, няма да ви ги откаже в следния вариант: купете шоколадови яйца, разтворете ги и напълнете половинките с крем и с парченца ягоди. Може да добавите малко ядки, парценца банан или ананас, кокосови стърготини или друго по желание. Този десерт е много лесен и ефектен не само за деца, но и за възрастни.

Още нещо

Замразете по една малка ягода във формичките с лед и сервирайте с прозрачна на цвят напитка. Ефектът ще бъде не само ароматизирането й, но и много красота в чашата.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X