Напишете дума/думи за търсене

Тийнът може сам да спести за ваканцията

Дългоочакваната лятна ваканция започва след броени дни за всички. Ако нямате възможност да осигурите достатъчно пари на тийнейджъра или държите да го научите да пести с възпитателна цел, му подскажете няколко начина как да го направи.

В България намирането на работа за незавършили училище е трудно. Все пак има фирми за раздаване на листовки и промоции на стоки, които наемат млади хора. Тук-таме се търсят и сервитьори. Ако юношата работи през целия юли, през август ще се озове с първа заплата в ръка, а и със самочувствието, че е в състояние сам да си изкарва хляба. Затова му помогнете в търсенето на временен ангажимент.

Сега е моментът да усвои умение, което ще му служи цял живот - да се научи да планира разходите си. Препоръчително е да си записва в тефтер всеки похарчен и спестен лев и да се стреми на финала балансът да бъде положителен.
Разумно е също да помисли как ще прекарва свободното си време. Няма защо постоянно да ходи по кафенета и клубове. Ако през юли в парка организира пикници, на които всеки носи храна и напитки, ще спести сериозна сума от джобните, които му давате.

Нека да се уговори с приятелите, с които планира да замине на море, да започнат да пестят заедно. Така никой няма да го изкушава с турове в мола, боулинг или кино.
Не е зле тийнейджърът да крие пари от самия себе си. Например да ви дава част от джобните си на "отговорно пазене". Може да му ги върнете със същата лихва, която би му дала банката.

В случай че сте извадили дебитна карта на сина или дъщеря си, също е добре да я подържи известно време у дома. Ако носи само пари в брой, по-често ще се замисля дали да ги харчи.

Щом тийнейджърът излиза, нека да си направи сандвич от къщи. Така няма да се налага да си харчи парите за джънк фуд, а и ще се храни по-здравословно.
Полезно е да носи в портмонето си само толкова пари, колкото са му нужни за неотложните неща. Останалите да оставя у дома.

Добра идея е юношата да подреди стаята и гардероба си. Има огромна вероятност да открие забравени пари в някое старо портмоне, неизползвана чанта или в джоба на зимното яке. Сигурно е и друго - ще намери непотребни, но запазени вещи. Би могъл да ги продаде чрез сайт за интернет търговия, което също ще му донесе приходи.

Жълтите стотинки така са загубили стойността си и толкова тежат, че повечето хора ги оставят вкъщи. Ако вечер всички членове от семейството дават непотребните си стотинки на юношата, на финала ще има малка сума, която може да обмени и да задели за бленуваната почивка. Начинанието му ще бъде още по-успешно, ако трупа парите в съд, който не се отваря, например в старовремска касичка прасе.

Психолозите препоръчват тийнейджърът да не брои постоянно спестените пари. В противен случай има опасност сумата да му се стори значителна и да изхарчи част от нея за безсмислици.
Щом видите, че юношата е положил сериозни усилия да спести, на финала го подкрепете, като му дадете липсващите пари за почивката с приятели.

Страницата подготви ДЕСИСЛАВА МИТОВА от в. "Всичко за семейството". За още интересни четива и съвети търсете вестника всеки четвъртък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X