Напишете дума/думи за търсене

Стефка Попова и нейната мисия за... пълнокръвие на доброто в България

Адвокат Стефка Попова е учредител и председател на Българска организация за Доброволно Кръводаряване. БОДК е първата изцяло доброволна организация в подкрепа на доброволното и безвъзмездно кръводаряване в България, създадена и движена от хора, които по един или друг начин са се сблъскали с проблема с недостига на кръв в личния си живот. Стефка е един от изявените млади българи, които променят статуквото, и последния уикенд я срещнахме на едно вдъхновяващо събитие на "Мулти култи колектив" - Фестивала на солидарността, за което вече писахме. Поговорихме със Стефка за нея, за мисията на нейната организацията, за това как може всеки от нас да бъде по-пълноценна част от това общество и за доброто у хората... 

Какви бяха подбудите Ви да създадете БОДК? 

- Всички, които учредихме Българска организация за доброволно кръводаряване, сме хора, които сме имали нужда от кръв за нас или за наши близки и многократно сме минали през ужаса, през който минават хората, нуждаещи се от кръв, и техните близки. За съжаление всеки ден в България това са близо 600 човека и техните семейства, които трябва да подсигурят по един или друг начин дарители, за да може да им се окаже необходимата медицинска помощ, което е пълен абсурд да се случва в 21 век в цивилизована Европейска държава. В началото мислехме, че си даваме сметка колко ще ни е трудно да променим ситуацията, но се оказа много по-трудно, тъй като държавата ни нехае за проблемите, свързани с липсата на достатъчно кръв, и отговорните институции отказват да полагат каквито и да било усилия нещо да се промени. Чрез БОДК ние се опитваме да насочим общественото внимание към проблемите, които произтичат от липсата на информация за кръводаряването и значението му, от недостатъчния брой доброволни кръводарители и от рисковете от платените донори.

Българите нямаме традиции в кръводаряването, или греша? Защо е така непопулярно у нас? Чух, че множество бежанци идват тук и веднага питат къде се дарява кръв...

- За съжаление в България хората над 40 години свързват кръводаряването с вид принуда, осъществявана от държавата в миналото - в казармите, в заводите, в предприятията и др. подобни е било прието да се дарява "под строй". Това е оставило една неприятна асоциация, която се е предала. Днес основният проблем е и липсата на информация за нуждата и премълчаването на съществуващия дефицит. Съответно хората, които могат да даряват кръв, не се сещат, че има нужда, или поради цялостно опорочената ни система на здравеопазването свързват кръводаряването с нещо неприятно - с това, че близък е в нужда и трябва да се дари кръв, за да му се помогне. Реално това е и най-честата причина някой да разбере, че в България има проблем с количествата кръв. Хората не трябва да бъдат принуждавани да търсят дарители за своите близки, защото по този начин кръводаряването се асоциира единствено с нещо негативно. Напротив - трябва да разберат, че това е най-чистата форма на дарителство и помощ, която могат да окажат, и че по този начин спасяват човешки живот. Никой не трябва да бъде убеждаван насила да дари или да го прави, защото е принуден, но всеки трябва да знае колко е важно и че при едно добро, общо състояние на организма,

кръводаряването

не би могло да навреди,

а дори е полезно.

Отношението към доброволното кръводаряване е много точен признак на развитието на едно гражданско общество. В България кръводарителите за 2016 г. са едва 23-24 на 1000 души население, което ни поставя на едно от последните места в Европа. За съжаление проблемът реално е още по-сериозен, тъй като от тези дарители повече от 75% са или близки на нуждаещите се, или хора, на които им е платено нелегално. В действителност по-малко от 25% са същинските доброволни кръводарители, които даряват безвъзмездно, непритиснати от обстоятелствата, за напълно непознат човек.

БОДК е първото сдружение в България, учредено и работещо в обществена полза, изцяло от доброволци, чиято дейност е насочена на 100% към повишаване броя на доброволните кръводарители и към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Като такова ние се опитваме да стигнем до хората и да им обясним проблемите, да им дадем информация - защо е важно, ако могат да даряват, да го правят, защо кръводаряването трябва да бъде само доброволно, какви са рисковете на платеното донорство и как да намерим помощ, ако имаме нужда от кръв за нас или за наш близък.

Всеки ли може да дарява кръв? Аз например имам анемия по рождение... Какви са условията?

- Повече от 60% от хората във възраст за кръводарители не могат да даряват кръв - за съжаление дори и аз съм сред тях. Това обаче понякога е положително, защото показвам на многото хора, които не могат да са кръводарители, че също има как да са полезни и да са част от организацията ни, и то не по-малко ценна от даряващите кръв.

Противопоказанията са многобройни и това е още една основна причина, ако си сред останалите 40%, да се радваш, че си достатъчно здрав да споделяш здравето си с хора, които имат нужда.

Основните условия, на които трябва да отговаря всеки дарител, са да е между 18 и 65 години, дееспособен, в добро общо здраве, над 50 кг, да не приема медикаменти и да няма противопоказания. Цялата информация за противопоказанията и предпоставките за кръводаряване може да бъде намерена на сайта на БОДК: http://bgblood.org, а при въпроси винаги можете да ни потърсите през фейсбук страницата ни - БОДК / BOVBD, където може да се следят дейностите и инициативите ни, да се регистрирате за доброволен кръводарител в системата ни "Дари кръв" или да потърсите помощ.

Този уикенд подкрепихте Фестивала на солидарността. С какво сте солидарна тези дни, какво ви се иска да промените, да изкорените, къде ви се иска най-силно да помогнете?

- Фестивалът на солидарността е чудесна възможност хората, съпричастни към различни каузи и проблеми, да се обединят и да намерят подкрепа. Ние от Българска организация за доброволно кръводаряване, разбира се, се надяваме да намерим нови съмишленици, да популяризираме доброволното кръводаряване и, ставайки все повече и повече, малко по малко да променим българската действителност към по-добро.

Будни ли са днес хората за каузи, или по-скоро участваме в тях, подтикнати от някакви суеверия ("ако не дам паричка, ще ми се случи нещо лошо...")?

- Вярваме, че доброто е в хората - просто трябва да достигнеш до него. Хората имат нужда да бъдат част от кауза и да правят нещо не само за себе си, но повечето имат нужда някой да им даде информация и възможност да се включат. Надяваме се, че чрез Фестивала на солидарността повече хора намериха своята кауза и откриха в себе си желанието да помогнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X