Напишете дума/думи за търсене

Почина сър Роджър Мур (видео)

СНИМКА: РОЙТЕРС

Сър Роджър Мур почина на 89-години след кратка борба с рака. Това съобщи семейството му, цитирано от "Мирър".

Той е известен най-вече с ролята на Джеймс Бонд в седем от филмите за британския агент.

Сър Роджър Мур, KBE (на английски: Roger Moore) е английски актьор, носител на награди „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“. Вероятно е известен най-вече с ролята на Джеймс Бонд в седем от филмите за британския агент, между които са „Живей, а другите да умрат“, „Мъжът със златния пистолет“, „Муунрейкър“, „Октопуси“ и „Изглед към долината на смъртта“. От 2007 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Роджър Мур е командор на Британската империя от 1999 г. и рицар-командор на Британската империя от 2003 г. заради приноса му към благотворителността.

Роджър Мур през 2012 г. СНИМКА: РОЙТЕРС
Роджър Мур през 2012 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Роджър Джордж Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в Стокуел, Южен Лондон в семейство на полицай. На 15 години влиза в художествено училище там той иска да стане художник. Започва актьорската си кариера като статист. По същото време учи в Кралската академия за драматични изкуства и участва в различни пиеси в Уест Енд. След уволнението от армията работи в театъра, радиото и телевизията.

Роджър Мур като Джеймс Бонд ВИДЕО: Youtube

Пристига в САЩ през 1953 г. и подписва договор с MGM за второстепенни роли в няколко филма. Той става популярен с ТВ сериалите „Айвънхоу“ и „Маверик“. Най-голяма известност му носи ТВ сериалът „Светецът“. Заради договора с този сериал не може да участва в първия филм за Джеймс Бонд през 1962 г. Но все пак участва в филма през 1972 година.

Мур се снима в седем филма за Джеймс Бонд, дори повече от легендата Шон Конъри, и се пенсионира като агент 007 през 1985 г.

Роджър Мур е първият актьор, играл Джеймс Бонд, който получава Орден на Британската империя и титлата Командор (CBE - Commander of the British Empire) през март 1999. Той е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и за тази си дейност през 2003 г. е удостоен с по-високото звание Рицар-командор на същия орден KBE.

Женил се е 4 пъти, като последната му съпруга (от 2002) е Кики Холструп, и има три деца и 4 внучета.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Семейството му обяви новината в туитър
Семейството му обяви новината в туитър
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X