Напишете дума/думи за търсене

Емоции, селфита, книги и прегръдки насред „Походът на книгите“

В месеца на детската книга издателство „Труд“ изненада с топли срещи и книжни подаръци децата от две столични училища.

Една от най-популярните млади актриси в момента – Радина Боршош, гостува на 133 СОУ и почете на учениците от 4А и 4Б клас откъси от „Васко да Гама от село Рупча“ на братя Мормареви. Срещата премина изключително емоционално и за учениците, и за актрисата, която в момента е студент на Стефан Данаилов. Децата помнят Радина от ролята й във филма „Маймуна“, който в края на миналата година обра овациите в киносалоните, а в момента тя прави и телевизионния си дебют в сериала на Нова „Ние, нашите и вашите“.

„Беше неземно преживяване“, каза Радина на излизане от училище. Тя призна, че най-силно е впечатлена от интереса на учениците към книгите. Те й споделиха, че обичат не само детска литература, но и дебели, пълни с любопитни тайни и факти енциклопедии. Съвсем очаквано, гостуването завърши с толкова на брой селфита, че спокойно с тях може да бъде издадена енциклопедия на усмивките.

Не по-малко шумно, емоционално и усмихнато избухна два дена по-късно учебната стая на 2Г клас в 20 ОУ. Там на гости заедно с издателство „Труд“ дойде самият режисьор на филма „Маймуна“ Димитър Коцев – Шошо.

Той прочете откъси от „Зайчето Питър“ на Биатрикс Потър и също поговори с децата за книжки. „Знаете ли защо книгите са толкова приятни“, попита ги режисьорът. „Защото се четат“, последва категоричен отговор от „публиката“. „Да, и защото можете самички да си представите написаното в тях, без някой да ви го рисува или заснема“, допълни Шошо, който самият е автор на две книги.

На въпроса кой обича да чете внезапно в стаята порасна гора от детски ръце...

Учениците на г-жа Методиева също получиха подаръци от „Труд“, но като че ли най-топлия подарък получи Шошо, върху когото децата буквално се нахвърлиха за прегръдка в края на срещата.

Някои от тях още не бяха гледали „Маймуна“. Оказа се, че филмът може да се види и днес в някои малки, арт салони в София и Шошо обеща, че когато всички го изгледат, ще гостува във 2Г отново, като следващия път ще вземе със себе си и изпълнителката на главната роля Александра Костова. Любопитна случайност е, че талантливата Али е бивш възпитаник на г-жа Методиева в същата класна стая на 20 училище.

Инициативата, която Шошо и Радина Боршош подкрепиха, е част от „Походът на книгите”.

Той се провежада за шеста поредна година, както винаги от 2 до 23 април.
Началната дата на „Походът на книгите“ не е случайна, а съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г. ). През 1967 г. този ден е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Краят на кампанията пък е на 23 април - деня, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

За петте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 10 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

Първите издания на кампания са мотивирани от притеснителните резултати на българските ученици, станали видими след оповестяването на резултатите от представителни изследвания като PISA през 2012 г. и 2016 г. в областта на средното образование.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга” в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката.

Официални партньори на кампанията: Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, Детски книги и „Аз чета”.

„Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X