Напишете дума/думи за търсене

Вълшебната планина Монсерат - свещеното място на Испания (галерия)

Монсерат е едно от най-свещените места не само в област Каталуния, но и в цяла Испания, пишат нашите приятели от сайта "Градовете на Европа" и отново ни повеждат на пътешествие...

Местните я наричат още „вълшебната планина”, която отдалече наподобява назъбено острие на трион. От върха на планината Сант Жерони се разкрива уникална гледка към цяла Каталуния, но истината е, че повечето от посетителите тук идват не толкова заради гледката, а преди всичко заради старинния бенедиктински манастир.

Монсерат се намира на около час път от Барселона. Докато се движите из низините на Каталуния, изведнъж пред вас ще изникне внушителния планински масив. Планината е с дължина от 10 км. и обща площ от 45 кв.км, като се е образувала в резултат на продължили милиони години геоложки процеси. Мястото обикновено е по-студено, отколкото е в Барселона, като поради височината тук често се образуват и мъгли.

Част от Монестир де Монсерат
Част от Монестир де Монсерат
Монсерат от край време е привлякъл човешкото око. Археологическите проучвания показват следи от човешко присъствие на това място още от времето на неолита или около 4000 г. преди Христа. Според легендите обаче истинската история на това място започва през 880 г. след Христа, когато Богородица се явява в една пещера, която днес е известна като „Санта Кова”, или „Свещената пещера”. Впоследствие започва изграждането на параклиси в района, като първоначално техният брой е четири.
Монестир де Монсерат
Монестир де Монсерат

Както отбелязахме и по-горе, една от причините местни и туристи да идват на това място, е бенедектинския манастир, носещ името „Монестир де Монсерат”. Манастирът е основан през 1025 г. от Олиба, епископ на Вик и игумен на изключително важния манастир край Рипол. През 12-13 век е изградена романска църква, като е изваян бюст на Богородица от черно дърво. Същият може да се види и днес. Манастирът се издига високо в планината, на надморска височина от 725 метра. В началото на 15-ти век комплексът има статут на независим манастир, който е особено популярен из целия континент.

С годините комплексът се разширява. Изградена е готическа галерия, частично запазена и днес, а днешната църква- съчетание от готически и ренесансов стил- е осветена през 1592г. За съжаление, в периода 1811-1812г. манастирът става жертва на военни действия, когато войските на Наполеон разрушават част от комплекса. Достига се до момент през 1835г., когато манастирът е почти изцяло изоставен, като едва един единствен монах продължава да се грижи на обителта. След 1845г. манастирът отново оживява, когато бенедектинския орден се завръща и започва процес на възстановяване на комплекса. През 1881г. Богородица от Монсерат е обявена за една от покровителките на Каталуния. Днес в комплекса живеят около 70 монаси.

Красива декорация вътре и отвън на базиликата
Красива декорация вътре и отвън на базиликата

До Монастер де Монсерат може да се стигне както с автомобил, така и със зъбчато влакче, носещо името „кремалиера”. Независимо от начина, по който изберете, да се изкачите до горе, гледките ще си заслужават.

Веднъж стигнали до горе, ще излезете на първия от няколко свързани площада. След като стигнете до второто площадче, огледайте се за пътека, водеща към Пласа де Санта Мария, където се намира и базиликата. Когато застанете срещу базиликата и ако погледнете наляво от нея, ще видите сгради, които някога са служили за подслон на поклонниците. Вдясно пък има стена с отвори и статуи на основателите на различни манастири. Преди да влезете в самата базилика, препоръчваме ви да слезете по стълбите към Музеу де Монсерат.

Тук може да разгледате интересна колекция от произведения на изкуството. Има чудесна колекция от картини. Част от произведенията обхващат периода между 13-ти и 18-ти век, като тук има картини на Тиеполо, Караваджо, Лука, Ел Греко и Джордано. Втората част от колекцията са произведения от 19-ти век и първата половина на 20-ти век, като фокусът е поставен върху творби на Дали и Пикасо. Може да се видят и творби на Моне, Дега, Писаро и Сисле. Важна част от музея заемат и иконографските експонати, посветени предимно на мургавата Богородица от Монсерат, наричана от местните „Ла Моренета”. Има и колекция от творби, разказващи историята на самия манастир и живота на монасите.

Черната Богородица
Черната Богородица

От музея ще се върнете обратно на Пласа де Санта Мария, където ще забележете вляво двете страни на готическата галерия, встрани откъм съвременната базилика. Тези части, както и осмоъгълната кула с плосък покрив от 14-ти век, са най-старите останали части от средновековната базилика. Съвременната аркада с пет врати води към вътрешен двор. Вдясно пред самия двор има романски портал, който е част от първоначалните постройки. Мраморният под на двора, положен в средата на 20-ти век, е вдъхновен от римския „Кампидолио”. Самата базиликата е възстановена през 90-те години и е в чудесно състояние. Базиликата датира от 16-ти век и съчетава късно-готически и ренесансови елементи. Широкият й кораб е типичен за базиликите от тази част на Испания. Основата атракция в самата базилика е статуята-бюст на Мургавата Богородица.

Пътека към Сан Жерони
Пътека към Сан Жерони
Освен базиликата, ако имате желание за кратка разходка из планината, тук ще може да видите и 13 отшелнически килии. Из планината има пътеки, водещи до тези килии. Макар повечето от килиите да са полуразрушени, все пак може да ви бъде интересно да ги разгледате. Ако сте в добра физическа форма, може да поемете и по други пешеходни маршрути в планината, за които повече информация може да получите от туристическия офис на манастира. Интересно преживяване е Финикуляр де Сан Жоан, който ще ви пренесе 250 метра нагоре в планината /движи се на 20 минути, като последното му спускане е в 19.00 часа/. От горната станция на фуникуляра тръгват няколко пътеки, като по една от тях може за около час ходене да стигнете и до връх Сан Жерони - най-високата точка на планината.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Монсерат, Монестир де Монсерат, Испания;

Как да стигнете до манастира:

С кола: Манастирът се намира на около 50 км. северозападно от Барселона. Ако пътувате с кола, следвайте пътища C-58 или C-16 докато видите изход за Монсерат.

С автобус: Ако пътувате с автобус, то може да използвате автобусите на Julia /телефон: 93 261 58 58/. Потеглят от Сантс /Вирят/ в 9.15 часа и се връщат в 17.00 часа /18.00 часа в летния период/;

С влак: FGC номер R5 от станция Пласа д’Еспаня /Барселона/ до Монистрол и оттам се качете на зъбчатото влакче до Монсерат;

Туристическа информация:

Манастирски комплекс „Монестир де Монсерат”, телефон: 93 877 77 12;

Работно време на обекти в Монсерат:

Работно време на базиликата в манастирския комплекс:

Всеки ден от 7.30 часа до 20.00 часа;

Работно време на Музеу де Монсерат:

Делнични дни, от 10.00 часа до 17.45 часа; Уикенд, от 10.00 часа до 18.45 часа;

За да се разходите виртуално из други забележителни места в Европа, посетете www.cities-of-europe.com.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X